Hulshout – Charleville Mezières

woensdag 21 juli 2010  -  193 km

Deze rit is identiek aan onze eerste rit onderweg naar Santiago de Compostela 2004. Ook toen vertrokken we op woensdag 21 juli. Dit is dan ook een overname uit het toerboek 2004.

 

De keuze van de wegkapiteins gebeurde willekeurig.

Bij het ‘ter perse gaan’ van dit toerboek gaf Eddy Van Egdom zich om medische redenen op om als vrijwillige chauffeur te fungeren. Co-chauffeurs zijn de wegkapiteins van de volgende rit.

 

Wegkapiteins: Ludo Celen, Johny Helsen en Bart Thys

 

Hulshout

Na 0 km  -  nog 193 km

 

image003

 

Onze vertrekplaats, Hulshout, is een rustige plattelands-gemeente in de Zuiderkempen. De St. Mattheuskerk bezit 2 mooie retabels, met name het Passie- en het Sint-Mattheusretabel. De vakwerkhoeve ‘t Bergske (recent heropgebouwd), vroeger behorend bij het kasteel ‘Hof ter Laken’ (Booischot), werd in de film ‘Pallieter’ van Roland Verhavert gebruikt als woning van Pallieter. De hoeve en de omgeving zijn als monument en dorpsgezicht beschermd. Verder is er het in 2003 gerestaureerde monument ’t Toreke, opgetrokken in ijzerzandsteen en met inscripties van de afstanden tot de bekendste steden in de omgeving, het symbool van Hulshout. Het duidt aan tot waar de gemeente de wegverharding betaalde.

 

 

Begijnendijk

Na 10 km  -  nog 183 km

 

In het vlakke landschap van Begijnendijk vindt de wandelaar enkele mooie wandelingen in de vallei van de Meerloop. Het zusterdorp Betekom kan bogen op enkele ‘bergen’, nl. de Molenberg, de Tumkensberg en de Baalse berg.

De Oude Molen op de Molenberg is een overblijfsel van een 14de eeuwse verdedigingstoren.

 

Aarschot

Na 15 km  -  nog 178 km

 

Aarschot ligt tussen Leuven en Diest in de Demervallei, tussen de Hagelandse en Kempense heuvels. De stad is een belangrijk industrieel, image005commercieel en onderwijscentrum, maar is evenzeer historisch en toeristisch van belang. Aarschot is van oudsher in het hertogdom Brabant een belangrijke stad.

Tot de bezienswaardigheden behoren de Onze-Lieve-Vrouwekerk (schoolvoorbeeld van Demergotiek), de Hertogenmolens, het Begijnhof, het Stedelijk Museum, de Grote Markt en Orleanstoren. De Sint-Rochusviering, de verduisterde stad is dan verlicht met 1000-en vetkaarsjes, trekt jaarlijks op 15 augustus duizenden toeristen.

 

Houwaart

Na 20 km  -  nog 173 km

 

Op de zuidelijke hellingen van de Houwaartberg worden sinds 1973 opnieuw wijnstokken in openlucht aangeplant. Met een totale oppervlakte van 7 Ha is Houwaart het grootste wijndorp van België. Müller Thurgau is de meest voorkomende druivensoort, maar ook Kerner, Sieger en Bacchus doen het goed. De Hagelandse wijn is een droge, fruitige wijn met een speciaal boeket dat veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van de ijzersteen in de bodem.

 

St. Joris Winge

Na 26 km  -  nog 167 km

 

In St. Joris Winge bevindt zich een watermolen uit de 18de eeuw,  gelegen op de Winge vlak bij de grens met Lubbeek.

 

Tienen

Na 38 km  -  nog 155 km

 

image007Tienen, gelegen aan Grote Gete in het grensgebied van Hageland en Haspengouw, is vooral gekend voor zijn suikerfabriek. De hele Haspengouwse suikerbietenoogst wordt hier verwerkt. Ten tijde van het hertogdom Brabant was Tienen een van de zeven belangrijkste steden.

