Afstand : 175.2 km

 

VERSLAG

 

HULSHOUT – VERONA
WTC Pallietertrappers

Zaterdag 15 juli
Rit 1: Hulshout – Troisvierges (L)

Afstand: 177 km Weer: bewolkt en tussendoor zonnig
Vertrek: 07.35 Hr Aankomst: 16.37 hr
Hotel: LAMY

20230715 073121

KLEDIJ SPONSORS:
TERVIA’s – PJORRE BETON – MAGNUS VILLAS –
ARGENTA HULSHOUT- MERLOO –
OPTIEK LODEWYCKX – WIBIO – VAN DYCK –
STORMS FIETSEN- PROVILA – DILS BOUWCENTER

Vandaag de lang verwachtte rit 1. Maanden uitgekeken, maanden getraind en dan eindelijk… Ben ik goed, houden de benen het uit, wat wordt t met t weer, hoe zijn de anderen, kan ik prijs rijden,… veel vragen maar bij de start weinig antwoorden. Wel onderweg natuurlijk. Spijtig voor enkelen, hoera, hoera voor anderen…

20230715 073111

Iedereen deed zijn beurt van ’t werk onderweg, maar eens in het Hageland aangeland (haha, landen…) werd er al eens rondom gekeken en de beurt laten voorbij gaan. De volgwagen moest wel onmiddellijk op zoek naar extra proviand door een verkeerde bestelling (stomme organizator..). Verder in de volgwagen paniek alom:… een lichtje, oranje, floepte aan. Dringend op zoek naar ADBleu. En begin hier maar aan in het begin van de heuveltjes, dorpjes van amper 10 huizen.

20230715 095948

Wel was duidelijk dat de groep sterk was maar ook dat de wind ongenadig waaide. Waaien is één, maar uit welke richting? Ook verkeerd. Zuid-zuid-west en het wil nu lukken dat we net die kant uit moesten. Teon was het al duidelijk dat de wind een spelbreker ging zijn. Iets wat later in de rit bewaarheid werd.

Het parcours was picco bello. Kleine wegeltjes, weinig verkeer, maar een beetje te veel omhoog voor sommigen.
Er kwam een eerst welgekoome lunchstop nar circa 75 kilometer. Net na de drie vrijwilligers die ons tot daar begeleidden rechtsomkeer maakten en terug naar Hulshout gingen. Een dikke merci Eddy, Gerard en natuurlijk ons aller Marc voor al het voorbereidend werk. Bedankt mannen, jullie waren een grote steun.

Onderweg viel er 1 bandbreuk te noteren. Een ander voorwiel en we konden verder. Verder, zeg je… Zoals aangehaald begon de wind en de klimmetjes hun tot te eisen. Enkelen, ‘sukkelend’ met kwetsuren allerlei, gaven er de brui aan en gaven de volger gezelschap. Of hij er nu blij mee was of niet, konden we nog niet achterhalen.

Wel viel het op dat enkelen onverwacht verdorie goed waren. Benieuwd wat het wordt na acht dagen…

Na 177 lastige kilometers, zoals meermaals aangehaald moeilijk gemaakt door de klimmen en vooral de wind kwam hotel Lamy in zicht. Troisvierges here we are !!
Voor ’t eerst slapen de Pallietertrappers in het Groot hertogdom Luxemburg. En dit na 36 buitenlandse trips en 15 ‘grote’ trips van minimum acht ritten.

Wie luxemburg zegt goedkoop, minder taksen. Benieuwd of er morgen drank, sigaretten of iets van die aard gekocht wordt.

Lezers alvast tot morgen.
Eerste dag, stralende dag morgen evengoed.

 

Enkele foto's zijn te bekijken via Fabeboek..

Robert Latour in de Tour.

 Hulshout
Na 0 km - nog 177 km

Onze vertrekplaats, Hulshout, is een rustige plattelandsgemeente in de Zuiderkempen. De St. Mat-theuskerk bezit 2 mooie retabels: het Passieretabel en het Sint-Mattheusretabel. De vakwerkhoe-ve ‘t Bergske (in vervallen toestand), vroeger behorend bij het kasteel ‘Hof ter Laken’ (Booischot), werd in de film ‘Pallieter’ van Roland Verhavert gebruikt als woning van Pallieter. De hoeve en de om-geving zijn als monument en dorpsgezicht beschermd. Verder is in 2003 gerestaureerde monument ’t Toreke, opgetrokken in ijzerzandsteen en met inscripties van de afstanden tot de bekendste ge-meentes in de omgeving, het symbool van Hulshout. Het duidt aan tot waar de gemeente de wegver-harding betaalde. De rest werd betaald door Booischot.

