1. Voorwoord

 

Sinds 1996 organiseert onze club om de 2 jaar een “Grote Buitenlandse Trip”. Aldus stonden er reeds volgende trips op het palmares van onze club :

1996 à Lourdes                                           2008 à Boedapest

1998 à Rome                                               2010 à Firenze

2000 à Praag                                               2012 à 2de maal Lourdes

2002 à Barcelona                                        2014 à Dresden en Berlijn  

2004 à Santiago de Compostella                 2016 à Meer van Bled (Slovenië)

2006 à Venetië

 

Wat in 2018 ? Er waren verschillende voorstellen, maar uiteindelijk moest er gekozen worden tussen volgende 3 mogelijke bestemmingen : Rimini in Italië, Gdansk in Polen of San Sebastian in Spanje

Iedere bestemming had zijn charmes met argumenten in het voordeel en nadeel.

Op democratische manier werd aan de ge-interesseerde leden, hun bestemming van voorkeur gevraagd. De meeste kandidaat deelnemers zagen een trip naar San Sebastian in Spaans Baskenland wel zitten : een 8-daagse fietstrip van ongeveer 1.300 kilometers.

1 Voorqoord map

 

4.3Rodach:Na 97 km - Nog 55km

Rodach is de oudste plaats van het Coburgse land. Het plaatsje huisvest nog talrijke historische kostbaarheden. De gotische parochiekerk, het oud-Frankische marktplein en de restanten van de 10 vroegere verdedigings- en poorttorens behoren daartoe, alsook prachtige vakwerkhuizen in de binnenstad.

Verder is er nog de warmste bron van Noord-Beieren (34° C). De gasten zoeken in het water verlichting van reuma, jicht en vrouwenkwalen.

 

Coburg:Na 109 km - Nog 43 km

4.1

 

Coburg, de geboortestad van onze 1ste koning Leopold I Van Saksen-Coburg, werd in 1056 voor het eerst vermeld en kwam in 1248 in het bezit van de graven van Henneberg. In de 16de eeuw werd het residentie van het Hertogdom Saksen-Coburg, in 1735 van Saksen-Coburg-Saalfeld en in 1826 van Saksen-Coburg en Gotha.

De stad wordt overheerst door de ‘Veste Coburg’. Deze vesting werd in de 12de eeuw gebouwd en is vooral bekend door het verblijf van Martin Luther, die hier in 1530 een toevlucht vond. Verder is er nog het Natur-Museum met een collectie van 8000 vogelsoorten, het Schloss Ehrenburg, het Schloss Neuhoff en op 8 km van Coburg het wildpark Tambach.

 

Mitwitz:Na 117 km - Nog 35 km

Zoals in zovele plaatsen in Duitsland wordt Mitwitz ook overheerst door een slot, hier zelfs 2.

Het Unteres Schloss werd als waterburcht gebouwd. Door de machtige poort met daarboven ingewerkte schietgaten, komt men op het binnenplein. De burcht bezit twee ronde en twee vierhoekige toren.

Het Oberes Schloss (op de Jacobusberg) is een adellijke behuizing maar werd tijdens de dertigjarige oorlog grotendeels verwoest. Vanaf dit slot hebben de toeristen een mooi vergezicht over het Thüringer woud en de hoogten van het Frankenwald.

 

4.4Kronach: Na 152 km - Nog 0 km

Ook in Kronach neemt een vesting een bijzondere plaats in. De Festung Rosenberg, waaraan gebouwd is van 1128 tot 1753 (ruim 6 eeuwen!!) is één van de grootste middeleeuwse Duitse vestingen. De oorsprong was een versterkt huis. In de oorlogen van de 15de, 16de en 17de eeuw werd het huis uitgebouwd tot een voortdurend groeiend verdedigingsbolwerk. Sinds 1867 dient de vesting met haar talrijke onderaards ruimten, kazematten en wallen voor vreedzame doeleinden. Op het “bastion” is momenteel een restaurant.

Kronach telt circa 17.000 inwoners.