In de 17de eeuw werden door Hollanders en Fransen grote vernielingen in de stad aangericht toen ze Tienen, onder Spaans bewind, trachtten te veroveren. De 19de eeuw bracht grote voorspoed toen 3 fabrieken met de suikerproductie begonnen. Een ervan groeide uit tot de “Tiense Suikerraffinaderij”.

Het Stedelijk museum ‘Het Toreke’, de Sint-Germanuskerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Poelkerk en het stadhuis, een vroegere 17de eeuwse patriciërswoning, zijn de bekendste bouwwerken van de stad.

 

Hoegaarden

Na 43 km  -  nog 150 km

 

Hoegaarden is een dorp van bieten en bier. In de 18de eeuw bestonden er op een bevolking van amper 2000 zielen 35 brouwerijen, terwijl nog eens 120 boeren op de hoeve ook brouwden.image009

In 1959 sloot brouwerij Loriers als laatste haar deuren. Voorlopig althans, want in 1967 waagde Pieter Celis het om opnieuw met een brouwerij te starten. Sindsdien is het witbier van Hoegaarden wederom een begrip.

De kerk, de pastorie, het Kapittelhuis, enkele woningen en hoeven (onder meer het vroegere refugeehuis der Elfduizend Maagden) die allemaal rondom het gemeenteplein en de Houtmarkt staan, vormen samen een gaaf 18de eeuwse geheel. De St. Gorgoniuskerk is een 18de eeuwse rococokerk, met 13de-14de eeuwse doopvont en een massief koperen koorlezenaar uit 1573.

Verder trekken de Vlaamse Toontuinen, een 4Ha groot domein, vele duizenden tuinliefhebbers. Er kunnen een 20-tal modeltuinen bezocht worden.

Op Palmzondag, de zondag voor Pasen, trekt de Palmprocessie uit.

 

Brabants Haspengouw

image011Haspengouw is een vrij uitgestrekte streek die op het grondgebied ligt van de provincies Brabant, Limburg, Namen en Luik, en tot aan de Maasvallei reikt.  Het is een van de rijkste landbouwstreken van het land.  Hier doen suikerbieten en tarwe het goed. De rijkdom is af te leiden uit de grote vierkanthoeven; deze hebben nogal eens kasteelallures of een abdijverleden.

In Waals-Brabant hebben de Grote en de Kleine Gete het landschap geboetseerd.  Hier kan men genieten van stilte en wijde horizonten met goudgeel koren en groen bietenloof.  Jodoigne en Orp-le-Grand zijn de belangrijkste toeristische centra.

Voorts bezit deze streek prachtige Romaanse kerkjes en doopvonten, evenals tumuli en zelfs grotten of mergeluitgravingen.

 

Jodoigne

Na 50 km  -  nog 143 km

 

Jodoigne was ooit een van de negen Brabantse vrijsteden. De stad telt een boel ‘witte’ gebouwen in Gobertängesteen, die de stad een aparte sfeer geven.

De 13de-14de eeuwse Saint-Médard kerk heeft zowel Romaanse als Gotische kenmerken. Enkele jaren geleden kreeg de kerk een fikse restauratiebeurt. Rondom de Grand-Place staat een mooie reeks herenhuizen, evenals drie belangrijke monumenten: het voormalige stadhuis, de chapelle Notre-Dame du Marché en de woning van de burggraaf. Zij vormen een sfeervol geheel waarbij nog een vrijheidsboom en een oude pomp behoren.

 

Eghezée

Na 63 km  -  nog 130 km

 

Éghezée, dat vooral van de landbouw leeft, wordt vooral gewaardeerd door wie houdt van landelijke rust. Wandelaars kunnen hier heel wat merkwaardige gebouwen ontdekken, zoals de kerk en het kasteel van Bolinne-Harlue, de église Saint-Rémy, het feodale kasteel Bayard, oude hoeven te Dhuy of de kasteelhoeve van Montigny te Hanret.