Scherpenheuvel
Na 19 km - nog 158 km

Scherpenheuvel is vooral bekend als bedevaartsoord. De barokke Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is al sinds de 16de eeuw een belangrijk bedevaartsoord voor katholieke gelovigen. Het is de meest bezoch-te bedevaartplaats van België. Er wordt een klein houten beeldje vereerd van de Maagd Maria. Het gebouw is de oudste koepelkerk in de Lage Landen en werd ingewijd in 1627 door de aartsbisschop van Mechelen, Jacobus Boonen. De kerk werd tot basiliek verheven in 1922 en is sinds 1952 een be-schermd monument. Ze werd gebouwd op initiatief van de aartshertogen Albrecht van Oostenrijk en Isabella die vlak tegenover de basiliek in het nog bestaande huis "het Gulden Vlies" verbleven tijdens hun bezoeken aan Scherpenheuvel. Bij de inwijding offerde Isabella juwelen op de altaartrappen. Ze wilde hiermee aantonen dat aardse goederen niet het belangrijkst zijn. Architect Wenceslas Coe-berger bouwde de basiliek in de vorm van een zevenster, een symbool voor de zeven vreugden en zeven smarten van Maria. .

De koepel heeft geen lichtopeningen en is met lood afgedicht. Hij is versierd met 298 zevenpuntige vergulde sterren. De zijkapellen zijn opgetrokken in witte steen van het nabijgelegen Langdorp. De vierkante toren, met een beiaard van 49 klokken, is gebouwd uit zandsteen. De lantaarn (bovenste verdieping) kon pas worden gebouwd na een gift van Filips IV van Spanje. De toren is voorzien van een trap aan de binnenzijde. Hij werd in 1859 hersteld van de schade opgelopen door het naar beneden gooien van de door Franse revolutionairen verbrijzelde klokken.

Landen
Na 51 km - nog 126 km

Het rustige Landen, met zijn 14 deelgemeenten en weidse landschappen ligt in de provincie Vlaams-Brabant en grenst aan de provincies Waals-Brabant, Limburg en Luik. Landen telt zo’n 16000 inwoners. De vruchtbare leemgrond van Hageland/Haspengouw werd al heel vroeg ontgonnen voor de landbouw. Grafheuvels en motten in de omgeving van Landen wijzen op een vroege bewoning. De oudste sporen van kerkbouw in deze streek vindt u eveneens in Landen. Het zijn de grondvesten van een koorruim-te uit de 8ste eeuw.

Kasteel van Jehay
Na 80 km - nog 97 km

Met zijn slotgrachten, kasteelkapel, portaaltoren, erfhoeve en woongedeelte vormt het kasteel van Jehay een opmerkelijke getuigenis van een landsheerlijk complex. Het werd voor het eerst vermeld in de 12de eeuw en verwierf zijn huidige aanblik in de 16de eeuw. Met hun gotisch-renaissancestijl geven de buitengevels een zeldzaam voorbeeld van een dambordsteenverband in kalksteen en breuk-stenen van gres.
Het complex is nu eigendom van de provincie Luik, die het openstelt voor toeristen en het gebruikt voor artistieke promotie.

Amay
Na 85 km - nog 92 km

'Groot-Amay' bestaat uit een eigen dorpskern, omgeven door enkele andere dorpen, zoals Ampsin, Jehay, Flône en – aan de andere kant van de Maas - Ombret. Het centrum van Amay, bij de collegiale kerk, werd al bewoond sinds het Gallische tijdperk. Er werden resten van een oude Romeinse villa ontdekt en de opgraving van een vicus in Ombret, vlak aan de Maas, getuigt van de romanisering van de streek. In het centrum kan je de prachtige Merovingische sarcofaag van de Heilige Chrodoara gaan bekijken.

Hamoir
Na 112 km - nog 65 km

Hamoir ligt in de provincie Luik, aan de rand van de Famenne en de Condroz, en bestaat uit Comblain-la-Tour met het beroemde jazzfestival, Fairon, Fillot en Hamoir zelf.

Famenne
De Famenne is een geografische streek die deel uitmaakt van het grotere geheel, de zoge-naamde Fagne-Famenne. De Fagne en de Famenne worden van elkaar gescheiden door de Maas-vallei. De Famenne ligt ten oosten van de Maas.
De Famenne is een natuurlijke depressie die begrensd wordt door het plateau van de Condroz in het noorden, de Ardennen in het zuidoosten en de Maasvallei ten westen.
In het zuiden vormt een smalle kalksteenrichel, de Calestienne, waarin de rivieren Lesse en Lhomme indrukwekkende grotten hebben uitgesleten (onder meer te Han-sur-Lesse en Roche-fort), de overgang naar de Ardennen.
De inwoners van de Famenne leefden oorspronkelijk van land- en bosbouw, maar ook het toe-risme is een belangrijke bron van inkomsten geworden.

