25 juli 2012

Rit 6: Brive le Gaillarde – Agen

156 km

 


 

Wegkapiteins: Eddy Janssens – Erik Scheerens – Jos Mariën

Chauffeurs: Johny Helsen –Raymond Mariën – Cel Heremans

Brive la Gaillarde    Na 0 km   Nog 156 km

carteDordogne

Het departement was een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie en genoemd naar de rivier de Dordogne.

De geschiedenis van Dordogne gaat terug tot de prehistorie, de periode van 25.000 - 10.000 v.Chr. in het laatpalaeolitische tijdperk. Er zijn veel grotten met prehistorische rotstekeningen in Dordogne, vooral in de Valléè de Vézère en de omgeving van Les Eyzies de Tayac, zoals onder andere de grot van Lascaux.

Daarna kwamen de Galliërs en de Romeinen in dit gebied van 59 voor Chr. tot 284 na Chr. Van 486 na Chr. tot de 10e eeuw heersten hier de Merovingers en de Karolingers.

Vanaf de 11de tot de 15de eeuw was Dordogne het toneel van oorlogen tussen Frankrijk en Engeland. Vanaf 1540 tot 1699 waren er diverse godsdienstoorlogen. Begin 13de eeuw werd er een kruistocht gevoerd tegen de Katharen.

Ook telt Dordogne veel kastelen.

De oppervlakte van de Dordogne is 9.060 km2 (1,6% van Frankrijk en 21,8% van de regio Aquitaine) en het is daarmee na Gironde en Les Landes het grootste departement van Frankrijk.

De Dordogne ligt op de westelijke uitlopers van het Centraal Massief en bestaat voor het grootste gedeelte uit een kalksteenplateau dat een dikte bereikt van enkele honderden meters. Door inkrimping en bewegingen van de aarde zijn er in de kalksteenkorst vele natuurlijke grotten ontstaan met fantastische druipsteenformaties en prehistorische tekeningen.

Door de vele rivieren in dit gebied, waaronder de Dordogne, zijn er valleien ontstaan met een zeer vruchtbare sliblaag, waar zich de belangrijkste economische activiteiten, vooral op agrarisch gebied, afspelen. De Dordogne is met ca. 472 kilometer lengte een van de langste rivieren van Frankrijk en bovendien een van de weinige rivieren in Frankrijk met een nog grotendeels natuurlijke loop. De Dordogne ontspringt op de noordflank van de hoogste top van de Auvergne, de Puy de Sancy (1886 m), voortkomend uit de riviertjes Dorde en Dogne. De twee grootste zijrivieren van de Dordogne zijn de Isle en de Vézère. Vanaf het Centraal Massief stroomt de rivier door de departementen Puy-de-Dôme, Corrèze, Dordogne en Gironde naar de Atlantische Oceaan. Het hoogste punt van de Dordogne (478 m) ligt in het Forêt de Vieillecour, ten noordwesten van Saint-Pierre-de-Frugie.

Het departement Dordogne kan verdeeld worden in vier toeristische gebieden die landschappelijk veel van elkaar verschillen. Het noordelijk deel van de Dordogne wordt de Haut-Périgord genoemd en is onderverdeeld in de Périgord Blanc en de Périgord Vert. Het noordelijkste gedeelte van de Haut-Périgord, de Nontronnais, heeft een ruig en regenrijk landschap. Ten zuiden daarvan ligt de Causse Périgordien, een kalkstenen plateau met rivieren (o.a. de Vézère) en afwisselend wouden, heidevelden en cultuurlandschappen.

Het zuidelijke deel van de Dordogne wordt Bas-Périgord genoemd en bestaat uit de Périgord Noir en de Périgord Pourpre. De Bas-Périgord bestaat onder andere uit eikenwouden en rivierdalen ( o.a. van de meanderende Dordogne en de Vézère) met steile kliffen.

 

Chavagnac     Na 14 km  -  Nog 142 kmchavagnac 1

De toren van Chavagnac is hét monument in de gelijknamige gemeente en een van de toeristische bezienswaardigheden in de streek.

Salignac Eyvigues     Na 28 km  -  Nog 128 kmSalignac Eyvigues

        Het kasteel van Salignac, uit de 12de en 13de eeuw, overheerst de gemeente.