 

Namur

Na 85 km  -  nog 108 km

 

Namen, ‘de Poort tot de Ardennen’, is een bekoorlijke stad boordevol prettige verrassingen. De inwoners, van wie de traagheid image013spreekwoordelijk is, bezorgen de bezoekers een gastvrij onthaal. Namen, universiteitsstad en zetel van het Waalse Parlement, is niet alleen de hoofdstad van Wallonië maar ook van de levenskunst en de levenslust. Dankzij de rijkdom van haar musea, het bouwkundig erfgoed en de artistieke nalatenschap van beroemde telgen als Félicien Rops, is Namen ongetwijfeld een boeiende kunststad.

Namen is ontstaan op Le Champeau, een driehoek van rotsen gevormd door de samenvloeiing van Samber en Maas. Men neemt aan dat de huidige straten de tracés van de oude Romeinse heirbanen nog volgen. Omwille van haar strategische ligging werd de stad ettelijke malen ingenomen. Deze permanente dreiging zette de inwoners aan de stad te versterken.

Na 1750, toen de bouwwoede in alle hevigheid toesloeg, kreeg de stad haar huidige vorm. Maar zelfs toen was de stad niet van bezetters verlost; de Oostenrijkers in 1790, de Fransen in 1792, en de Hollanders rond 1800. Zodoende werd Namen de meest belegerde stad van het land.

Momenteel trekken de oude wijken in het stadscentrum, de verschillende kerken (Eglise Saint-Loup, kathedraal Saint-Aubain, de kerk Saint-Jean-Baptiste en de kerk Notre-Dame) en de musea de toerist aan. Maar dé aantrekkingspool van Namen is de citadel met zijn gordel van 9 forten.

 

Even ten zuiden van de stad, ligt het eiland Dave, het grootste Belgische eiland (1 km lang en 200 m breed). Het wordt bewoond door een groot aantal eenden, ganzen, zwanen en andere vogels, verder is er een prachtig 17de eeuws kasteel.

 

Het Ardense land met de grillige Maas

De bosrijke Ardennen danken hun naam aan de Keltische godin Arduinna (Keltisch voor dicht woud), die wordt afgebeeld op een everzwijn. De streek vormt een soort driehoek met sobere maar schattige dorpjes die opduiken in een dichtbebost heuvellandschap. De streek is maar dun bevolkt.

Al kronkelend boort de Maas een smalle gang door de keiharde rotsen, waardoor onder aan de donkere hellingen landengten ontstaan. De grillige uitstraling van het Maasdal is het gevolg van een verschijnsel dat ‘epigenese’ wordt genoemd. Aanvankelijk stroomde de rivier over een door erosie afgevlakte bodem, waardoor meanders ontstonden. Die behielden hun tracé ook toen de harde ondergrond omhoog werd gestuwd. In het zuiden van Belgie vloeit de Maas door bredere valleien in een wat lieflijker landschap.

 

Wépion

Na 90 km  -  nog 103 km

 

De aardbeien van Wépion, gekweekt op de heuvelhellingen, zijn wijd en zijd bekend.  Hun bijzondere smaak hebben ze te danken aan de samenstelling van de bodem en aan het gunstige klimaat van de Maasvallei.

Verder is Wépion bekend als woonplaats van Justine Henin.

 

Profondeville

Na 97 km  -  nog 96 km

 

Deze stad, in een bocht aan de Maas, is het mekka van de watersport. Het stadscentrum wordt in vakjes verdeeld door smalle straatjes, waarin huizen en tuinen elkaar afwisselen.