Condroz
De Condroz is een landelijk en dunbevolkt gebied. Eigenlijk is het een golvend plateau gelegen op een hoogte van 180 tot 340 meter. De Condroz is een eerder vruchtbare landbouwstreek, met heel wat leemgronden. Tussen de akkers en de weiden vindt men verspreid kleine bos-jes.
Het afwisselen van hogere en lagere delen hangt samen met de verschillende weerstand van de gesteentelagen ten aanzien van erosie. Deze lagen vallen dan ook vaak samen met de lager gelegen delen of de valleien. Zandsteen en siltiet zijn harder en verweren moeilijker. Zij vormen basis voor de hoogste heuvelruggen, lokaal "Tiges" genoemd.
De Condroz zelf wordt ten westen van de Maas ook "Tussen Samber en Maas" genoemd. Een smalle, noordelijke strook van ongeveer zes kilometer breed werd in de 19de eeuw met naald-bomen beplant voor het gebruik in de steenkoolmijnen. Daardoor is de grond sterk verzuurd.

Lierneux
Na 144 km - nog 33 km
In Lierneux is de Sint-Andries kerk het bezoeken waard. Als gevolg van de tand des tijds en de Slag van de Ardennen in de winter 1944-45 werd de oude kerk, die terugging tot 692, vernield. In het begin van de jaren zestig werd een nieuwe kerk gebouwd in neoromaanse stijl met een mooie bolvor-mige klokkentoren en vier kleine hoektorentjes.
Binnen kijkt het ronde koor uit op een rechthoekig schip. Het oorspronkelijke doopvont (16de eeuw) en de schrijnen van Sint André (17de eeuw) en Sint Symètre (13de eeuw) zijn bewaard gebleven. Dat laatste is een mooi voorbeeld van edelsmeedwerk. Sint Symètre is een weinig bekende heilige (moge-lijk een Romeinse martelaar uit de 2de eeuw, oorspronkelijk begraven in Rome), maar in Lierneux noe-men ze hem alleszins een ,,grote’’ heilige.

In de buurt van Lierneux vinden we de werkplaats van de Coticule.
In de ondergrond van de gemeente Lierneux bevindt zich een zeer unieke steensoort: de coticule. Deze steen is een half miljard jaar geleden gevormd. Vroeger werd ze ook wel “scheersteen” ge-noemd. Inderdaad, deze steen is ideaal om o.a. scheermesjes en houtbeitels te slijpen. Aan het begin van de 20ste eeuw werd deze steen in meer dan 22 steengroeven geëxploiteerd. Vandaag de dag is er nog maar één werkplaats actief. In 1830 werd ze in gebruik genomen door de familie Burton en was het een echte schat en de belangrijkste industriële activiteit in de streek. Sinds 1998 is de naam Ardenne-cuticule SA.

Salmchateau - Vielsalm
Na 154 km - nog 23 km

De gemeente Vielsalm ligt in de Haute Ardenne, in het noordoosten van de provincie Luxemburg. De huidige gemeente Vielsalm is het resultaat van de fusie van de vroegere gemeenten Vielsalm, Grand-Halleux, Petit-Thier en Bihain. Verder werden nog enkele delen van Lierneux, Beho en Arbrefontaine eraan toegevoegd.
Het reliëf is hier gevarieerd: het Ardense plateau is onmiskenbaar aanwezig in de omgeving van de Baraque de Fraiture of het Grand-Bois; de belangrijkste vallei is die van de Glain. Meestal wordt ze echter de vallei van de Salm genoemd, eigenlijk een bijrivier van de Glain. Deze vallei is vaak smal en diep maar vouwt zich elders, zoals in Grand-Halleux, ook weer breed open.

De geologie van de Salmstreek behoort tot de meest opmerkelijke die je kan vinden. Je kan nauwe-lijks een stap verzetten zonder op zeldzame tot wereldwijd unieke gesteenten te botsen: malachiet, ottreliet, ardenniet en vantasseliet, naast kwartskristal, turkoois, … Hier werd zelfs goud gevonden! En wie kent niet de Salm-leisteen? Of het veelkleurige arkose? En uiteraard de beroemde coticule. Hier vinden we o.a. het museum en de Coticule.

