We vertrekken en zoeken meteen de Rijn terug op. Na amper 2 km zuidwaarts, brug over, Zwitserland in en we laten de Rijn achter ons.
Stein am Rhein
Na 3 km - nog 142 km
Stein am Rhein ligt op de plaats waar de Rijn uit de Bodensee stroomt. Het stadje werd in 1972 vanwege zijn voorbeeldige renovatie met kostbaar beschilderde voorgevels en vakwerkhuizen bekroond met de eerste Wakker-prijs.
Het is een vrolijk en charmant stadje. De bezienswaardigheden zijn de Abdij van St. Georgen, één van de best bewaarde middeleeuwse benedictijner kloostercomplexen, het Lindwurm museum dat de burgerlijke woon- en de landbouwcultuur uit de vorige eeuw(en) toont. Boven de stad troont het kasteel Hohenklingen uit 1225 dat de woelige geschiedenis van Stein am Rhein doet herleven.
Hier staat ook de hooggotische St. Johann-kerk, de oudste kerk van Schaffhausen, middenin de overblijfselen van de Romeinse vesting Tasgetium (3de eeuw).
De eerste 20 km gaan in stijgende lijn en klimmen naar een hoogte van 578 m. De eerste speldenprikken van de berggeiten ? Een eerste kandidaat voor de bollentrui die zijn neus aan ’t venster steekt ?
Wildegg
Na 27 km - nog 118 km
Geprangd tussen de rivier Aar en Brugg en zichtbaar van enkele kilometers is het Wildegg kasteel gebouwd door de Habsburgers in de eerste helft van de 13de eeuw. De aangebouwde barokke boerderij en de moi aangelegde tuin liggen te midden van de wijngaarden.
Lenzburg
Na 31 km - nog 114 km
Er zijn 9 sites in Lenzburg die op de lijst staan van Zwitserse erfgoedsites van nationaal belang.. Boven de stad ligt de Burghalde en het kasteel Lenzburg (dat boven een prehistorische nederzetting ligt). Twee andere oude sites, Goffersberg (een neolithisch kerkhof) en Lindfeld (een Romeinse ‘Vicus’, theater en begraafplaats), zijn opgenomen in de lijst. De andere sites in de stad zijn; Müllerhaus, het stadhuis, Sonnenberg, de gevangenis en Villa Malaga.
Het onbetwiste herkenningspunt van de stad is echter het Kasteel Lenzburg (11de eeuw). Het behoort tot de oudste en belangrijkste hoge kastelen van Zwitserland. Het ligt op een 100 m hoge heuvel. Het oude deel van de stad aan de voet van de heuvel is U-vormig en in zeer goede staat. Slechts enkele delen van de stadsmuur zijn bewaard gebleven.
Enkele opmerkelijke gebouwen in en rond de oude stad zijn:
- Stadskerk, gebouwd in 1667
- Stadhuis aan de Rathausgasse 31
- Oude Burghalde, gebouwd in 1628, met een museum van regionale geschiedenis
- Nieuwe Burghalde, gebouwd in 1794, een symmetrisch classicistisch gebouw met een buitentrap
- Bibliotheek
- Romeinse theaterruïnes, uit de 1e eeuw na Christus
Küssnacht
Na 77 km - nog 68 km
Volgens de legende van Willhelm Tell schoot de held met zijn kruisboog de Oostnrijkse baljuw Gessler neer in de Hohle Gasse. “Hier moet hij door deze diepe kloof geen; er leidt geen andere weg naar Küssnacht," zei Willhelm toen hij de baljuw in een hinderlaag lokte.
Het bekende Klausjagen festival vindt hier elk jaar plaats aan de vooravond van Sinterklaasdag. Het festival, dat door ongeveer 20.000 mensen wordt bijgewoond, bestaat uit een parade van ongeveer 1.000 deelnemers en duurt tot diep in de nacht.