 

Annevoie-Rouillon

Na 102 km  -  nog 91 km

 

Annevoie is over de hele wereld bekend voor zijn 18de eeuwse tuinen, een oorspronkelijk amalgaam van Franse, Italiaanse en Engelse stijlen. Het ontwerp dateert uit 1758. Dankzij een vernuftig irrigatiesysteem, gevoed door vier bronnen en zonder mechanische hulpmiddelen, wordt het water verdeeld over het park van 12 Ha.

 

Dinant

Na 114 km  -  nog 79 km

 

De ‘Dochter van de Maas’, zoals Dinant wordt genoemd, bevindt zich in het hartje van de provincie Namen.  Dit bekoorlijke stadje is een van de drukst bezochte toeristische centra van het land.  Het is tevens de geboortestad van belangrijke figuren zoals de beeldhouwer Daoust, de schilders Wiertz en Paternier, pater Pire, die in 1958 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, en Adolphe Sax, de beroemde uitvinder van de saxofoon.

Door zijn uitstekende ligging als oversteekplaats werd Dinant vanaf de 4de eeuw reeds een ontmoetingsplaats waar de handel tot bloei kon komen.  Later deed de stad dienst als residentie van de prins-bisschop. De stad kende een grote bloeitijd tussen de 12de en 15de eeuw.

De meest overweldigende bezienswaardigheid van Dinant is de Rocher Bayard (Beiaardrots), de fijne monolithische naald (rots) bij het buitenrijden van de stad. De legende vertelt dat het Ros Beiaard haar met één forse hoefslag heeft uitgehouwen. Een andere versie is dat soldaten van Lodewijk XIV explosieven gebruikten om zich op de oever van de Maas een weg te banen.

Andere bezienswaardigheden zijn het Romaanse Collégiale Notre-Dame, de citadel (bereikbaar met kabellift), de grot ‘La Merveilleuse’ en de premonstratenzerabdij Notre-Dame de Leffe uit de 17de en 18de eeuw (sinds 1796 in onbruik tot de monniken van Tongerlo haar in 1931 in de 18de eeuwse staat herstelden).

 

Anseremme

Na 120 km  -  nog 73 km

 

Anseremme is een aantrekkelijk vakantieoord aan de monding van de Lesse en het vertrekpunt voor heerlijke tochtjes in de omgeving.  De brug  Saint-Jean (Romeins bouwwerk) en het kasteel van Walzin (11de eeuw), gebouwd op een steile rotswand, zijn de bekendste bouwwerken.  Anseremme is tevens het eindpunt van honderden kajak’s die ’s zomers vanuit Houyet de Lesse afvaren.

 

Freÿr - Waulsort

Na 124 km  -  nog 69 km

 

image015Het bekoorlijke kader, de jachthaven, de ruïnes van het kasteel Thierry en de talrijke panorama trekken heel wat toeristen aan. Het interieur van het schitterende kasteel van Freÿr (1571), in Maaslandse renaissancestijl, is grotendeels uitgevoerd door Lodewijk XV en Lodewijk XVI.

De naam Freÿr is van Keltische origine. De reus Niord -God van de Zee- trok eens op everzwijnenjacht en leerde bij de gelegenheid de aantrekkelijke, vlotte Skada, dochter van de lelijke reus Thiasse, kennen. Het paar trouwde en kreeg kinderen: een zoon Freÿr -geboren op een stralende dag, en dus het symbool van zon, daglicht, vrede, overvloed en plezier- en een dochter Freÿa, ter wereld gekomen in een schrikbarende onweersnacht en dus het symbool van al het aards ongeluk.

De kinderen groeiden op en Freÿa huwde Odin, die later echter vluchtte met Skada, zijn schoonmoeder. De wanhopige Freÿa besloot haar ontrouwe man te zoeken en hem te straffen.  Ze stal het magische zwaard van haar broer Freÿr en ging op pad.  Na lange, vergeefse omzwervingen rustte ze wat uit in een grot in de vallei van de Maas.  In haar slaap werd ze overvallen door een roversbende, maar het magische zwaard stelde de bandieten vliegensvlug buiten strijd.  De overlevende rovers waren daardoor zo onder de indruk dat ze Freÿa aanbaden als een godin. Sindsdien was ze aanwezig bij alle huwelijken en de vrouwen smeekten haar een dappere, trotse en vooral trouwe man af.

