Een kleine groep

We zeggen en schrijven 24-28 mei 1995.

We waren al aan de vooravond van de seizoensvergadering en we hadden nog geen bestemming voor onze 4-daagse. De kaart van Frankrijk werd bovengehaald, de toeristische dienst ingeschakeld en met de JURA kwam er zowaar een onbekende streek onder de noemer.

Lag het aan het onbekende en dus onbeminde dat er zo weinig geïnteresseerden waren?? We noteerden slechts 10 inschrijvingen, de kleinste groep uit de geschiedenis zo zou later blijken.

De Franse Jura, gelegen net voor de Alpen, aan de grens met Zwitserland, was vooral een groene streek met weinig steden. Langs de andere kant van de grens spreekt men van de Zwitserse Jura. Poligny was met zijn amper 5200 inwoners nog één van de grootste. Het was hier dat we verbleven in hotel De Paris.

De ritten hadden weinig om het lijf, zou later blijken. Het was steeds rustig fietsen, tussen bossen, heuvel op en heuvel af. Zelden kregen we tijdens de rit een huis of een dorp te zien. Onderweg in een café gebeurde het dat de helft van de groep in Zwitserland zat en de andere helft in Franrijk. De café was zowaar op de grens gebouwd. De prijzen waren wel identiek en dus niet afhankelijk in welk land je zat.

Tijdens een rit kregen we onderweg gezelschap van een plaatselijke wielertoerist. Met haken en ogen vertelden we hem dat we Belgen waren en ter plaatse een fietsvierdaagse hielden. Hij verplichtte ons hem te volgen naar Arbois. Zogezegd, zogezegd.

Ter plaatse hield hij halt aan een bedrijf en liep binnen. Even later kwam hij terug buiten met een emmer. Een emmer??

Groot was onze verbazing dat deze overvol zat met schroevendraaiers. Hij werkte in het bedrijf en dit was voor hen ‘afval’. Er waren grote en kleine modellen. Iedereen nam er enkele, maar hij gebaarde dat we de emmer in de wagen moesten zetten.

Nu nog gebruiken de meesten deze schroevendraaiers van een prima kwaliteit.