Zaterdag 18 juli

Rit 1: Hulshout – Elberfeld
182 km

De kop is eraf. Rit 1 zit er op. Maanden trainen, maanden voorbereiding maar nog veel meer kopzorgen gingen aan onze trip vooraf. Zouden we wel weg geraken? Wat zou er onderweg gebeuren? Hou zou t met de hotels zijn?

Bij vertrek hadden we vijf enthousiastelingen die ons niet alleen uitwuifden maar tevens een stuk mee wilden fietsen. Guv VW fietste mee tot aan ’t klein kerkske, ook wel eens St Anna kapel genoemd op t eindeke. Bedankt Guy voor je steun en ons een behouden reis toe te wensen.

Na 1 uur passeerden we Nike en stonden er circa 28 km op de teller. De snelheid was goed. We fietsten meestal over rechte banen en hadden weinig oponthoud.
Eddie VDB was de volgende van de volgers die afhaakte. Eddie, de ongelukkige. In de aanloop naar onze trip had hij een fietsongeval met een operatie tot gevolg. Tot tweemaal toe kreeg hij een klaplong. De form was er toen al. Spijtig, heel spijtig. Eddie Thanks voor uw steun en bemoedigende woorden toen je terug richting Hilset ging. We missen je onderweg.

Terwijl het onderweg op de radio constant over de nieuwe Corona dreiging ging, over de steun van Europa waar Nederland (lees: Lubbers) ging dwarsliggen, fietsten de Pallietertrappers naarstig verder. We passeerden Leopoldsburg, Peer en gingen rechtdoor richting Peer. Het was tijd voor Gerard; Marc en Bart om de groep te verlaten. Er stonden 67 km op de teller en van hier was het voor de Krakow-gangers. Sorry, PeterA hing er ook nog aan.
Gerard, Marc en Bart, we hopen dat jullie veilig thuis kwamen.

Na 80 km passeerden we Thorn. In een ver verleden was Thorn nog de bestemming van een klassieker: Hulshout -Thorn en terug. Ter plaatse aten we nog een lekker stuk Limburgse taart.

Nog 20 km verder passeerden we de Nederlands-Duitse grens. Duitsland, we zullen 4 ritten nodig hebben om het land van Andrea Merkel te doorkruisen.
De verstandhouding onderling, de moraal stond in het zenit. De kilometers vlogen voorbij. Een enkele keer was er een omleiding waarvan de fietsers absoluut geen last hadden. Enkel de volgwagen moest op zoek gaan naar passende banen om de groep terug te vinden.

Nog maar net waren we vertrokken voor de 2de stop of we noteerden de eerste en enige bandbreuk van de dag. LouisS merkte een put in de weg te laat op. Boenk, boenk en pssst. Ondertussen had PeterA, onze laatste reisgezel om ons uitgeleide te doen, afgehaakt. Bij fietste van bij de stop naar Bruggen, waar hij een kamer voor één nacht boekte. Hij staat er morgen alleen voor om terug naar Houtvenne te fietsen. Het ga je goed Piotr, en bedankt.
De bandbreuk was binnen de kortste keren en met 6 helpende handen snel herstelt. Louis kon verder.

Na circa 150 van de 182 km begon het echte werk. Eindelijk voor enkele, kloote voor anderen. Het ging op en af; naar boven onmiddellijk naar beneden en terug omhoog. Dat belooft voor morgen.

Ook moesten we los door Dusseldorf, een stad van enkele honderdduizenden inwoners. Al bij al viel dit nogal mee, we passeerden wel honderd lichten, maar konden praktisch altijd op de rechte baan blijven. Een enkele keer moesten links of rechtsaf. Voor we het goed en wel beseften waren we de stad uit.