De oude straatjes, de gotische kerk en het voormalig klooster uit de 13de eeuw, zijn andere toeristische bezienswaardigheden.

Begin mei zijn er in de tuinen van het landgoed Eyrignac de gekende orchidee dagen.

Sarlat-la-Caneda     Na 49 km  -  Nog 107 km

beynac-castle


Sarlat kent een groot aantal historische monumenten. De middeleeuwse stad ontstond rond een groot Benedictijner abdij van Karolingische oorsprong (9de eeuw). De abdij is de enige die door de Noormannen gespaard bleef van plunderingen. Verder zijn er niet minder dan 6 grote kloosters.

In 1153 kwam de stad onder de directe heerschappij van de Heilige Stoel in Rome. Tussen 1125 en 1160 werd de abdij herbouwd en was het de zetel van het nieuwe bisdom opgericht door paus Johannes XXII.


Tijdens de 100jarige oorlog speelde Sarlat een prominente rol. Het was een voorraadplaats voor wapens, munitie en voedsel en kreeg de bijkomende bescherming van de kastelen in de buurt. De bevoorrechte positie veranderde in 1652 toen de stad door de troepen van Conde bezet werd. De stad baadde in het bloed, maar de historische gebouwen bleven gespaard. Het stadje telt een totaal van 65 monumenten en beschermde gebouwen en diende als proefproject voor de financiering en uitvoeringen van restauratiewerken.

In 1965 fuseerden Sarlat en La Caneda onder de naam Sarlat-la-Caneda.scarlat

Momenteel is de stad en de streek zeer in trek bij de Engelsen.

Tot de bekendste bouwwerken behoren o.a. de kathedraal van St Sacerdos, de kapel Recollets, het kasteel la Boetie, het kasteel Campagnac, de kerk van St Marie, de tuin van Enfeus en de lantaarn van de Doden.

Beynac–et-Cazenac      Na 57 km  -  Nog 99 km

Het middeleeuwse dorp Beynac-et-Cazenac hangt aan een van de mooiste kliffen van de Dordogne vallei. Het is daardoor gecatalogeerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. De oorsprong van het dorp is van ruim 2000 jaar vChr.

Het kasteel moet reeds in de 9de eeuw gebouwd zijn. Het beschermde de mensen tegen terreur. Simon de Montfort veroverde het kasteel in het begin van de 13de eeuw maar met de tussenkomst van Filips Augustus eisten de Beynaccers het gebouw terug in 1217. Tot 1761 bleef het prive eigendom.

Ten tijde van de 100 jarige oorlog was de burcht van Beynac een van de voornaamste Franse forten, voornamelijk omdat de Dordogne diende als grens tussen Frankrijk en Engeland.

Het kasteel was in diverse filmen te bewonderen.

Castelnaud-la-Chapelle      Na 61 km  -  Nog 95  km

           castelnaud5 Door de geografische ligging kent Castelnaud een woelig verleden. Het kasteel dateert uit de 12de eeuw en was een strategische plaats tijdens de 100 jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Na de pest van 1348 was er een relatieve vrede in het plaatsje.

Met de komst van een spoorweg werd de belangrijkheid van het vervoer per binnenvaart ingekrompen en verminderde het belang van Castelnaud.

Bouwwerken zijn de kastelen Castelnaud, Mirandes en Fayrac, de kapel Milandes en 3 molens.

Saint Cybranet      Na 65 km  -  Nog 91 km

            De naam van de stad verschijnt voor het eerst in de late 15de eeuw onder de naam ‘Saint Cyprianet’. Het is vernoemd naar een heilige die volgens de legende de begeleider van Saint Amand en Saint Sour was.

In 1835 werd de stad een belangrijke producent van truffels.

De buurt van Saint Cybranet is contrastrijk; vruchtbare valleien wisselen af met beboste heuvels en droge plateaus.

Een kerk uit de 14de is het belangrijkste bouwwerk in dit plaatsje met amper 355 inwoners.

carteAquitaniëAquitanië

Aquitanië is één van de Franse regio’s aan de Atlantische kust in het zuidwesten van Frankrijk. Aquitanië strekt zich uit van de grens met Spanje in de Pyreneeën tot aan de Pointe de Grave en van het Centraal Massief tot aan de Atlantische Oceaan. De regio is ca. 41.000 m2 groot.

