Maandag 20 juli
Rit 3: Bad Arolsen - Kelbra
173 km
Nog maar net lieten we Hulshout achter ons of rit 3 zit er al op. Deze morgen vertrokken we uit de oude Belgische legerstad Bad Arolsen voor een nieuwe rit, een nieuw avontuur.
Gisterenavond liepen we de terrassen van Arolsen nog af op zoek naar iemand die een Hulshout kende, die mogelijk een link met onze gemeente hd. Je weet immers nooit op een plaats aar soldaten, in volle furie, in volle jeugd, gekazerneerd waren in de tijd. Niemand gevonden? Hulshoutse soldaten van ARolsen slaap op jullie twee oren. We vonden niemand.
Al direct ging de weg omhoog. Klimmen en nog eens klimmen. Maar de natuur was prachtig. We reden kilometers en kilometers door bossen, afgewisseld met enorme graanvelden. Wel viel het op dat de ‘boomkever’ (of hoe heet die)hier ook lelijk huis gehouden heeft. Hectaren en hectaren denen/sparrenbomen staan er verdroogd bij. Hele bossen zijn verloren en worden dag na dag gekapt.
Is het in België alleen dat er wegenwerken zijn? Nee, lezers, absoluut niet. Niet minder dan vier dan Umleitungen waren er vandaag. Het joeg de kilometers de hoogte in. Het enige verschil met Hulshout is dat er hier geen petities tegen de wegenwerken gemaakt worden. De bevolking weet dat wegenwerken, verbeteringen van de wegen nodig zijn en ze leven er mee.
De wind was vandaag ook weer van de partij. En,… altijd in de poep. Het was prachtig zo te fietsen, de beklimmingen werden er draaglijker bij. Het was zelfs zo dat de snelheid tegen het einde van de rit nog omhoog ging. Het ging van 28 naar 30, naar 32 en zelfs 35. Er werden plannen gesmeed om eens terug in Hulshout bij de C33 in te schrijven.
Onderweg was het prachtig fietsen, bij wijlen rustige tot heel rustige wegen. Vertrokken we onder een bewolkt wolkendek dan neigde het soms naar regen die gelukkig uit bleef. Het bleef de hele dag droog. Na de middag priemde de zon door het wolkendek en ging de temperatuur omhoog. We noteerden onderweg 26 graden. Prettig fietsweer.
De graangewassen volgden ons al van gisteren. De Duitsers zullen nog brood kunnen eten zalle. Ons brood minder nit veel. We kochten bij vertrek 10 broden. Er resten er ons nu nog 3. Wat wel verorberd is; zijn de rozijnen en suikerbroden. Suikerbrood met een stuk salami…. Toeristen hebben soms vieze goestingen.
De graangewassen begonnen stilaan terrein te verliezen. We zagen meer en meer mais en zonnebloemen. Hele hectaren vol zonnebloemen. Wij dachten dat Frankrijk zonnebloemen enkel gedijden in Frankrijk. We waren fout.
Stilaan maar zeker werden de beklimmingen korter, de heuvel lager. De laatste 30 km gingen gestaag bergaf. Niemand protesteerde.
Onderweg kregen we ook bezoek van de Polizei. Met een typische Duitse arrogantie kwamen zij vertellen dat wij de fietsweg moeten gebruiken indien beschikbaar. Is er geen fietsweg dan kunnen (mogen) wij op de baan mits begeleiding. Zij stelden voor om eventueel met politiewagen voor de groep te fietsen. Niemand reageerde of antwoordde in de groep.
170 km volgen…. Dag Jan….
Waarschijnlijk dachten zij dat wij een toerke van 20 of 30 km deden. Vanaf dan ging het dan soms ook met de groep op het fietspad.
Ah ja, vandaag fietsten we ook weer in een nieuwe tenue. Onze zit blauw rode uitrusting gesponserd door ADD Dakwerken, Dils Bouwcenter, Marcel Van Dyck; Beenhouwerij Het Eindeken, Ons clublokaal De Vaot, Transport Michiels, Immo Van de Vonder, Mercedes Bob Bruynseels en Optieker Wim Lodewyckx.
