C27 - BUDINGEN

Deelnemers: 24  -  Temperatuur bij start: 9°

Nog maar amper schoten we het fietsseizoen op gang, knipperden we 2 keer met onze ogen of het zit er al bijna op. Begin september weten de Pallietertrappers dat het clubkampioenschap (laatste zondag van september) en het seizoeneinde (eind oktober) stilaan kortbij komen.

In september 2018 zijn er nog 2 zekerheden: het begin van het schooljaar en dit jaar de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Dit was overduidelijk onderweg weg naar Budingen, de tussenstop van onze rit van vandaag. Aan iedere school vroegen borden langs de kant van de weg de chauffeurs vaart te minderen omdat de kids terug onderweg zijn. De slogans van de verschillende partijen (en hun goede voornemens en/of beloftes) swingen eveneens de pan uit. O.a. ‘De weg vooruit’ was alom tegenwoordig in het straatbeeld.

Voor het eerst kwamen ook de arm- en beenstukken terug uit de kast. Met amper 9 graden op de thermometer konden de Pallietertrappers deze extra ‘verwarmers’ wel gebruiken. Enkelen zagen wij onderweg zelfs tegen hun stuur kloppen om de koude uit hun handen te verdrijven.

Zoals aangehaald ging de rit vandaag richting Budingen, in de buurt van Geetbets en Sint-Truiden. Stond er een rit naar Rummen op de kalender, dan verving onze wegkapitein van dienst, Marc Wijns, de bestemming. Via een krantenartikel en mond-op-mond reclame kwamen wij immers te weten dat Liene, de kleindochter Julien Van Roosbroeck recent een pop-up terras, dito café opende in de nieuwe woning van haar vriend. De familie Van Roosbroeck is in Hulshout alom ge- en bekend. Naast Wies, stichter van Den Tower’, en Louis, zeer gewaardeerd mecanicien van vele grote wielerprofs en –ploegen, is er natuurlijk Staf, die in zijn carrière maar liefst 77 profkoersen won. Julien, een andere broer naar wie het pop-up café genoemd is, stond aan de wieg van het fietstoerisme in Hulshout. Leerde Conscience zijn volk lezen, dan vermoed ik dat Julien Hulshout leerde houden van het fietske in de vorm van het wielertoerisme. Jaren zorgde hij tot 3 keer per week voor de prachtigste ritten doorheen de Zuider- en Noorderkempen, het Hageland, Limburg of zelfs verder. Geen weg, geen paadje was voor hem onbekend. De wielertoeristen volgden gedwee in zijn wiel.

Ruim een jaar geleden echter had Julien een spijtig fietsongeval. Samen met vrouwlief was Julien onderweg met hun wielergroep, tot hij plots ten val kwam. Een val die hij volledig opving met z’n nek. Het verdict was bijzonder zwaar: quadriplegie oftewel een beschadiging van het ruggenmerg, met een volledige verlamming vanaf de nek. Julien is sindsdien niet alleen zijn gevoel, maar ook zijn zelfstandigheid en mobiliteit kwijt.

Omdat niet alle kosten terugbetaald worden, besloot Liene met haar vriend Tim een pop-up café te openen. Rustig gelegen, vlakbij de fietsroute Ijzerenweg (Halen-Hoegaarden) is het te doen.

Voor ’t eerst sinds lang was er speciaal voor deze rit een volgwagen bij C27. Bij het vertrek aan clublokaal De Vaot onmiddellijk de vraag van onze Masters: “En wanniejer red er dan is nen otto mee ons mee?” Geen probleem mannen, geef maar een datum of rit door. Wij zorgen er wel voor.

Via Herselt, Averbode, Messelbroek ging het richting Schulen en Halen. Daar kwamen we tussen de fruitbomen. De appels en peren blonken aan de bomen, klaar om geplukt te worden. In de maand mei, tijdens de vele bloesemritten, is het hier een drukte van jewelste. Fietsers, wandelaars en mensen op scooters verdringen elkaar als het ware.

Even voorbij Halen passeerden we zowaar een struisvogelkwekerij. Langs de kant van de weg merkten we ook hoe de natuur –na de droge, lange, hete zomer- stilaan maar zeker terug opleeft. Enkelen reden al met grasmachine over hun gazon of waren bezig de bomen te snoeien.

Na een deugddoende koffie of cola, ging het via de verharde fietsbedding terug richting Hulshout. Via Diest (langs Demer) fietsten de 24 Pallietertrappers naar Zichem om vandaaruit het clublokaal terug op te zoeken. Bij aankomst stonden 96 km.

Bedankt Marcus, het was weer een fijne rit. Het verkennen van de rit gedurende afgelopen week (3 keer), wierp zijn vruchten af.