Stilaan maar zeker kregen we wegwijzers naar Wuppertal en Elberfeld langs de kant van de weg. We beseften dan dat de rit er bijna op zat. Na precies 182 km parkeerden we onze fiets tegen de geven van hotel Tryp te Elberfeld. Spijtig vonden we de laatste kilometers geen enkele cafe langs de kant van de weg, Niks, noppes, nada.
Zelfs in het hotel konden ze ons niet vrder helpen. De eerste cafe was nog 20 min verder fietsen. De bar van het hotel was ook gesloten. Corona, corona, corona. Enkel de drankautomaat in de hal van het hotel bracht soelaas. De muntstukken gingen er snel in, de flessen bier vielen in de bak om uit te nemen. Op de parking installeerden we ons dan maar en maakten zelf een terras.
Iedereen content. Moe maar tevreden.

Beste lezers, de eerste rit is tot een goed einde, iedereen prima in orden geen problemen.

Ciao. Tot morgen.

 

 

 

 

Partycatering 't HOEKSKE  -  VAN LOO Projects

DE RAKKET  -  LANDOLIUM

 

Hulshout: Na 0 km - Nog 180 km

Hulshout, ons lieflijke dorpje, bestaat uit de deelgemeenten Houtvenne, Hulshout en Westmeerbeek en is gelegen aan de oever van de Grote Nete. De gemeente (11000 inw) was in het verleden vooral gekend als een wingebied van turf en veel later was de diamantbewerking de voornaamste bron van inkomsten.

Op toeristisch gebied is er vooral het retabel in de St-Mattheuskerk, de St. Annakapel, het Toreken allen in de deelgemeente Hulshout, het kasteel Ter Borght en de mini-versie van ‘Manneken Pis’ te Westmeerbeek en de St. Adrianuskerk te Houtvenne.

Westerlo: Na 8 km - Nog 172 km

Westerlo komt voor de 1ste maal in de geschriften voor omstreeks het jaar duizend, wanneer het door gouwgraaf Ansfried aan de kerk van Utrecht werd geschonken. Deze schenking vond plaats niet lang nadat Ansfried tot bisschop van Utrecht was gewijd. Vanaf de 13de eeuw werd Westerlo beheerd door de heren van Wezemaal die de schepenen van Westerlo konden benoemen (1264). De familie van Wezemaal was bouwheer van de donjon van het kasteel van Westerlo. Zij lieten ook het gasthuis van Westerlo in 1377 oprichten (verwoest tijdens de 80-jarige Oorlog). In de 15de eeuw werd de Grote Nete tot in Westerlo bevaarbaar gemaakt. In die eeuw stond er op de markt van Westerlo een halle (voor het laatst vermeld aan het einde van de 17de eeuw). In 1464 stierf Jan II van Wezemaal zonder wettelijke mannelijke nakomelingen. Later werd Westerlo geschonken aan Karel van Bourgondië, beter bekend als de Stoute. In 1472 werd Westerlo door Karel de Stoute aan Guy van Brimeu overgedragen, die tijdens de woelige periode die volgde op de dood van Karel de Stoute op de markt van Gent werd onthoofd. In 1484 kwam Westerlo toe aan de familie van Merode, die al enige tijd aanspraak maakte op Westerlo via het huwelijk van Margaretha van Wezemaal met Richard van Merode. Sindsdien is de naam van de gemeente onverbrekelijk verbonden met de adellijke familie, die er tot aan de Franse Revolutie het gezag uitoefende en onder andere de schepenen benoemde.

In de onafhankelijkheidsstrijd van België speelden verschillende leden van de familie Van Merode een belangrijke rol. Het familieslot is nog steeds eigendom van de familie. Een andere opmerkelijke figuur uit geschiedenis van Westerlo is Emmanuel Jozef Van Gansen, een leider uit de Boerenkrijg van 1798. Westerlo was één van de belangrijkste centra van de opstand tegen de Franse bezetter.

Kwaadmechelen : Na 28 km - Nog 152 km

Kwaadmechelen is een deelgemeente van Ham.