SPONSORS HARTELIJK DANK!!!!
Bij vertrek blonk iedereen in zijn vel. Nieuwe kledij.
Zelfs de enkelen die gisteren nog bleven hangen op het terras (of althans moeite deden om wakker te blijven) zagen er deze morgen wonderlijk vrij goed uit.
Vandaag Dus Kelbra in het voormalige Oost Duitsland. Ons hoten Am Sachsenhof is gesloten. De sleutels lagen klaar aan de balie, maar niemand present. Telefonisch alles regelen: elektriciteit voor onze vriezer, fietsen weg zetten, afspreken voor ontbijt.
Seffens avondeten in Hotel Kaisershof; behorende tot dezelfde keten.
Benieuwd wat de pot vandaag schaft. Gisteren ging de kippensoep en nadien de schnitsel met frietjes goed binnen.
Ciao en tot morgen.
Sanitair GUY DE WEVER - Dranken 'T SAS
Garage DE RAET DANNY - DILS Bouwcenter
Calden: Na 32 km - Nog 136 km
Belangrijkste gebouw van Calden is het Schloss Wilhelsthal, een barok kasteel gebouwd in de 18de eeuw voor William VIII.
Immenhausen : Na 39 km - Nog 129 km
Deelgemeente van Holshausen (7 km verder, circa 7000 inwoners) bekend omwille van de vele typische vakwerkhuizen en de St. Georgskerk.
Hannmunden: Na 55 km - Nog 113 km
Hann. Münden (officiële afkorting voor Hannoversch Münden ook kortweg Münden genoemd) is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt als selbständige Gemeinde deel uit van het Landkreis Göttingen. Hannoversch Münden telt 23.711 inwoners en is gelegen op de plaats waar de Werra en de Fulda samenvloeien en de Wezer vormen.
De toevoeging Hann. in de naam van het stadje verwijst naar het keurvorstendom resp. koninkrijk Hannover, waartoe Münden in de 19de eeuw behoorde en was noodzakelijk om verwarring te voorkomen met het Westfaalse Minden, dat stroomafwaarts aan de Wezer ligt. Sinds 1971 is de naam officieel Hann. Münden, waarbij Hann. niet alleen afgekort wordt geschreven, maar ook zo uitgesproken.
Een journalist ontdekte in 2008 in het gemeentearchief van Hann. Münden dat Adolf Hitler ereburger van de stad was. In de periode dat Hitler aan de macht was, werd hij door vrijwel elke stad tot ereburger benoemd. De plaatselijke gemeenteraad heeft zijn ereburgerschap meteen ingetrokken.
De historische binnenstad van Hann. Münden is bijzonder rijk aan vakwerkhuizen en gebouwen in de stijl van de Wezerrenaissance, waaronder het stadhuis (zie foto).
Hedemünden: Na 65 km - Nog 103 km
Hedemünden (1500 inwoners) is een stadsdeel van Hann. Münden in het Landkreis Göttingen in Nedersaksen in Duitsland. Hedemünden ligt aan de Uerdinger Linie, in het traditionele Nederduitse gebied.
Ten westen van Hedemünden zijn op de Burgberg de restanten aangetroffen van een Romeins kamp dat in 11 v.Chr. is gebouwd. Waarschijnlijk is het fort voor het laatst gebruikt in 16 n.Chr. Tussen 2003 en 2011 hebben er diverse opgravingen plaatsgevonden.
De Uerdinger linie is de scheidslijn tussen het Nederduitse 'ik' en het Hoogduitse 'ich'.
