Zondag 19 juli
Rit 2: Elberfeld – Bad Arolsen
166 km

Vandaag rit 2 en de kopkes stonden goed deze morgen. Verbazend na de escapades van gisteren avond aan tafel. De Bar was dan wel gesloten maar aan tafel konden we wel iets bestellen. Allez, ne koffie en water. Een verschroeiende keuze plat of bruis water.

Vandaag startten we in onze gele tenue geschonken door De Hoofdzaak, ’t Hoekske, Magnus Villas; Cafe Hilset, Landolium, Dranken ’t Sas; frituur Den Hangar en grondwerken Van Loo. Bedankt gulle sposors.
Het eten onderweg voor onze picknick was van OKAY, ook aan Myrthe en Niels van Okay Hulshout… hartelijk dank.

Onmiddellijk na de start konden de fietsers over een verharde spoorwegbedding van 12km. De volger van dienst kon zijn plan weeral trekken. Hij moest met de camion los door Wuppertal. Geen pretje.

Onderweg moesten de fietsers verschillende keren op een fietsweg. De camion dus weer niet kunne volgen. Met gevolg dat de groep gedurende 50 km zonder volgwegen verder moest. Gelukkig zijn er GPSen; zowel op de fiets als ind e wagen. Na exact 70 km, net op tijd om te eten, vond de volgwagen de groep terug. De gezichten stonden aanvankelijk op onweer, maar vlug verscheen er een glimlach. Onze eerste echte picknick….

Na 104 kmde tweede platte band van de toer. Onze Alaphilippe reed op zijn zjant. Met vereende krachten was het a piece of cake. En verder. Terug labeurwerk. Het was vandaag voortdurend op en af. Heel den dag. Lastig, lastig, heel lastig.
Wat wel geluk bracht was de wind. Een hele dag ook poepkeswind. Gelukkig.

Onderweg merkten we een massa fietsers. Duitsland investeerde da laatste jaren veel euros in de aanleg van prachtige fietsautostrades. Duitsland wordt een een fietsland bij uitstek.

We zitten nu in Bad ARolsen in hotel Zum Hollander. Gezellige ontvangst. Nu afwachten wat het eten wordt.

De moraal staat nog goed bij iedereen. Iedereen is moe maar tevreden.
Morgen rit 3….

Ciao en tot morgen.

 

Sorry beste lezers maar ondertussen zijn er enkele uren verdre en komen er voan de goede voornemens niet veel meer van in husi.

Problem gaat morgen zijn; wie rijdt er op kop? Wij reden deze avond al op kop maar morgen???

Nu ist wel zo dat we geen namen noemen. Je mag aandringen maar ge gaat dat noit ut onze mond horen, allez,..... non rrappsiet of en triple doe wonderen?

 

Wa hadde geere geweten ...

 

 

 

 

 

 

VAN DYCK Marcel  -  Café DE VAOT

Klinkerwerken LAEREMANS JAN  -  OKAY

 

Wuppertal: Na 4 km - Nog 153 km


Wuppertal is een stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, 30 km ten oosten van Düsseldorf, 50 km ten noordoosten van Keulen, gelegen aan rivier de Wupper. Het is de grootste stad in de heuvelachtige regio Bergisches Land en valt op door de bebouwing tegen de heuvelflanken en de rijkdom aan bomen. De stad in het groen hoort niet, zoals een bekend misverstand luidt, tot het Ruhrgebied.

Wuppertal telt 345.425 inwoners. Het is een stad met van oudsher textiel-, ijzerwarenindustrie, technologie en chemie. De textiel is in de 70er jaren verdwenen door verplaatsing van de productie naar landen met lagere lonen, maar een grote tapijtenfabriek is er nog gevestigd, evenals chemische industrie, machinebouw en auto-onderdelenfabrieken. Uit de Wuppervallei komt de Aspirine van Bayer, isolatietape van Coroplast en de waterpomptang van Knipex.

