Vrijdag 24 juli
Rit 7: Wroclaw - Gliwice
161 km

Rit 8; Gliwice-Krakow
114 km

Nog nooit gebeurd dat mijne slaapmaat mij vraagt een verslag te schrijven op 't WC. Ik moet slapen zegt hij want ik kan morgen den toer nog winnen. Alllez voor ne kamergenoot ben je al eens bereid iets meer te doen.

De rit vandaag begon als enkele voorgaande. Vertrekken in een grote stad heeft zijn voor- maar meer nadelen? Wegomleggingen, ronde punten en diens meer. Voor enkele kilometers waren de fietsers en de volgwagen mekaar kwijt. Het zou lang zo zijn.

Gelukkig was de route over enkele binnenbanen met minder verkeer maar met archi slechte wegen. Het waren asfaltwegen, maar dan met veel lappen ingezet. Soms was de hersteller niet gepasseerd en waren de putten nog duidelijk zichtbaar. Met gevolg een bandbreuk.

Onderweg passeerden we enkele keramiek fabrieken. Maar nen toerist met ne fiets heeft geen tijd om te kijken, laat staan om te kopen….
Ook diverse ooievaars langs de kant van de weg en nesten langs de weg. We waren al content als ze niets lieten vallen op onze hoofden.

Het hotel Royal te Gliwige was een voltreffer. De ontvangst was groots, alleen viel het avondeten bij sommigen was tegen. Niet getreurd want er werd nog een ijskreem in mekaar geflanst.

Vertrekken vandaag was een ramp. Het ontbijt was luxueus. Alles er op en eraan. Maar het AA parcours. Onmiddellijk na de start al moesten we zonder volgwegen weg. Eens de stad uit kondigde Katowice zich aan. Een ramp om te fietsen of te volgen.
Na circa 70 km. kwamen groep en de volwagen terug bij mekaar.
Het zou de rest van de rit niet veranderen.

Het gevolg was dat de fietsers al 10 min in het hotel waren en pas dan de volgwagen kwam. Gelukkig dat enkele na-gereisde vrouwen de moeite vonden om niet alleen de fietsers maar ook de volger welkom te heten.

Ciao,ciao, wi zijn in Krakow. Morgen de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau, dinsdag vrij, woensdag de zoutmijnen en donderdag terug naar Hulshout.

Groetjes, bedankt voor jullie steun en tot…

 

 

 

BOUW VOET

KOVERA KEUKENS

 

Woiwodschap Klein-Polen (Pools: Województwo małopolskie) werd op 1 januari 1999 opgericht na samenvoeging van de woiwodschappen Kraków, Tarnów, Nowy Sącz en deels Bielsko-Biała en Katowice.
In de geschiedenis omvatte Klein-Polen een groter gebied dan de hedendaagse Woiwodschap Klein-Polen.
In 1569 sloten Polen en Litouwen zich door de Unie van Lublin aaneen tot het Pools-Litouwse Gemenebest. Dit rijk was onderverdeeld in Groot-Polen, Klein-Polen, het grootvorstendom Litouwen en het hertogdom Lijfland, die elk onderverdeeld waren in woiwodschappen en/of vorstendommen.
Met alle Oekraïense gebieden erbij was Klein-Polen trouwens groter dan Groot-Polen. Verschillende Poolse delen, zoals Lublin en Podlachië, vormen nu een zelfstandige Poolse regio, naast het (echt kleine) hedendaagse Woiwodschap Klein-Polen

Ruda Slaska en Swietochlowice : Na 21 km - Nog 89 km
Met het doorkruisen van Ruda Slaska en Swietoclowice doorkruisten we steden met respectievelijk 145000 en 56000 inwoners.

Katowice: Na 28 km - Nog 82 km
Katowice (300.000 inw) is de hoofdstad van de Poolse provincie Silezië.
Ze vormt het centrum van het industriegebied van Opper-Silezië, dat met 3,5 miljoen inwoners de grootste agglomeratie van Polen vormt, groter dan de agglomeratie Warschau. In de stad bevindt zich de Universiteit van Silezië in Katowice.

De geschiedenis van de stad loopt grotendeels parallel met die van eerder vermelde steden in Zuid Polen.
Na de inval in Polen, in 1939, werd dit Poolse deel van Opper-Silezië door Duitsland geannexeerd. Tientallen als Poolse nationalisten beschouwde militanten werden opgespoord en standrechtelijk geëxecuteerd. De grote synagoge werd in brand gestoken en meer dan 8.000 Joden gedeporteerd naar kampen. De bevolking moest (opnieuw) de Duitse nationaliteit en de daaraan verbonden dienstverplichtingen aanvaarden. Gedurende WO II was de stad door Duitsland bezet en verenigd met de provincie Opper-Silezië, daarna werd de stad in januari 1945 veroverd door het Sovjet-leger en weer aan Polen toegekend. Tientallen Duitsers werden bij standrechtelijke executies op straat vermoord. De Duitstalige bevolking werd in deportaties naar het westen afgevoerd; belangrijke vakkrachten moesten echter blijven, evenals tweetalige Sileziërs die (opnieuw) de Poolse nationaliteit wilden aanvaarden. In de jaren 50 en 60 zouden velen van hun toch een uitreisvisum voor de BRD aanvragen.