Naast het centrum telt de deelgemeente nog twee dorpen: tussen het kanaal en de autosnelweg ligt Genebos en aan de westzijde van de autosnelweg ligt Genendijk. Beide dorpen hebben een eigen kerk gehad, maar die van Genebos werd in 2008 onttrokken aan de eredienst.

Leopoldsburg: Na 37 km - Nog 143 km

Leopoldsburg (in de omgeving ook wel 't Kamp genoemd) is een fusiegemeente die bestaat uit Leopoldsburg en Heppen. De gemeente telt meer dan 15.000 inwoners.

Leopoldsburg is vooral bekend vanwege de kazerne Leopoldsburg en de uitgestrekte oefenterreinen van het Belgisch leger. Deze terreinen werden ingericht in 1835 als verdediging tegen Nederland door koning Leopold I, die er in de beginjaren als graag geziene gast geregeld verbleef in zijn Koninklijke Villa.

Aanvankelijk heette het militaire domein Kamp van Beverlo. De burgers die in het kamp woonden, werden vanaf 1842 verplicht het kampdomein te verlaten en zij mochten zich vestigen in een nieuwe verkaveling met de naam Bourg (naar de planontwerper, Bourg uit Bois-le-Duc). In 1850 werd er uit dynastieke overwegingen de voornaam van de eerste Belgische vorst aan toegevoegd en werd deze nieuwe gemeenschap afgesplitst van de gemeente Beverlo tot een eigen gemeente Bourg-Léopold.

De eerste burgers leefden van kleinschalige landbouw op de arme heidegronden en de turfwinning. Daarnaast vormde ook de recuperatie van loden kogels en paardenmest een interessante bijverdienste.

Tegen 1850 waren er in de gemeente meerdere bedrijven. Er stond een bergmolen (jaarlijkse maalgrondstof 400.000 kg), een jeneverstokerij (32.760 kannen van elk 1,5 liter) en een bierbrouwerij (125 hl/jaar). Verder had men, naast kleine ambachten een kaarsenfabriek, een tabaksfabriek, een steenbakkerij en een kanaalhaven.

Op 9 december 2005 onthulde Prins Filip er een borstbeeld van koning Leopold I aan het Albert-I plein in het kader van de 175/25 viering. Op 17 februari 2015 werd het beeld van koning Albert I onthuld op het Albert I plein.

Sinds 3 juni 2007 heeft Leopoldsburg zijn eigen 'Walk Of Fame', een ludieke knipoog naar Hollywood. Omdat veel Bekende Vlamingen in Leopoldsburg opgroeiden, wilde de gemeente hen in de bloemetjes zetten met hun eigen ster. Deze werden op verschillende plaatsen in de stoep in de Nicolaylaan geplaatst. BV's die hun eigen ster kregen zijn tennisser Filip Dewulf, judoka Ingrid Berghmans, presentator Marcel Vanthilt, zanger Walter Grootaers, regisseur Dominique Deruddere, en Pukkelpop-organisator Chikri Mahassine. De Kampse 'Walk of Fame' is uniek in België.

Peer: Na 56 km - Nog 124 km

Het belangrijkste gebouw van Peer is de Sint-Trudo kerk, ook wel eens de Reus van de Kempen genoemd.

Vermoedelijk werd op er omstreeks 950 een houten kerkje opgetrokken, dat later in veldstenen werd uitgevoerd. Gedurende de 11de eeuw werd een nieuwe kerk gebouwd, waarvan in een muur aan de oostzijde wellicht nog een klein deel bewaard is gebleven.

Met de bouw van de toren zou in 1392 zijn begonnen en vóór 1422 zijn voltooid. De zware toren, die deel uitmaakte van de stadsmuren, werd ook gebruikt als toevluchtsoord voor de burgers in geval van troebelen. In 1483 echter, werden 1500 burgers vermoord in de strijd tussen Willem I van der Marck Lumey en Johan van Horne, nadat ze door verraad de toren verlieten.