Noordrijn-Westfalen grenst aan België, Nederland en de Duitse deelstaten Nedersaksen, Hessen en Rijnland-Palts.Noordrijn-Westfalen is met een oppervlakte van 34.080 km² net iets groter dan België.
De belangrijkste rivier van de deelstaat is de Rijn waaraan de grootste twee steden van de deelstaat liggen: het door de Romeinen gestichte Keulen, in de middeleeuwen de grootste stad van Duitsland, en Düsseldorf, het politieke en een belangrijk economisch centrum. In de Rijn stromen onder meer de Ruhr en de Lippe, met daartussen het Ruhrgebied met meer dan vijf miljoen inwoners in een aantal steden en Kreise. Het Ruhrgebied ligt in beide landsdelen, Noordrijn en Westfalen-Lippe. Samen met de steden die aan de Rijn liggen heeft men het over het Rhein-Ruhr-Gebiet met een kleine tien miljoen inwoners.
Die stedelijke agglomeratie wordt omringd door het platteland in het noorden en de middelgebergtes in het zuiden en oosten. Het platteland bestaat voornamelijk uit de Niederrhein en de Münsterlander Bucht. Van de bergachtige gebieden genieten de Eifel en het Sauerland grote bekendheid. In het oosten ligt het heuvelachtige Teutoburgerwoud. Het hoogste punt van de deelstaat is de Langenberg (843,2 m).

Hagen: Na 28 km - Nog 129 km

Hagen is een kreisfreie stad in het Ruhrgebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad telt circa 187.000 inwoners.

Hohenlimburg: Na 36 km - Nog 121 km

Hohenlimburg was vroeger ook gekend als Limburg an der Lenne, maar kreeg in 1903 zijn huidige naam. De stad was begin 20ste eeuw zeer actief in de metaalindustrie en textiel. %De stad ligt aan de rivier de Linne.

Iserlohn: Na 44 km - Nog 113 km
Iserlohn is een grote stad van rond de 95.000 inwoners in de Märkischen Kreis. Iserlohn is de grootste stad van het Sauerland. De gemeente Iserlohn bestaat uit 34 steden, dorpen en gehuchten die alle bij de grootscheepse gemeentelijke herindeling van 1975 bij de stad Iserlohn zijn gekomen. De stad is goed bereikbaar via de A46, de B7, B233 en B236. Daarnaast lopen er drie spoorlijnen door de gemeente en hebben zes van de kernen een station. De rivieren die het gebied doorstromen, de Lenne en de Ruhr, zijn in Iserlohn niet bevaarbaar. Het noordelijk deel van de gemeente behoort tot het lage Sauerland. Het laagste punt van de gemeente ligt op 106 meter. Het hoogste punt bevindt zich op 494 meter.

Belangrijkste gebouw is de Mariakerk, een protestantse kerk, gebouwd in de 14de eeuw. Oorspronkelijk stond op die plaats een gewijde kapel, mogelijk ook een burchtkapel, gebouwd rond 1330. Bij eens tandbrand in 1500 brandden de beide torens af, maar ze werden gereconstrueerd.

Het Sauerland is een gebied in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen.
De naam Sauerland verscheen voor het eerst in 1266 in schrift als 'Suderland'. Het wegvallen van de 'd' gebeurde vanaf 1400. Om deze reden is de betekenis: Sauerland = zuidelijk land, het meest overtuigend.
In vergelijking met het gebied langs de Rijn meer naar het westen en het Ruhrgebied is het minder dichtbevolkt. Door de natuur tussen de bergen en heuvels, gelegen in de nabijheid van Nederland vormt het een reisbestemming voor veel Nederlanders.
De hoogte varieert van ongeveer 200 m in het dal van de Ruhr tot ruim 840 m in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg. Daar ligt de Kahler Asten, 841,9 m. De Langenberg is met 843,2 m de hoogste berg van het Sauerland en ligt op de grens van Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het Sauerland ligt in het stroomgebied van de Rijn en de Wezer. In Sauerland ontspringen verschillende rivieren. Een aanzienlijk deel van deze rivieren wordt onderbroken door stuwmeren, die dienen voor wateropslag, regulatie van het waterpeil, recreatie en soms energievoorziening. Een aantal van de stuwdammen werden tijdens WOII gebombardeerd.

