24 juli 2012
Rit 5: Gueret – Brive le Gaillarde
143 km
Wegkapiteins: Jos Van Eynde – André De Bot – Staf De Raet
Chauffeurs: Eddy Janssens – Erik Scheerens – Jos Mariën
Guéret Na 0 km Nog 143 km
Pontarion Na 23 km - nog 120 km
De groene gemeente Pontarion huisvest een kasteel van de 15de eeuw met een tuin van 4 Ha. Het arboretum van het kasteel heeft diverse lokale appelsoorten.
Pontarion is gelegen in een visrijke omgeving.
In de kerk vormen 32 grafstenen versierd met kruisen, hamers, tekens van ridders, metselaars e.d. een stoep.
Limousin
Het departement Limousin ligt in het noordwestelijke deel van het Centraal Massief en is een van de kleinste regio's in Frankrijk, en de minste inwoners. De naam is afgeleid van de regionale hoofdstad, Limoges. De regio Limousin bestaat uit drie departementen, Haute Vienne (87), Creuse (23) en Corrèze (19). De Limousin is meestal een gebied van heuvels en dalen en lage bergen. Het hoogste punt in de Limousin is de Mont Bessou, 977 meter, in de buurt Ussel, in de Corrèze. Het landelijke Limousin is een regio van loofboombossen en velden in het westen en noordwesten, van grazende schapen in het noorden, en een hooggelegen gebied van sparrenbos en weiland op het Plateau de Millevaches (duizend koeien plateau) in het oosten. Het zuidwestelijk deel van de regio, inclusief het gebied rond Brive, kan in de zomer warm zijn.
Het Limousin is eveneens een koeienras, dat oorspronkelijk van het Centraal Massief komt. Sinds het einde 17de eeuw werd het als werkras gefokt.
Het Limousin is een groot ras; een koe wordt 150-160 cm hoog en een stier 170-180 cm. Het Limousin is blondrood tot roodbruin en heeft korte hoorns. De stierlijn wordt geselecteerd op het geven van lichte kalveren (zo hoeft minder vaak een keizersnede eraan te pas te komen. Het vlees is van uitstekende kwaliteit.
Saint Pardoux Morterolles Na 35 km - Nog 108 km
St Pardoux is een typische landbouwgemeente met diepgewortelde werkmethodes.
In de buurt zijn de watervallen van Augerolles.
St Amond le Petit Na 53 km - Nog 90 km
In de 12de eeuw behoorde de gemeente tot de Baronie van Peyrat en Aymoutiers. De stad was een bolwerk van de Tempeliers Preceptoy van Charrières. Sinds 1874 behoort St Amond tot Vassivière. In de puntgevel van de kerk van St Amond (13de eeuw) is een St Jacobsschelp verwerkt.
Eymoutiers Na 59 km - Nog 84 km
De sfeer van de bergen en de grootte van de stad Eymoutiers zou de toerist kunnen suggereren met een grote stad te doen te hebben. Niets is minder waar. De architectuur van de stad doet grotesker aan dan het in werkelijkheid is.
De stad ontwikkelde zich rond de cultus van het graf van St Psalmet uit Ierland uit de 7de eeuw. Op de linkeroever van de Vienne, aan de voet van de heuvel, ontwikkelde er zich een klooster.
In de 17de eeuw zijn de religieuze ordes alsook de leerlooiers zeer invloedrijk. De stad is welvarend en huisvest diverse sociale categorieën zoals notabelen, handelaars, ambachtslui, e.d. Het onderwijs voor meisjes en jongens wordt onderwezen in de universiteit (1833).
De vakwerkhuizen hebben meestal lage hellingsdaken bedekt met holle dakpannen.
Tijdens de 20ste eeuw kent het stadje een revival met de komst van de spoorweg en de houtnijverheid zorgt voor een nooit geziene werkgele-genheid.
Eymoutiers is bovenal een levendige stad. Hiervan waren we in 2004 tijdens onze fietstrip naar Santiago de Compestela getuige. Toen was het stadje één van onze stopplaatsen.
Chamberet Na 82 km - Nog 61 km
Het landelijke Chamberet is bekend omwille van de honderden bronnen in de buurt van het plaatsje. Verder is er een interessant arboretum.

Uzerche Na 96 km - Nog 47 km
In een bocht in de vallei van de Vezere, verheft Uzerche zich majestueus op een rots. De buitengewone architecturale rijkdom van het oude centrum leidt tot de beroemde uitspraak: ‘Wie een huis heeft in Uzerche, heeft een kasteel in Limousin’.
Uzerche wist zijn middeleeuws uitzicht prachtig te behouden en wordt terecht beschouwd als de ‘Parel van de Limousin’.
Donzenac Na 133 km - Nog 10 km
De ligging van Donzenac, op een rots met uitzicht op de Maumont, geeft de stad een sterke uitstraling. Donzenac bevat de resten van een middeleeuws verleden, van de Renaissance en zelfs van de 12de eeuw.