De Macralles van de Val de Salm
Toverheksen hebben altijd en overal bestaan, ook in de Salmstreek . Het folkloregezelschap van de Macralles du Val de Salm bestaat echter pas sinds 1955. Deze Macralles komen elk jaar op 20 juli bijeen in het gehucht Tienne-Messe om er hun heksensabbat te vieren. Het is een klank- en lichtspektakel waarbij bizarre belevenissen van sommige mensen uit de Salmstreek in het voorbije jaar worden uitgelicht. Dat alles in het Waalse dialect, natuurlijk. ‘s Anderendaags (21 juli) volgt hun optocht door de straten, naar aanleiding van het feest van de Myrtilles (bosbessen). De geschiedenis van de Macralles is afgeleid van een plaatselijke le-gende:
De legende van Gustine Maka
Op zekere dag besloten de jonge Gengoux en zijn vrienden om bosbessen te gaan plukken in het bos van Bonalfat in Vielsalm. Helaas: die mooie paarse bessen waren toen ook al schaars. Er waren er bijna geen te vinden… De winter was wellicht te streng geweest. En dan ook nog eens die heel late vriesprik… Niets aan te doen! Het werd al laat, en de jonge vrienden besloten naar het dorp terug te keren. Maar op de terugweg verscheen in het schemerdonker een menselijke gedaante… Het was Gustine Maka, een oud vrouwtje uit de buurt, met de bedenke-lijke reputatie dat het een heks was… En kijk: zij droeg een korf vol bosbessen! Ze bekeek de jongens en nodigde ze uit om van de bessen in haar korf te proeven. Dát hoefde ze geen twee keer te vragen: de jongelui propten zich letterlijk vol met bessen. Maar… Gustine Maka had ze betoverd! Gengoux en zijn vrienden veranderden meteen in “macrallen”. Een soort hek-sen dus… Terwijl de aarde begon te beven in de vallei van de Salm, zag je die zeven betoverde macrallen dansen en als gekken door elkaar springen.
Weiswampach
Na 175km - nog 2 km

Weiswampach, met 706 inwoners, is de hoofdplaats van de gemeente die 1220 inwoners telt. Het is gelegen in de meest noordelijke punt van Luxemburg nabij het Ourdal. De gemeente ligt op een hoog-te van 519 meter boven de zeespiegel. Weiswampach ligt deels op een rotsachtige hoogvlakte omge-ven met dennenbossen.
De gemeente is bestuurlijk ingedeeld in het district Diekirch en Kanton Clervaux.

De Sint-Johannes Nepomucenuskerk staat aan de Kiricheneck in het zuidwesten van het dorp met rond de kerk een ommuurd kerkhof.

De Lancaster Memorial is een oorlogsmonument en staat in het oosten van de gemeente tegen de Belgische grens aan de weg naar Ouren.
In de nacht van 12 op 13 augustus 1944 werden tijdens WOII twee Avro Lancasters neergehaald waarbij 13 mannen om het leven kwamen en een gevangen werd genomen door de Duitsers.
In 2004 werd zestig jaar na het gebeuren een herdenkingsmonument opgericht.

Troisvierges
Na 177 km - nog 02 km

Troisvierges (1200 inw) betekent drie maagden. Dit is ook in het wapen van de gemeente te zien. Volgens De la Fontaine waren dat drie godinnen uit de Griekse en Romeinse mythologie, met name Klotho, Lachesis en Atropos. Paus Gregorius maakte er drie maagden van: Fides (trouw), Spes (hoop) en Caritas (liefdadigheid/naastenliefde). Bedevaarders uit het nabije Wallonië gingen naar de trois vierges en deden zo de Franse naam ontstaan.
Tot 1 januari 1909 luidde de naam van de gemeente Basbellain in het Frans en Kierchen in het Luxem-burgs. Op die dag werd de hoofdplaats van de gemeente veranderd van Basbellien naar Troisvierges.
De kern Ëlwen kent veel activiteiten voor een kleine gemeenschap. Het spoorwegstation Troisvierges is het laatste (of eerste) in de richting van (of vanuit) België. Vrijwel alle treinen stoppen hier, en dat maakt Troisvierges makkelijk bereikbaar vanuit Luxemburg-stad of vanuit andere delen van Luxemburg. Tevens was Troisvierges het begin- of eindpunt van de voormalige spoorlijn de Vennbahn, die inmiddels is omgebouwd tot de Vennbahnradweg (fietspad) die via ons land geheel doorloopt tot Aken. ).

Sint-Andreaskerk

 

Hôtel LAMY
51, Rue d’Asselborn
9907 Troisvierges

Tel 00.352.99.80.41
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - www.lamy.restaurant.lu