Balve: Na 63 km - Nog 94 km
Balve is een stad in het Sauerland gelegen in het dal van de Hönne. De huidige gemeente bestaat uit 7 kernen. In totaal heeft de gemeente zo’n 11.500 inwoners waarvan het merendeel in Balve zelf woont. Balve ligt in het natuurpark Homert omringd door beboste hellingen en dicht bij het Sorpestuwmeer.


Sundern: Na 76 km - Nog 81 km
Sundern is een gemeente van ruim 28.000 inwoners in het hoge Sauerland. De gemeente wordt grotendeels door bergen van zo’n 500 meter omringd en de hoogste berg op het grondgebied is de Schomberg met 648 meter. Door de gemeente stromen de Röhr en de Sorpe. Een groot deel van de gemeente ligt in het natuurpark Homert. De gemeente is in 1975 ontstaan bij een grootscheepse gemeentelijke herindeling uit 25 voorheen zelfstandige gemeenten, waaronder de oude gemeente Sundern.
Sommige van de dorpen die tot de huidige gemeente behoren, zijn al vroeg in de middeleeuwen vermeld. Het vrouwenklooster Meschede is al in het begin van de 10de eeuw gesticht. Stockum wordt al in 976 genoemd, Seidfeld, Amecke en Hennighausen al in 1165, Hagen in 1296, Langscheid in 1307 en Sundern al voor 1310. Allendorf ontving in 1407 zelfs al stadsrechten. In de middeleeuwen maakte Sundern aanspraak op het lidmaatschap van de Hanze, maar dat is altijd omstreden gebleven. Na de middeleeuwen werd het gebied van Sundern een centrum van mijnbouw en de ijzerverwerking. In Allendorf en Bönkhausen zijn nog steeds sporen van de vroege mijnbouwindustrie te vinden. In Bönkhausen gaat het om loodwinning. Met het begin van de industrialisering in de negentiende eeuw, kwam de mijnbouw als inkomstenbron voor het gebied in de knel. Het gevolg was een terugkeer naar een agrarische levensstijl. Vlakbij Endorf in de bossen ligt het oude klooster Brunnen met een kleine kerk en een geneeskrachtige bron. Verder bezienswaardig zijn de neogotische Johanneskerk in Sundern, tussen Linnepe en Endorf liggen de resten van oude wallen uit de 10de eeuw. In Endorf staat de Strackenhof, het oudste stenen huis van het Sauerland uit 1664. De scheve toren van Stockum stamt uit de elfde eeuw. In Hachen bevindt zich een kasteelruïne van rond het jaar 1000. Ten slotte is de barokke kerk in Allendorf uit 1725 een bezoek meer dan waard. Op de Schomberg staat een zendmast voor mobiel telefoonverkeer met een uitzichtplatform op 30 meter. Vanaf daar heeft u een prachtig uitzicht over vrijwel het gehele Sauerland.

Velmede en Bestwig: Na 104 km - Nog 53 km
Bestwig (11500 inw) is een gemeente in het hoge Sauerland die bestaat uit zeventien dorpen. Grote delen van Bestwig liggen in een gebied dat door de Duitse overheid is aangewezen als beschermd natuur- en landschapsgebied. Bestwig ligt waar de rivier de Valme uitmondt in de Ruhr en aan de rand van het Arnsbergse woud. De hoogteverschillen in Bestwig zijn groot, het hoogste punt is de Bastenberg met 775 meter en het laagste punt ligt in het dal van de Ruhr op slechts 280 meter. Verder worden de dalen van de Elpe en de Valme door de berg Stüppel van ruim 730 meter van elkaar gescheiden.

