Vrijdag 25 juli - 150 km

 

Wegkapiteins: Leo Laenen, Bart Thys en Bart Verstrepen

Chauffeurs:Peter Abé, Johny Helsen en Dirk Van Den Bosch

 

Deze volledige Oost-Duitse rit gaat voornamelijk door bossen en langs meren. Onderweg passeren we meestal kleine dorpen met weinig toeristische activiteit.

Opgelet:

op het einde van de rit wordt de weg slecht!! Aandachtig blijven is de boodschap.

 

Dresden:Na 0 km - Nog 150 km

 

Ebersbach:Na 21 km - Nog 129 km

Uwe DaBler, Oost-Duits zwemmer en Olympisch kampioen (1988, Seoel) is geboren en getogen in Ebersbach.

 

GroBenhain:Na 28 km - Nog 122 km

GroBenhain (18500 inw) ligt in het district MeiBen. In de plaats is de fabriek gevestigd van Yes!, een sportauto fabriek

 

7.1MeiBen

Meißen werd gevormd bij een bocht in de Elbe en wordt aan het einde van de 9de eeuw voor het eerst vermeld. Op de steile burchtheuvel verrees in de 13de eeuw een gotische kathedraal, die in de 19de met twee beeldbepalende torens verfraaid werd. Aan het einde van de 15de eeuw werd daar de Albrechtsburg naast gebouwd, het eerste niet als vesting gebouwde kasteel van Duitsland, bedoeld als residentie voor de hertogen van Saksen.

In 1710 begon Johann Friedrich Böttger in de Albrechtsburg met de fabricage van het beroemde(prijzige) Meissener porselein, dat meer dan wat ook de naam Meissen wereldbekend heeft gemaakt

 

Spreewald

Het Spreewald is een bosrijk, tamelijk vlak veengebied gebied op een hoogte tussen circa 50 en 150 meter.

Het landschap van het Spreewald is ontstaan als gevolg van de laatste ijstijd. Het gebied is gevormd door de vele vertakkingen van de rivier de Spree; daarnaast zijn voor de ontwatering van het gebied vele kleine kanalen aangelegd. De totale lengte van de waterlopen bedraagt meer dan 970 km. Sinds 1991 is het Spreewald door de UNESCO erkend als biosfeereservaat.

Het gebied van het Spreewald is dunbevolkt. Hier woont een groot deel van de Sorbische minderheid in Duitsland.

 

De Sorben

De Sorben zijn een West-Slavisch minderheidsvolk (ongeveer 60.000 mensen) in het oosten van Duitsland in de deelstaten Saksen en Brandenburg. Ze leven in een gebied dat 80 kilometer ten zuidoosten van Berlijn ligt. Zij spreken hun eigen Slavische taal, het Sorbisch. De Sorbische taal kent ongeveer 30.000 sprekers. Deze zijn allemaal tweetalig: zij spreken zowel Sorbisch als Duits.

De Sorben zijn de overgebleven nazaten van Slavische volkeren die eeuwen geleden in het gebied tussen de Elbe en de Oder hebben gewoond. De Slavische Sorben, wonend op een eilandje te midden van sprekers van een Germaanse taal (Duits), zijn verwant aan Polen en Tsjechië.

De Sorben werden vroeger ook, net als alle andere Slavische volkeren, Wenden genoemd. In tekstboeken over de Middeleeuwen komt deze naam terug als 'Wendische steden'. Dit zijn dan die steden van de Hanze die aan de Oostzee liggen.

 


 

Zossen (Lindebrück):Na 150 km - Nog 0 km

 

7.2

Nachtigalls Gasthof mit Pension

Tomatensteg 1

15806 Zossen

Ortsteil Zesch am See

Tel: 033704 / 66523

E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Internet: www.gasthof-nachtigall.de