Door deze dialectscheidingslijn worden de taalvariëteiten die de medeklinkerverzachting van k in ch in het woord ik / ich (ek / ech) hebben doorgemaakt gescheiden van de variëteiten waar dat niet voor geldt. (Noord: "Ik gohn noh Hus" / Zuid: "Isch jon noh Huus"). De Uerdinger linie is door Georg Wenker vernoemd naar het Duitse stadje Uerdingen. Variëteiten die de Hoogduitse klankverschuiving slechts op dergelijk beperkte wijze hebben doorgemaakt vinden we in een groot gebied, waarvan deze isoglosse de noordgrens vormt.
In de dialecten ten zuiden van de Uerdinger linie zegt men bijvoorbeeld ich en ouch, maar hebben alle andere woorden de k behouden. De Uerdinger linie is een zijlijn van de Benrather linie. In het Bergische Land ligt het punt waarop beide isoglossen samenlopen.
Het is natuurlijk vrij willekeurig welke isoglosse men neemt: niet alleen de k, ook de p en de t zijn veranderd en de isoglossen daarvoor lopen elk net iets anders dan die voor de k. Vanwege deze uitwaaiering van de isoglossenbundels noemt men dit gebied ook wel de Rijnlandse waaier.
In Belgisch Limburg valt de ik / ich-isoglosse bovendien volledig samen met de mij-me / mich isoglosse.
In enkele dorpen in Nederlands Limburg, zoals Montfort, zegt men tevens welch (welk)
De Vrijstaat Thüringen is een deelstaat in het midden van de bondsrepubliek Duitsland met een oppervlakte van 16.171 km² en 2.157.000 inwoners. De hoofdstad is Erfurt.
Thüringen ligt in het midden van Duitsland en grenst aan de deelstaten Hessen, Beieren, Saksen, Saksen-Anhalt en Nedersaksen. In het noorden bevinden zich naast de uitlopers van de Harz geïsoleerde heuvelruggen als het Kyffhäuser- het Ohmgebergte en de Hainleite. Het hart van de deelstaat wordt ingenomen door het Thüringer Bekken, een glooiende open laagvlakte die wordt doorsneden door de belangrijkste rivieren van de deelstaat: de Saale en haar zijrivier de Unstrut. In het Thüringer bekken liggen belangrijke steden als Gotha, Erfurt en Weimar. Het zuiden van Thüringen wordt gedomineerd door het middelgebergte het Thüringer Woud. Het hoogste punt van Thüringen is de in het Thüringer woud gelegen Großer Beerberg van 982 meter hoogte. In het zuidwesten heeft Thüringen haar aandeel in het vulkanische Rhöngebergte. Door het heuvelachtige westelijke grensgebied met Hessen slingert zich de rivier de Werra, de langste bronrivier van de Wezer.
Sollstedt: Na 127 km - Nog 141 km
Sollstedt is een gemeente in de Duitse deelstaat Thüringen, en maakt deel uit van het district Nordhausen. Sollstedt telt 2.974 inwoners. Naast het hoofddorp omvat de gemeente de kernen Wülfingerode en Rehungen.
Wipperdorf: Na 140 km - Nog 28 km
Wipperdorf is een plaats en voormalige gemeente in de Duitse deelstaat Thüringen, en maakt deel uit van de Landkreis Nordhausen. Wipperdorf telt 1.356 inwoners. Het dorp is vernoemd naar de rivier de Wipper, een bovenloop van de Unstrut.
Na 1 januari 2019 werd Wipperdorf opgenomen in de gemeente Bleicherode, evenals de kernen Pustleben, Mitteldorp en Oberdorf, die deel uitmaakten van de gemeente.
Nordhausen: Na 148 km - Nog 20 km
Nordhausen is de hoofdplaats van het Landkreis Nordhausen. De gemeente telt 41.800 inwoners.