De kerk van St Martin (13de eeuw) heeft een gotische toren. Verder is er de kapel van de Boetelingen, het franciscanen-klooster en de Kapel van het Broederschap.
Op de daken van de meeste huizen vinden we leisteen van Travassac. Deze leisteen werd eveneens massaal gebruikt op de huizen van Mont St. Michel.
Brive le Gaillarde Na 143 km - Nog 0 km
Met 80000 inwoners is Brive la Gaillarde de grootste stad van de regio Corrèze.
Het historische centrum behield zijn authenticiteit en heeft een rijk architecturaal erfgoed.
Verder telt de stad enkele musea (o.a. van het Verzet en Deportatie), en is de kerk Saint-Martin (12de eeuw; met een crypte uit de 5de eeuw) een bezoek waard. In de buurt van Brive zijn de natuurlijke grotten van Sint-Antonius van Padua, die rond 1226 naar hier kwam om te bidden.
Verder zijn er de ontelbare zestiende eeuwse burgerhuizen.
Brive la Gaillarde en het profpeloton: Tijdens Paris-Nice 2012 was Brive la Gaillarde de aankomstplaats van de 2de etappe (aankomst bergop!!!), gewonnen door Alejandro Valverde, voor Simon Gerrans en Gianni Meersman. Bradley Wiggins bleef er leider.
Vrijdag 20 juli 2012, de dag van het vertrek van deze fietstrip, is er Blagnac-Brive la Gaillarde in de Tour de France, een etappe over een afstand van 215 km.
Hotel LE CHENE VERT*** 24, Bd Jules Ferry, 19100 Brive-la-Gaillarde
Tél. : 05 55 24 10 07 - Fax : 05 55 24 25 73 email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - www.lechenevert.eu
|
![]() |
Ritverslag van de dag:
24 juli 2012
RIT 5
GUERET – BRIVE LE GAILLARDE
Vandaag ging het richting Tour de France, dwz Brive le Gaillarde waar de toer afgelopen vrijdag nog passeerde. Het was toen een zogezegde vlakke etappe. Dus was iedereen in blijde verwachting om eindelijk eens een vlakke rit onder de wielen te krijgen. Zoals we het eerder al aanhaalde, was het verdorie weer Frans vlak.
Het vertrek vanaf het hotel was bedroevend. Het ging tegen 7 a 8 procent omhoog. De kaarten waren meteen geschud, de volgwagen zat vol.
Het parcours onderweg was de hele dag GROOTS. De graanvelden van de vorige dagen hadden plaats geruimd voor bossen, zowel dennenbossen als loofbomen. Maar de weg ging constant, maar dan ook constant op en af. He twas klefferen, dalen en terug klefferen.
De hele dag was de groep uit mekaar geranseld. Enkelen voorop (zij hielden zogezegd in…), enkelen ertussen en dan nog enkelen die van het uitzicht genoten.
We fietsten vandaag door de Limousin. Wie Limousin zegt, zegt ook meteen de Limousin koeien, de typische effen bruine koeien met vooruitstekende horens.
Bij aankomst waren er toch enkelen die zich afvroegen hoe een Limousin koei er uit ziet. Enkelen keken verbaasd in het rond. Hadden zij dan ook een hele dag mee gefietst?
Hoe zeer de groep ook uit mekaar lag, toch waren er soms gevechten IN het midden van de oorlog. Er was, beste lezers, een strijd tussen 2 van de onverwachtte vliegers van de ploeg. Zij deden mekaar den duvel aan met de slakken als tegenstander. En –beste lezer, geloof me op mijn erewoord- de slakken wonnen.
Zoals jaren al jaren bezig is het niet alleen een strijd vooraan maar ook achteraan. Zo was er ook vandaag weer een sprint –bergop- tegen 7 a 8 km/hr.
Meer dan waarschijnlijk vragen jullie je nu af: Wie was dat dan? Je begrijpt dan ook wel dat dat nu net te delicaat.
Het binnenkomen of beter het rijden naar Brive was geene kattepis. De laatste 20 km ging het tot 11 procent omhoog.
In Brive zelf deed het terraske in het centrum wonderen. De biertjes kwamen redelijk dik maar deden wonderen. Iedereen bekwikkelde.
Het was dan ook een hele dag ruim dertig graden vandaag. De zon zorgt misschien nog voor problemen. Gelukkig hadden we de vorige dagen nog aannemelijke temperaturen maar toch begint de zon nu te branden. Hopelijk maakt Laura, de zon, geen slachtoffers.
Het hotel is picco-bello. De kamers, met enkele uitzonderingen, zijn ruim ook al slapen we vandaag met 3 en/of 4 man per kamer. De uitrustingen hangen weer in groot ornaat aan de terrassen.
À propos, was het gisteren de koers van de verrimpelde vellen dat was het vandaag de koers van de verschroeide vellen.
Morgen verder richting Pyreneen.
Tot morgen.
Groetjes, RL