De hoofdstad is Bordeaux, de stad die wereld beroemd is door de wijnen met haar naam. Aquitanië is dan ook een bekend wijndistrict. Bordeaux is een van de bekendste steden in Frankrijk, zijn mooie wijnen worden door miljoenen kenners gewaardeerd over de hele wereld. Maar Bordeaux is ook een belangrijk centrum van de communicatie en handel. Bordeaux is het meest westelijke punt van het uitstekende weg- en spoorwegnet tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Deze regio met open ruimten bevat Europa's grootste bos, en biedt een lange lijst van buitensport activiteiten in een authentiek en gezond milieu. Het aantal en de kwaliteit van de golfbanen heeft ervoor gezorgd dat dit de belangrijkste Franse bestemming voor golfers is geworden.

De naam Aquitanië was ooit ook de naam van een Romeinse provincie, een koninkrijk en een hertogdom.

De kust langs de Atlantische Oceaan is ca. 270 km lang met heerlijke stranden. Aquitanië telt vele nationale parken en enkele van de hoogste bergen van Frankrijk. Naar het oosten toe domineren de Pyreneeën de regio. In het zuidwesten van Aquitanië ligt het Franse deel van Baskenland.

carte2

 Aquitanië omvat de departementen Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne (zie kaart) en Atlantische Pyreneeën.

Bekende toeristische steden zijn Périgueux, Biarritz, Bayonne en Bordeaux.

Op cultureel gebied zijn er talrijke kastelen, Romeinse kerken, musea, kloosters en middeleeuwse vestingen.

Het Bassin d`Arcachon is een binnenzee, die uitgebreid benut wordt voor de oesterkweek. Het bassin staat verder bekend om het natuurreservaat voor Noord-Europese vogels. Ondanks deze activiteiten is er voldoende ruimte voor zwemmers, zeilers en pleziervaarders.

Met een overvloed aan prehistorische opgravingen en een fascinerende verscheidenheid van vondsten, is het geen wonder dat de regio de "Wieg van de kunst" genoemd wordt. De vondsten op Lascaux, La Madeleine, en Rouffignac, de abdijen, burchten en kastelen, en de Gallo-Romeinse overblijfselen zullen diegenen die geïnteresseerd zijn in architectuur en archeologie zeker inspireren. Ook bijzonder zijn de vele prehistorische grotten die bezocht kunnen worden, waaronder die van Lascaux.

Fumel      Na 108 km  -  Nog 48 kmBonaguil 1

Het kasteel van Fumel (18de eeuw) is voorzien van prachtige tuinen en terrassen die de vallei van de Lot overheersen. Het hoogste terras bevat een Franse tuin, het lagen gelegen terras een Engelse.

Laroque-Timbaut     Na 141 km  -  Nog 15 km

            Het dorp dateert uit de 13de eeuw. De hal, de stadspoort en de klok zijn nog stille getuigen uit die periode. Verder zijn er nog de kerk van St. Pierre Orival en de kapel van St. Germain.

Agen      Na 156 km  -  Nog 0 km

Agen is een oud middeleeuws marktplaatsje met smalle straatjes en een mooie 12de eeuwse kathedraal, gelegen aan de rivier Garonne en het Canal de Garonne. De voornaamste bezienswaardigheid is het Musee Municipal de Beaux arts.

Verder huisvest de stad nog de kerken Jacobins (13de eeuw), Saint-Caprais (12de eeuw), Saint Hilaire (15de eeuw) en Sainte Foy.

STIM OTEL

105 bd. Carnot

47000 Agen

Tél. 05 53 47 31 23 - Fax 05 53 47 48 70

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.stimotel.com

 
hotel 


Ritverslag van de dag:

IMG 0537

25 juli 2012

RIT 6

BRIVE LE GAILLARDE - AGEN

Volgens het rittenschema, lees het profiel van de rit, zou het in orde moeten komen. We noteerden een 6tal heuveltjes. Nee, beste lezer, niet die van Erica maar echte molshopen tot een hoogte van circa 400 m.IMG 0541

Maar eens vertrokken, was het weer van dat, dwz. klefferen, dalen en terug klefferen.