Nordhausen, dat in 927 voor het eerst werd genoemd, kwam tot ontwikkeling rond een burcht, die door koning Hendrik de Vogelaar werd gesticht op de plek waar zich eerder een Karolingische palts had bevonden. In 961 stichtte zijn vrouw, koningin Mathilde, er een vrouwensticht. Keizer Otto II schonk Nordhausen in 972 aan zijn echtgenote: er werd toen onderscheid gemaakt tussen een burcht en een hof. Sedertdien kent de stad een rijk gevulde geschiedenis. De Rijksburcht werd verwoest, de stad kwam onder het gezag van het Brandenburgs bestuur. In 1714 wist de stad met Engelse hulp de rechten van de keurvorst van Brandenburg af te kopen. Vervolgens nam Pruisen opnieuw bezit van de stad maar moest na de Vrede van Tilsit al zijn gebieden ten westen van de Elbe afstaan. Zo kwam de stad toe aan het koninkrijk Westfalen. Het Congres van Wenen in 1815 kende Nordhausen weer toe aan het koninkrijk Pruisen, waar het deel ging uitmaken van de provincie Saksen.
In augustus 1943 werd ten noorden van Nordhausen het concentratiekamp Mittelbau in gebruik genomen. Het belangrijkste doel van het kamp was niet het uitroeien van de gevangenen (zoals in Auschwitz of Treblinka gebeurde) maar hen te gebruiken als goedkope arbeidskrachten in de wapenindustrie, voornamelijk in de productie van V1's en V2's. Begin april 1945 werd de stad zwaar gebombardeerd door de geallieerden. Er vielen naar schatting 8800 doden, onder wie meer dan 1500 concentratiekamp-gevangenen in de Boelckekazerne.
Nordhausen maakte van 1949-1990 deel uit van het communistische Oost-Duitsland, de DDR.
Kelbra: Na 168 km - Nog 0 km
Kelbra (Kyffhäuser - 3.509 inw) is een gemeente in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt en maakt deel uit van het Landkreis Mansfeld-Südharz. Kelbra Bij de gemeente ligt het Stuwmeer Kelbra.
Saksen-Anhalt (2.245.000 inw.) is een deelstaat in het midden van Duitsland met een oppervlakte van 20.447 km² en. De hoofdstad is Maagdenburg. Aangrenzende deelstaten zijn Nedersaksen in het noordwesten, Brandenburg in het noordoosten, Saksen in het zuidoosten en Thüringen in het zuidwesten.
Op 9 juli 1945 werden de Regierungsbezirken Maagdenburg en Merseburg van de voormalige Pruisische provincie Saksen en het land Anhalt door het Sovjet-bestuur samengevoegd. Het provinciale bestuur begon 23 juli 1945 in de provincie Saksen-Anhalt. Op 21 juli 1947 werd de provincie Saksen-Anhalt verheven tot Land Saksen-Anhalt. Reeds op 1 april 1945 was de Thüringse enclave Allstedt weer herenigd met de provincie Saksen. Op 1 februari 1946 werden de delen van het land Brunswijk, die binnen de Sovjetzone vielen verbonden met Saksen-Anhalt: het oostelijk deel van het district Blankenburg in de Harz en de exclave Calvörde. Het Regierungsbezirk Erfurt bleef deel uitmaken van Thüringen. Sinds 1949 behoorde het land tot de Duitse Democratische Republiek. Op 25 juli 1952 werd het land Saksen-Anhalt opgeheven en opgedeeld in de districten Halle en Maagdenburg. Na de Duitse hereniging in 1990 werd de deelstaat hersteld.
In 2004 was Saksen-Anhalt de eerste Europese overheid die zich liet financieren door zogenaamde sukuk, de Arabische algemene aanduiding voor een financieel certificaat, maar gewoonlijk voor het islamitische equivalent van een obligatie. Sukuk zijn in het leven geroepen om te voldoen aan regels van het islamitisch bankieren, die het in rekening brengen en betalen van rente verbieden. Financiële activa die in overeenstemming zijn met de islamitische wet kunnen worden onderverdeeld in wel of niet verhandelbaar.
Landhotel SACHSENHOF, Marktstrasse 38 - 06537 Kelbra am Kyffhäuser
Tel +49 34651 4140 - www.sachsenhof.de