Sag mir bitte… warum Berlin?

 

Bij de trends 2014 voor de citytrips staat Berlijn op de 2de plaats, na Sjanghai.

Heeft de toerist zin in een trendsettende wereldstad, met als achtergronddecor spectaculaire monumenten uit de wereldgeschiedenis dan heeft Berlijn het. Bovendien is het in 2014 precies 25 jaar geleden dat de ‘Muur’ viel. Het to-do lijstje bevat de Reichstag, de kunstenaarswijk Scheunenviertel, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en o.a. de Potsdamer Platz.

Voor de viering van ’25 jaar na de val van de Muur’ zijn we te vroeg. De festiviteiten gaan door van september tot november.

 

Waarom dan ook Dresden?

Diverse redenen liggen aan de basis voor dit ommetje langs de vroegere Oost-Duitse stad. In het verleden was 1000 km voor de buitenlandse fietstrip steeds een must. Het traject Hulshout-Berlijn ligt beduidend onder deze afstand en dus moest er een ommetje bij. Dresden is vooral bekend als de ‘platgebombardeerde’ Duitse stad op het einde van WOII. In het centrum stond praktisch geen enkel gebouw nog recht. Toch bleven het Keizerlijk Paleis en o.a. de Opera gevrijwaard van de geallieerde bombardementen. De overige gebouwen herrezen door de jaren heen echter uit hun as en zorgen ervoor dat de stad een bezoek MEER dan waar is.

 

Waarom oostwaarts trekken?

Eerdere trips gingen bijna allemaal zuidwaarts. Het zuiden, en meer bepaald Frankrijk, Zwitserland, Italië en zelfs Spanje hebben voor de Pallietertrappers nog weinig nieuws te bieden. Tot dusver werd met Praag en Boedapest als bestemming slechts een tweetal keer Oostwaarts getrokken.

De wegen in het voormalige Oost-Duitsland (land van de Ossies) is voor ons volledig nieuw: onbekend maar laten we hopen niet onbemind.

 

We maken er met z’n allen een heerlijke trip!!!

 

Johny Helsen

 

 

Extra gegevens ivm Berlijn op www.visitberlin.de/nl