Om Brive met de auto uit te geraken, was het niet gemakkelijk. De fietsers hadden geen probleem. Een tunnel van 2,5 m hoogte was voor hen makkelijk te nemen. Ze waren dan al wel gegroeid in deze toer, maar toch was er nog niemand van +2 m bij. Met de vrachtwagen moesten we wel half Brive le Gaillarde rondrijden. Diesel was geen probleem (gisteren getankt).

Halverwege moesten we van de ‘D’ weg en ging het steil, tegen een muur omhoog. De kettingen kraakten, de versnellingen piepten, de spieren spannenden zich en de adem ging sneller. Bij enkele sloeg het ademen zelfs over. De slechte weg en de breedte van de weg (amper 3 m) maakt het allemaal nog erger. Ondertussen stond de zon hoog in de hemel en waren de wolken verdwenen. De temperatuur ging omhoog. In de loop van de namiddag merkten we bij een plaatselijke apotheker 36 ° celcius aan.

Toch waren er enkele sterke duvels in de groep die de vaart er voortdurend inhielden. De hete temperaturen deden wonderen bij hen. Zo was er ook een Pallietertrapper die de vorige ritten met medische probleempjes sukkelde maar die vandaag volledig genezen was. Hij loste iedereen vroeger dan verwacht zijn collegas aan de kop af. Constant bleef hij binnen de eerste 5, om toch maar te vermijden dat er een klein groepje zou wegrijden en hij niet present tekende.

Wie, beste lezer, hoor ik jullie al vragen. Dat gaan we hier niet openbaar maken. Het wordt wat wachten en geduldig aftasten de volgende dagen.

Onderweg telden we vandaag een 5tal bandbreuken. Herstellen met de bandjes die enkelen in hun tasje mee hadden, bleek onmogelijk. De sjapappen vlogen ons om de oren. Eens we 6 kg pompten, was het van dat.

De club moet dringend op zoek naar nieuwe binnenbandjes die 8 kg druk aankunnen.

Voor het eerst tijdens de 6 voorbije ritten was het vandaag feest in de volgauto. Bij een tussenstop –aankoop van bananen, tomaten en brood- kwam de aankoper van dienst met een doos vol appelgebak naar de wagen. De kilometers die volgden hadden we de hemel op aarde. Een fris appelgebak met een gewoon flesje water. Dat, beste lezer, doet je denken aan hoe goed het thuis dan wel is.

Onderweg verlieten we het vooropgestelde parcours. De kleine binnenwegeltjes lieten we voor wat ze waren. De enkele kilometerkes meer deden niet meer ter zake. Het was makkelijker fietsen.

Het parcours tot dusver was grandioos. Rustige maar prachtig onderhouden wegen, weinig verkeer, lastig.. (voor den ene al meer dan voor den andere).

Tot dusver is het enthousiasme en de verstandhouding in de groep optimaal. Zoals vooraf afgesproken, vertrokken we in groep, fietsen we onderweg in groep en blijven we in groep. Zonder morren, zonder klagen.

Het hotel, in het centrum van Agen, is gelukkig uitgerust met airco. Efkens buiten gaan is een straf. Op dit ogenblik, 22 hr, is het nog 30 graden. Een koele pint, een cola is een verademing in de hal van het hotel. De koude lucht blazer blaast in onze rug. Hopelijk geeft dat geen problemen op de luchtwegen of in de rug de volgende dagen.

Morgen onze laatste etappe. Lourdes komt in zicht.

Tot dusver fietsten we 1064 km. Morgen nog circa 150 km. Enkele fietsen, enkele keren plat gereden, kunnen onmiddellijk in de rivier de Gave. Misschien worgt ons Bernadette wel voor een nieuw mirakel en hebben ze twee nieuwe binnen- en buitenbandjes.

Morgenavond is het voor enkele dames een drukke avond. Inpakken voor een vertrek rond 3 uur in de morgen. Hopelijk hebben zij een veilige vlucht.

De mannen verwachten hen.

Nu is het de hoogste tijd voor het bed op te zoeken. Morgen nog een koninginnenrit met aankomst voor de grot. Benieuwd wie zich tot keizer van Lourdes zal kunnen kronen.

Tot morgen.

Groetjes, RL

 

IMG 0561