Meerdaags fietsen in een gebied dat voor velen nog onbekend terrein is: de Champagnestreek. Vanuit het prachtige stadje Epernay kregen we routes voorgeschoteld in een omgeving met ieder wat wils. Het was een uiteenlopend deelnemersveld van afgetrainde- gesoigneerde- en gezellige wielertoeristen. Ik schaar mezelf daar een beetje tussenin. Hele dagen kon ik me vergapen aan de mooie omgeving en prachtige vergezichten. Het vreemde is dat na een aantal dagen de fraaie panorama’s bijna als vanzelfsprekend worden ervaren en je niet eens meer zoveel bij stilstaat dat je werkelijk op een schitterende plek bent.

Voor mij was het af en toe flink afzien en niet alle natuurschoon heb ik met veel aandacht kunnen bewonderen. In de laatste etappe begon ik toch te merken wat vermoeidheid met je doet na een paar dagen fietsen. Op die momenten is het fijn dat er in groep wordt gereden zodat iedereen het kan volhouden tot de streep.

Bij de planning heb ik gebruik gemaakt van de slimme app van Google Street View waarmee je virtueel een omgeving kunt verkennen door op de pijlen te klikken en je zo voort te bewegen over de straat. Ik was er wel (of niet) van bewust dat je met Street View niet kunt voelen hoe zwaar klimmen is… Na het in elkaar knutselen van een viertal routes stapelde de hoogtemeters zich snel op want vlakke wegen zijn zeldzaam in de Champagnestreek.

Mijn conclusie?

Met een bezoek aan de champagnestreek kan ik terugkijken op een ontzettend gaaf en goed georganiseerde meerdaagse. De opzet ervan maakte het ideaal voor C27, maar ook uitdagend genoeg voor de C30 fietsers. Het is niet de zwaarste meerdaagse die ik ooit reed, maar ik ben toch behoorlijk gesloopt doordat het continu op en af gaat en er nauwelijks rustpunten zijn. Een prachtige omgeving om te fietsen een die beslist meer aandacht verdient. Perfect te combineren om een champagnekelder te bezoeken en een glaasje te proeven. Het weer was een mix van zon vriendelijke stapelwolken en een fris briesje wind.

Zeer tevreden kon ik terugrijden naar de Antwerpse Kempen met geweldige ervaring op zak. En ik moet bekennen dat ik de avond van terugkomst al stiekem even op routeyou heb gekeken op zoek naar een volgend avontuur met in gedachte, zoals de Giro d’ Italia de finish: het Romeinse amfitheater van Verona.

Groetjes John