Op 29 augustus 1935 kwam onze koningin Astrid hier om het leven bij een verkeersongeval. Op de plaats van het ongeval werd een herdenkingskapel gebouwd, de Köningin-Astrid-Kapelle. Op 4 maart 1989 werd de kapel door jongeren gesloopt, om later dat jaar gerestaureerd te worden.
ß ß Astridkapel: De boomstronk is wat na 1992 overbleef van de oorspronkelijke boom en werd uiteindelijk in 2010 verwijderd en vervangen door een verse perenboom.
Even buiten Kussnacht zien we aan onze linkerzijde de Rigi, een 1798 m hoge bergtop die zijn naam aan de streek gaf. De Rigi pronkt met de titel ‘Koningin der Bergen’ en is erg in trek bij wandelaars.
Vierwoudstrekenmeer
Het meer is omgeven door hoge bergen. De vorm van het meer lijkt op een fjord. Andere namen die in gebruik zijn het Meer van Luzern en het Vierwoudstedenmeer. Het laatste is een onjuiste vertaling van de Duitse naam. Het ligt op 434 m hoogte, een oppervlakte van 114 km², is tot 214 m diep en heeft een oeverlijn van 115 km.
Het Vierwoudstrekenmeer wordt door de rivier de Reuss doorstroomd. Het wordt het gevoed met berg- en gletsjerwater van het omliggende gebied van 1831 km². Het meer grenst aan 4 vroegere kantons Uri, Schwyz, Unterwalden en Luzern.
Het meer is belangrijk voor het toerisme. Rondom liggen er dan ook veel hotels. Vanaf de bergen is er een mooi uitzicht op het meer.
Weggis
Na 85 km - nog 60 km
Weggis (2400 inw.) staat bekend als de ‘Tuin van Luzern’. Het is één van de lieflijkste dorpen aan het meer. De exclusieve hotels zijn schitterende 19de eeuwse gebouwen in diverse bouwstijlen, met smeedijzeren balkons, houten lambriseringen en zorgvuldig bijgehouden gazons tot aan het water. Interessant is de kleine Allerheiligenkapel, met leuke Renaissance fresco’s
Vitznau
Na 91 km - nog 54 km
Het vertrekpunt van een in 1871 aangelegd smalspoorbaantje (het oudste tandradbaantje in Europa) naar de top van de Rigi ligt in Vitznau. De ontwerper, ingenieur Riggenbach, kreeg terecht een gedenkteken.
Brünnen
Na 104 km - nog 41 km
Brunnen (6300 inw) ligt genesteld aan de noordkant van de Urner See, een fjordachtige uitloper van de Vierwaldstattersee. De plaats mag gerust tot een van de mondaine badplaatsen worden genoemd. Eén van de weinige bezienswaardigheden in de Dorffkapelle (17de eeuw).
Axenstrasse
Beroemd en berucht is deze, langs de steile, oostelijke oever van de Urner See bochtig aangelegde weg, die een overvloed van in rotsen uitgehouwen tunnels en galerijen heeft. Meer dan een eeuw heeft hij zijn diensten bewezen in de belangrijke Gotthardroute. De N2 op de andere oever vangt nu de grootste verkeersstroom op wat het rijden met de fiets nu alleen maar aangenamer maakt.