 

 

 4.2

Hotel Bauer

Kulmbacherstraße 7

96317 Kronach

Tel: 09261/94058 - Fax: +49.9261-52298

www.hotelbrauerkronach.com

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

 

Fulda - Kronach

Rit 4

22 juli 2014

Beste mensen van Hulshotu en wijde omgeving. Bedankt dat jullie de locatie van de verslagen, van de foto’s en van het ‘toerboek’ vonden. Bedankt ook aan Charlotte en Liliane voor het bemoedigende bericht op onze ‘fanboek’. Waar blijven de andere berichten?

Vandaag rit 4. Het vertrek was moordend. Bij het buitenrijden van Fulda lag er al een berg met opengesperde muil op die Pallietertrappers te wachten. Enkele kilometers verder nog een muil, misschien nog groter en hoger dan de vorige. Enkelen (daane van Brissel) en ondergetekende kenden het routeboek op hun duimke en vonden het nodig om met de wagen inkopen te doen. En als ’t kon apart bij een bakker, een fruitwinkel, een drankendiscount, enz. Zo geschiedde.

Dat de geschiedenis zich herhaald, schreef ik gisteren al. Vandaag dachten we terug aan Rome-1998 en meer bepaald de rit van San Andrei di Bagni naar Pisa. Toen hadden we na exact 3 uur 51 km afgelegd.

Vandaag waren we 2 uur onderweg en op de teller stond nagenoeg 40 kilometerkes. Het was niet moeilijk om het gemiddelde uit te rekenen.

De ganse fietsten we langs graanvelden, in alle soorten maar vooral alle oppervlaktes. Dit was dé graanschuur van Duitsland. Ook flirtten we vaak met de grens Oost/West Duitsland. De vroegere Oost-Duitse dorpjes vallen op door hun ‘kleinheid’, vaak slechts enkele huizen. Wel waren de wegen meer dan degelijk berijdbaar maar was het dikwijls bergop en bergaf.

Iedereen in de groep doet het meer dan voortreffelijk. Wel zorgen de steile hellingen (tot wel 16%) voor afscheiding in de groep. Sommigen blijven angstvallig in de buurt van de volgwagen.

Ook is de sfeer in de groep OPPERBEST, iedereen komt aan zijn trekken, niemand wordt alleen gelaten, maar iedereen moet wel eens tegen een zwanske kunnen.

Voor sommigen zijn de pick-nicks het mooiste van de dag, voor anderen het aankomen in de aankomstplaats waar steeds een terrasje wordt gedaan. Hier in Kronach hadden enkelen de pech van hun leven. De cafés zijn duidelijk niet voorzien voor de aankomst van 15 uitgedroogde koereurs. Binnen de kortste keren was het frisse bier uitgeput en moesten er allerlei soorten bier aangerukt worden. Tot zelfs alcoholvrij toe. Dat viel natuurlijk niet in de smaak net bij de persoon die het liefst een Duvelke of een Westmalleke binnen kapt.

Hilariteit alom op het terras.

Het waren vandaag ook –voor de vierde dag op rij- zomerse temperaturen. Noteerden we de afgelopen dagen nog 37 graden dan was het vandaag amper 33,4 graden. Onze diepvries met gekoelde dranken krijgt het zwaar te verduren.

Vandaag kregen we bij aankomst in het hotel de daver op ons lijvekes. Voor het avondeten moesten we 100 m verder. Bij een vlugge controle om het precieze uur te weten, bleek dat de reservatie geannuleerd was. Paniek in de keet!!

Snel, snel gevraagd of men nog iets kon in mekaar boksen.

En het was weer eens lekker, precies zoals de vorige 3 locaties.

Ah ja de afstanden nog: rit 1 telde 161 km, rit 2 was 156 km ietske korter dan voorzien, gisteren de kortste met 148 km en vandaag 152 km, precies zoals in het toerboek voorzien.

Allez ik sluit nu maar weer eens af. Terwijl de ploeg zich te goed doet aan gersten- en ander nat, ligt mijn beddeke hier op mij te wachten.

Greetz van Robert Uit Den Toer.