Van 1953 tot 1956 heette Katowice Stalinogród, naar Jozef Stalin. De stad kende weinig oorlogsverwoestingen maar veel gebouwen uit de Duitse tijd werden gesloopt om plaats te maken voor socialistische nieuwbouw, waaronder het flatblok Superjednostka, een van de grootste in zijn soort in Polen (762 appartementen met 2.800 bewoners).

Op 16 december 1981 kwamen mijnwerkers van de kolenmijn Wujek in Katowice in opstand tegen de staat van beleg die door het communistische regime van generaal Jaruzelski was uitgeroepen. De oproerpolitie sloeg de opstand neer en schoot daarbij negen mijnwerkers dood.

Myslowice: Na 37 km - Nog 73 km
In Myslowice (76000 inw) was het Driekeizerpunt te vinden, een voormalig drielanden-punt tussen het Duitse Keizerrijk, Oostenrijk-Hongarije en het Keizerrijk Rusland. Het punt bestaat niet meer sinds het uitroepen van Polen.

Concentratiekamp Fürstengrube was een van de grotere buitenkampen van het in Silezië gesitueerde concentratiekamp Auschwitz.
Het kamp werd opgericht in september 1943 in de stad Fürstengrube (Pools: Wesoła), 5 km ten zuidwesten van Mysłowice, als een werkkamp voor de kolenmijn Fürstengrube.
Er werd hoofdzakelijk dwangarbeid verricht in de kolenmijn Fürstengrube, een onderdeel van IG Farben. Op 19 januari 1945, toen de Sovjettroepen de toenmalige Pools-Duitse grens waren overgestoken, werd het kamp deels opgeheven en werden ca. 1000 gevangenen geëvacueerd en gedwongen deel te nemen aan een dodenmars naar buitenkamp Gliwice om vandaaruit per open treinwagons naar concentratiekamp Mauthausen overgebracht te worden. De achtergebleven gevangenen werden op 27 januari 1945 door een groep SS'ers doodgeschoten of levend verbrand tijdens de vernietiging van de barakken. Slechts 20 gevangenen overleefden dit bloedbad.
Tijdens de Dachauprocessen van 15 november tot 13 december 1945, werd Otto Moll, de eerste commandant van Konzentrationslager Fürstengrube, veroordeeld tot de doodstraf. Het vonnis werd uitgevoerd op 28 mei 1946.

Trzebinia: Na 68 km - Nog 42 km
Trzebinia (20500 inw) heeft een belangrijke olieraffinaderij en is belangrijk in de treinverbinding op de Krakow-Katowice verbinding. Industrieel is de stad belangrijk voor de tewerkstelling in de streek.

WO II: Reeds op 1 september 1939 werd de stad gebombardeerd door Duitse troepen. Op 9 oktober werd de Trzebinia ingelijfd bij het Derde Rijk. De naam werd ver-Duitst naar Arthurgrube, later Siersza Wodna.
Er werden 2 kampen voor gevangenen gebouwd, 3 werkkampen en een sub-kamp van Birkenau-Auschwitz. Joden werden aangevoerd van de getto’s van Chrzanow, massaal doodgeschoten of getransporteerd naar Auschwitz.
Op 23 januari 1945 werd Trzebinia bevrijd door het 9de Oekraïens leger. Al snel kreeg de stad haar attractiviteit terug.

Krzeszowice: Na 81 km - Nog 29 km
Krzeswowice ligt in enkele natuurparken, gekenmerkt door ontelbare grotten en valleien: Jura Landscape Park, Rdunia Park, Tenczynek Park en Krakow Valleien Park.
In 2008 werden de parken uitgekozen om bij te dragen tot een documentaire film ‘Villages of Europe”.

Zabierzow: Na 97 km - Nog 13 km
Zabierzów ligt aan de rand van Krakow, onze eindbestemming. De plaats telt 4600 inwoners. Naast de katholieke is er een belangrijke aanwezigheid van Jehova’s getuigen.

KRAKOW
Proficiat aan alle deelnemers !!!!!

Hotel QUBUS, ul. Nadwiślańska 6, 30-527 Kraków
Tel. 12 374 5 159   -   www.qubushotel.com/hotel-krakow

Afstand : 106.9 km