Willhelm Tell
De geschiedenis van Willhelm Tell is het dramatische verhaal van de vrijheidslievende Zwitser die weigert te buigen voor het opgelegde gezag. In de legende die misschien niet op ware personen, maar wel op ware gevoelens berust, is het de wrede Oostenrijkse landvoogd Gessler die op de markt van Altdorf in woede ontvlamt omdat de gemzenjager Willhelm Tell zonder te groeten langs de demonstratief opgestelde Oostenrijkse hoed loopt. Tell die met zijn zoon Walter op stap is, moet zijn minachting duur bekopen: hij kan slechts op 1 manier aan zijn doodsvonnis ontsnappen, door van grote afstand met zijn kruisboog een appel van het hoofd van zijn zoon te schieten. Tell doorklieft de appel. Dan vraagt Gessler wat de bedoeling is van de tweede pijl die Tell bij zich draagt. ‘Als ik mijn zoon zou hebben getroffen dan had ik mij op u gewroken’, luidt het antwoord. Gessler kookt over van woede bij het horen van deze brutaliteit en slaat Tell in de boeien en voert hem mee naar zijn boot die hem over de Urner See naar het slot bij Küssnacht moet brengen. Op het water barst er een noodweer los dat Gessler en zijn soldaten beangstigt, zelfs zo dat Tell wordt bevrijd van zijn boeien en het roer moet bedienen. Tell koerst langs de steile oever, waar hij een plek kent die hem uit zijn benarde positie kan redden, een klein rotsplateau bij Sisikon waar hij met bovenmenselijke kracht opspringt en de boot terugduwt in de kolkende watermassa. Gessler moet in zijn nederlaag berusten en zinnend op wraak spoedt hij zich huiswaarts. Tell spoedt zich over land in nog sneller tempo naar Küssnacht en ligt al in een hinderlaag in de ‘Höhe Gasse’ die naar het slot van Gessler leidt voordat de laatste voet aan wal heeft gezet. Daar voltrekt Wilhelm Tell het vonnis en doorboort met een welgemikt schot het wrede hart van de gehate Gessler.
Morsach en Siskon
Na 106/110 km - nog 39/35 km
Morsach en Sisikon moeten het hebben van hun mooie ligging, resp. tegen de helling van de Fronalpstock (1922 m) en direct aan het water.
Twee km ten zuiden van Sisikon ligt de Tellskapelle. Volgens een legende moet de gevangen genomen Willhelm Tell zich hier bevrijd hebben door met een reuzesprong uit de boot te springen, die hem naar de kerker van landvoogd Gessler voerde. Een aantal fresco’s in de kapel vertellen het verhaal van de Zwitserse nationale held.
Altdorf
Na 118 km - nog 27 km
Even voor Altdorf laten we het Vierwoudstrekenmeer voor wat het is. We fietsten kilometers langs de oever.
Altdorf, de hoofdplaats van het kanton Uri en grootste plaats vóór de Gotthardpas, vormde volgens de overlevering het decor voor het schouwspel waarbij Willhelm Tell een appel van het hoofd van zijn zoontje moest schieten. Een fors monument in het centrum van de stad is hiervan een herinnering.
Aan de gevels van de patriciërswoningen in de Herrengasse is nog duidelijk te zien dat Altdorf (9000 inw.) door de eeuwen heen een belangrijke handelsplaats was.
Bürglen, de geboorteplaats van Willhelm Tell, even ten zuiden van Altdorf laten we links liggen.
Van hier is het klimmen geblazen. De Sankt Gotthard ligt met opengesperde mond ons op te wachten…
Amsteg (526 m)
Na 133 km - nog 71 km
Amsteg ligt aan het begin van het Maderantal, één van de mooiste Alpendalen in Centraal Zwitserland. Boven het dal loopt een 54 m hoog viaduct van de Gotthardlijn. Halverwege het traject Amsteg-Göschenen krijgt de treinreiziger het dorpje Wassen op 3 verschillende manieren te zien. Om aan hoogte te winnen gaat de trein verschillende malen door de zogenaamde keertunnels, waardoor de reiziger het plaatsje zowel van onderen, op gelijk niveau en van boven af kan bekijken.
Wassen (897 m)
Na 145 km - nog 0 km
Het witte, barokke kerkje (18de eeuw), waarvan de toren met een groen, uivormig dak is getopt, trekt in Wassen ongetwijfeld de meeste aandacht. Vanop een plaatselijk terras kunnen we hier misschien vooruitblikken op de te volgen Gotthard-route.
Verder genieten we in Wassen de met bloemen versierde huizen.
Hotel GERIG
Gotthardstrasse 40
Wassen
Tel 00.41.41.885.12.35
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.