In de gemeente Bestwig zijn archeologische vondsten gedaan uit de bronstijd en in de Veledagrot bij Velmede uit de ijzertijd. Velmede wordt beschouwd als het centrum in de regio van waaruit de kerstening in de vroege middeleeuwen plaatsvond. De dorpen Nuttlar en Velmede worden voor het eerst vermeld in 1072. In de 14de eeuw bestond Bestwig uit de Benedictijner abdij Grafschaft en het vrouwenklooster Meschede. Al sinds de late middeleeuwen wordt er aan mijnbouw gedaan in het dorp Ramsbeck, dat in 1559 de status van vrije mijnwerkersnederzetting verkreeg. Er werden lood en zink en later ook leisteen gewonnen. Twee ontwikkelingen uit de 19de eeuw zijn voor Bestwig van cruciaal belang geweest, de aansluiting op het spoorwegnetwerk en de uitbreiding van de mijnbouw. Hierdoor kon de gemeente met slechts 44 inwoners in 1864, dramatisch uitgroeien. Een ander kenmerk dat zeker gold voor mijnwerkers in vooral Ramsbeck en Andreasberg, was dat de leef- en woonomstandigheden lange tijd erbarmelijk waren, de dorpen werden niet voor niets “weduwendorpen” genoemd. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Communistische partij hier een van de grootste was. De huidige gemeente Bestwig ontstond in 1975 bij een grootscheepse gemeentelijke herindeling.

Brilon: Na 120 km - Nog 37 km
Brilon is een stad in het oostelijke Sauerland. De stad bestaat sinds de gemeentelijke herindeling van 1975 uit zeventien woonkernen, variërend van middelgrote dorpen tot superkleine gehuchten. De gemeente heeft ruim 27.500 inwoners.
De stad Brilon ligt op de zuidelijk rand van de Brilonse hoogvlakte. De hoogteverschillen in de gemeente zijn groot. Het laagste punt op 278 meter ligt in het dal van de Alme. Ten zuiden van de hoogvlakte bevinden zich de noordelijkste uitlopers van het Rothaargebergte met toppen tot 806 meter. Brilon heeft het grootste gemeentelijke bosareaal van geheel Duitsland. Brilon is een door de overheid erkend Kneippkuuroord.

Hessen is een deelstaat midden in Duitsland. Al ten tijden van de eerste mensen, zo’n 13.000 jaar terug, woonden hier al enkele prehistorische stammen. In de buurt van Fitzlar zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan in de vorm van allerlei gereedschappen en ook prehistorische graven. Ook de Romeinen herkenden de vruchtbaarheid en rijkdom van deze mooie streek. In hun pogingen het gebied op de Chatti stam te veroveren, leden ze een van de weinige nederlagen in de Romeinse geschiedenis. Het legioen werd vakkundig door de Germanen afgeslacht in het Teutoonse woud. Ook later in de middeleeuwen bleef Hessen en belangrijk gebied. De vele oude dorpjes en oude kastelen zijn hier nog steeds stille getuigen van. Tegenwoordig kent de deelstaat Hessen zo’n 21 districten. Het is economisch gezien een belangrijke deelstaat in Duitsland met enkele grote steden zoals Frankfurt Am Main, Offenbach Am Main, Darmstadt, Kassel en Wiesbaden. Wie de grote steden links laat liggen, komt hier terecht in het land van Hans en Grietje. Uitgestrekte bossen, kleine dorpjes met vakwerkhuizen en mooie groene glooiende heuvels met in de dalen kabbelende rivieren. Alleen de heks met haar snoephuisje ontbreekt nog. Niet vreemd aangezien de gebroeders Grimm hier in Kassel een tijdje hun thuisbasis hadden. Bij een bezoek aan Hessen is het platteland dus zeker een aanrader. Een groot aantal dopjes stamt hier nog uit de middeleeuwen en is in die tijd, maar amper verandert. Nog steeds zijn er de smalle straatjes met aan weerszijde de oude vakwerkhuizen die je direct weer meevoeren naar vervlogen tijden. Genietend van een lekker wijntje, dat maken ze ook in Hessen, op een dergelijk pittoresk marktpleintje is een prima tijdverblijf. Wie het pad van de gebroeders Grimm wil blijven volgen, kan de sprookjesroute doen. Fietsen in Hessen is niet voor iedereen weggelegd. Aan de rivieren zijn de fietspaden vlak en voor iedereen goed te doen, het binnenland is echter middelgebergte en kent behoorlijk stijgingspercentages en pittige klimmetjes. Het fietsen is hier erg leuk en een prima manier om de zeer mooie omgeving te bekijken. Hessen bestaat voor zo’n 41% uit bos en is daarom ook voor mtb-ers of wandelaars een prima gebied. In de bossen hier kun je uren wandelen en fietsen zonder een mens tegen te komen. Wel rekening mee houden dus als je de bossen in gaat. Zorg dat je iets te eten en te drinken mee neemt. Ga er niet van uit dat je onderweg iets tegen zult komen. Na al die activiteiten is het goed genieten van de specialiteiten van de streek; appeltjes wijn, droge worst, Frankfürters en Riesling.

