Dag op dag 16 jaar geleden, 20 juli 1996, vertrokken 20 enthousiaste maar over-nerveuze Pallietertrappers en 2 volgers voor hun eerste ‘lange’ buitenlandse fietstrip. De voorgaande jaren waren er dan al wel 4-daagse fietstrips in en rond Alpe d’Huez en Wittlich geweest, maar dit was toch nog andere, stevigere koek. Enkele vragen brandden toen op ieders lippen: welke versnelling moet ik steken? Hoe verteert mijn ‘gat’ die 8 dagen fietsen? En wat met het weer? Kan ik ter plaatse nog mee naar Tourmalet en andere Hautecammme-kes?

Veel vragen, weinig antwoorden vooraf. Die kwamen wel onderweg.

De clubgeschiedenis leert ons dat deze maidentrip een mijlpaal was. Een nieuwe trend was gezet. Op zoveel positivisme en enthousiasme moest en zou een vervolg komen. Trips naar o.a. Rome, Barcelona, Praag, Santiago de Compostela, Boedapest, Venetië en Firenze volgden.

Vandaag 20 juli 2012, vertrekken er 18 Pallietertrappers voor de 2de trip naar Lourdes. Het parcours wijzigt lichtjes, mede omdat er dit jaar 7 etappes zijn tegenover 8 in 1996. Het gaat min of meer rechttoe-rechtaan. Ook is het ommetje met de beklimmingen van Col du Soulor en Col d’Aubisque geschrapt in de laatste rit, maar komen deze beklimmingen ter plaatse nog aan bod.

Als organisator is het onmogelijk om op alles voorbereid te zijn. Toch weet ik –en met mij de ‘anciens’- dat veel zo niet alles valt met het weer onderweg. En laat dat nu precies iets zijn dat niemand van ons in de hand heeft. Misschien toch maar met eieren naar de ‘Arme Klaren’ trekken?

Verder zijn de hotels andere onbekenden. Ook dat hebben we niet in de hand.

Wat we echter wel in de hand hebben is de kameraadschap onderweg, de snelheid, het weg-zijn en ’s avonds gezellig nakeuvelen tussen pot en pint. En dat, beste deelnemer, dat is iets dat de voorbije jaren steeds ‘snor’ zat en waar ik ook nu het VOLSTE vertrouwen in heb.

Voor de enkele leden voor wie dit hun eerste trip is, kan ik niets anders zeggen dan: WELKOM. En heb je dan al vragen, op- of aanmerkingen, verzuchtingen, wensen, blijf er aub niet mee zitten. We zijn er voor jullie.

Veel leesgenot en een prachtige reis toegewenst.