In 1572 werd in de kerk brand gesticht door Oostenrijkse troepen en in 1599 door muitende Spaanse troepen. Hierbij werd het schepenarchief grotendeels vernietigd. Vrijwel direct hierna werd de kerk hersteld en de torenspits verhoogd. Zij was toen veel hoger dan de huidige, maar in 1606 waaide de spits af en viel op het schip, dat deels verwoest werd. Daarna werd de huidige, peervormige torenspits gebouwd. In 1654 werd de kerk opnieuw zwaar beschadigd, nu door Lotharingse troepen. Vrijwel het gehele stadsarchief, dat achter het hoofdaltaar werd bewaard, ging hierbij verloren.

In de daaropvolgende decennia vonden herstelwerkzaamheden plaats. Wel werden in 1799 de meeste klokken door de Fransen weggehaald en dreigde men met het opblazen van de toren als ook het kruis niet zou worden verwijderd. De Mariaklok uit 1641 bleef gespaard. Op 21 juli 1825 vond in de toren de zogeheten "muggenbrand" plaats, waarbij de Perenaren een dichte zwerm muggen voor rook aanzagen en met man en macht aan het blussen sloegen, waar hun bijnaam "muggenblussers" vandaan komt (die ze met de bewoners van Turnhout delen).

Verdere renovaties, deels in neogotische stijl, volgden. Van 1895-1897 werd het schip vrijwel geheel herbouwd, onder leiding van Hyacinth Martens. In 1992 werd een carillon van 64 klokken in de toren aangebracht. Deze werd in 1997 uitgebreid tot de grootste van het land. Tijdens de zomer kan je elke zondagavond genieten van beiaardconcerten.

Bree: Na 60 km - Nog 120 km

Bree werd voor het eerst vermeld in 1007, als Britte. De verklaring van de naam is niet geheel duidelijk. Het zou kunnen gaan om een niet afgeperkte akker. Andere verklaringen zijn, dat de naam afkomstig is van bred wat houten nederzetting zou betekenen. Ook zou de naam een verbastering kunnen zijn van broek, wat moeras betekent.

Kessenich: Na 76 km - Nog 104 km

Kessenich is de meest noordoostelijke plaats van België. Het bestaat uit diverse kleinere woonkernen, zoals Borgitter, 'de Dolen' (Dolenweg) en 'de Hoeven' (Schoolstraat).

Fysisch gezien ligt de deelgemeente voor 40% in de riviervlakte van de Maas en voor 60% op het hoger gelegen middenterras van de Maas ('het Kessinger/Kessenicher Veld'.

De plaatselijke economie bestaat voornamelijk uit de teelt van gewassen. Eeuwenlang werd er ook klei gewonnen en in veldovens tot brikken en pannen gebakken. Door het baggeren ontstonden de Maasplassen Boterakker (zie fotoa) en Dragrasa.

Roermond: Na 90 km - Nog 90 km

Roermond (Limburgs: Remunj) ligt in het midden van de Nederlandse provincie Limburg en telt 58.209 inwoners.

De Munsterkerk aan het Munsterplein vormt samen met de Sint-Janskerk in Nieuwstadt het enige voorbeeld in Nederland van een kerk in restauratie laatromeinse stijl en behoort hierbij tot de Rijnlandse romaanse groep. De officiële naam van de kerk luidt Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk. De naam munster is afkomstig van het Latijnse monasterium wat klooster betekent en geeft dus aan dat de kerk oorspronkelijk een abdijkerk was.