Bad Arolsen: Na 157 km - Nog 0 km
Bad Arolsen (tot 1997 Arolsen) is een gemeente in de Duitse deelstaat Hessen, gelegen in de Landkreis Waldeck-Frankenberg. De stad telt 15.399 inwoners.

Arolsen werd in 1131 voor het eerst vermeld als kerkdorp rondom een augustinessenklooster. Gedurende de Reformatie werd het klooster geseculariseerd (1526) en werd het residentie van de graven van Waldeck. Schloss Arolsen stamt uit het begin van de achttiende eeuw. Van 1655 tot 1918 was Arolsen residentiestad van het vorstendom Waldeck(-Pyrmont), daarna tot 1929 hoofdstad van de Vrijstaat Waldeck.

De Arolsen Archives - International Center on Nazi Persecution is een afdeling van het Rode Kruis en is gevestigd in Bad Arolsen. Deze afdeling beheert een archief- en documentatiecentrum over nazi-vervolging en haar slachtoffers. Het archief van deze dienst bevat ongeveer 30 miljoen documenten over zo'n 17,5 miljoen nazi-slachtoffers. Er zijn meer dan 50 miljoen naamkaarten uit ontstaan. Voor 2019 was deze Rode Kruisafdeling bekend als International Tracing Service, afgekort als ITS.

Arolsen was ook een garnizoensstad, op de Belgischer Platz herinnert een bord eraan, dat er daar een kazerne stond sedert 1871 en sinds 1952 gebruikt werd door het Belgisch Leger.

Kwartier Antoine: Tot 1994 was dit de thuisbasis van o.a. 1JP. Ook 14 Cie Genie was hier ooit gelegerd. Van 1962 tot 1968 ook de 18 Cie ATk als ATk Cie van de Dekkingstroepen waren hier. Evenals 107 Pl rav Tpt. Ook 210Cie Logistiek, 4Recce en 16Recce was hier. Er was ook een peloton MP gelegerd. In 1994 verlieten de Eerste Jagers te Paard de stad, evenals een afdeling Logistiek en de 14de Cie Gevechtsgenie. Een deel van de gebouwen staat er nog, de rest is opgegaan in een shopping-center.

De oude Club Van Eyck, die in 1989 verhuisde naar de Große Allee werd een hotel……. Hotel Zum Holländer……

 

Hotel ZUM HOLLANDER, SchloßstraBe 26, 34454 Bad Arolsen
Tel. 05691 - 89500     Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.zumholländer.com

Afstand : 160.5 km