De kerk werd gebouwd als onderdeel van een cisterciënzer vrouwenabdij, de Munsterabdij, gesticht rond 1218. Met de bouw moet echter enkele jaren daarvoor zijn begonnen. Omdat de kerk tevens werd bestemd als grafkerk voor de graaf Gerard III van Geire en zijn familie diende het gebouw meer macht uit te stralen dan voor een cisterciënzerkerk gebruikelijk was. Uiteindelijk werden alleen Gerard III zelf en zijn vrouw Margaretha van Brabant in de kerk begraven; hun praalgraf bevindt zich onder de koepel. Hun zoon Otto II volgde zijn vader op als graaf van Gelre en Zutphen van 1229 tot zijn dood in 1271. Hij stichtte onder meer het klooster 's-Gravendaal tussen Kessel en Asperden in de gemeente Goch in Duitsland, waar zijn graftombe nog altijd te bewonderen is.

Bij ons (en in het bijzonder bij de vrouwen) is Roermond bekend als shopping-paradijs ‘Designer Outlet Roermond’.

Schwalmtal: Na 113 km - Nog 67 km

Schwalmtal is een landelijke gemeente in het Kreis Viersen in Noordrijn-Westfalen, in de grensstreek met Nederlands Midden Limburg. Zij is in 1970 ontstaan uit een fusie tussen de voormalige gemeenten Amern en Waldniel. De gemeente telt 18.922 inwoners.

Ze maakt integraal deel uit van het grensoverschrijdende Natuurpark Maas-Swalm-Nette. Het riviertje de Swalm stroomt door haar grondgebied en mondt bij het Nederlandse Swalmen uit in de Maas.

Kaarst: Na 142 km - Nog 38 km

Kaarst is een gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in het Rhein-Kreis Neuss. De gemeente telt 42.504 inwoners.

Alte Pfarrkirche Kaarst

Dusseldorf: Na 154 km - Nog 26 km

Düsseldorf is de hoofdstad van de Noordrijn-Westfalen gelegen aan de Nederrijn, even ten zuiden van het Ruhrgebied. De gemeente telt 605.000 inwoners en is hiermee de 7de stad van de Bondsrepubliek.

Düsseldorf ligt in het midden van de Rijnvlakte, overwegend aan de rechteroever van de rivier de Rijn. De stad dankt haar naam (Düssel-dorf) aan het riviertje de Düssel, dat hier in de Rijn uitmondt.

Düsseldorf maakt deel uit van het Metropoolgebied Rijn-Ruhr, één van de grootste industriegebieden in Europa en het grootste in Duitsland.

Het stadsgebied van Düsseldorf bestaat uit tien stadsdistricten die in 49 wijken zijn onder te verdelen. Elk district heeft een districtvertegenwoordiging bestaande uit 19 leden. Deze worden bij de gemeenteraadsverkiezingen gekozen.

Gezien de grootte van de stad zal het voor ons zaak zijn zo snel en zo veilig mogelijk de stad te doorkruisen.                                 Johanneskirche (1900)

De Hofgarten is het centrale park van Dusseldorf. De totale oppervlakte is 27.73 Ha. Het wordt doorstroomt door één van de armen van de delta van de Düssel, vlak voor de monding in de Rijn. Het park huisvest vele historische monumenten en sculpturen. Het park is het 1ste en dus ook oudste stadspark van Duitsland.

Elberfeld: Na 180 km - Nog 0 km

Elberfeld is een stadsdeel van Wuppertal. Het was tot 1929 een zelfstandige stad. Momenteel wonen er ruim 66.000 inwoners in het stadsdeel.

De eerste vermeldingen dateren van 1161, een gebied aan de oever van de huidige rivier de Wupper, verwijzend naar "elverfelde". De term "elver" is etymologisch afgeleid van het oude laagduitse woord voor rivier. Elverfelde was dus een veld aan de rivier. De eerste officiële akten stammen uit 1610. In 1856 werden in het dal van de rivier de Düssel, nabij de spoorlijn tussen Elberfeld en Düsseldorf, menselijke resten gevonden die bekend zouden worden onder de naam ‘neanderthaler’.

 

Hotel TRYP by Wyndham, Otto-Hausmann-Ring 203, 42115 Elberfeld-Wuppertal

Tel +49.202.7190 0   -   www.trypwuppertal.com

 

Afstand : 174.9 km