De grot werd haar tempel en die plek werd later Freÿr genoemd.

 

Hastière

Na 126 km  -  nog 67 km

 

Hastière-Lavaux en Hastière-par-Delà liggen aan weerszijden van de Maas. In het eerstgenoemde dorpje heeft het water van de Féron een van de speleologische wonderen van de streek geschapen, de Grottes du Pont d’Arcole.

In het zusterdorp staat de Romaanse kloosterkerk, die door Ierse en Schotse monniken werd gebouwd. Ze bevat koorstoelen uit de 14de eeuw, een gotisch koor uit 1264, een schitterende triptiek van Saint-Walhère en een Vietnamese kruisweg.

 

Champagne-Ardennen

Met het overschrijden van de grens, komen we aan in de Franse regio Champagne-Ardennen, een bestuurlijke regio met 2 heel verschillende landschappen, Champagne en Franse Ardennen. De Champagne, te splitsen in de departementen Marne, Haute-Marne en Aube, behoren geologisch tot het bekken van Parijs en dat betekent weinig reliëf in het landschap.

Met het departement Ardenne haalt Frankrijk de Belgische Ardennen binnen zijn grenzen. Vooral het noordelijke deel van het departement is een voortzetting van het Belgisch reliëf dat zo’n 550 tot 220 miljoen voor Christus ontstond.

De geheimzinnige sfeer van het ‘Diepe Woud’ (dat Ardennen in het Keltisch betekent) is hier duidelijk niet verloren gegaan.

De voornaamste steden van de regio zijn: Reims (de keizersstad), Epernay, Châlons-en-Champagne, Troyes en Charleville-Mézières.

Proeven in dit deel van Frankrijk betekent de plaatselijke Ardenner ham (gedroogde ham), de boudin blanc (witte pens) van Rethel, verse paddestoelen en de vetvrije kaas Rocroi.

 

Givet

Na 128 km  -  nog 65 km

 

Het hooggelegen fort van Karel V domineert het stadje aan de Maas. Een ander bekend gebouw in Givet is de ‘Manège’, opgetrokken in de 19de eeuw in leisteen. Nabij Givet liggen de grotten van Nichet, met druipsteenformaties van verschillende kleuren en vormen, en waar men ondergronds van zaal naar zaal kan wandelen.

In de buurt, langs de oevers van de kronkelende Maas, werd vroeger leisteen gewonnen.

 

Revin

Na 160 km  -  nog 33 km

 

image019Revin is een onopvallend stadje op een bijzondere plek, bij een dubbele slinger in de Maas, met de oude stad ingesloten in de noordbocht. Vanaf de kade zien we de beboste Mont Malgré Tout. Iets naar het zuiden liggen de Dames de la Meuse, een rotspartij over de rivierkloof.

 

Charleville-Mézières

Na 193 km  -  nog 0 km

 

Charleville-Mézières, een levendige en geanimeerde stad, vormt het kloppend hart van de Franse Ardennen. De stad heeft een pracht van een plein -Place Ducale- met gezellige winkelstraten rondom. Het plein is omgeven door prachtige 17de eeuwse huizen met arcadegalerijen, gebouwd met een blanke steensoort. De donkerpaarse leistenen daken steken er mooi tegen af. Charleville is in één keer gebouwd wat maakt dat de huizenstijl een zelfde sfeer uitademt.

image021 

De stad bestond vroeger uit 2 steden. De middeleeuwse vesting Mézières werd pas in 1966 met de stad Charleville verenigd. Mézières bestaat uit huizen met leien daken. Vlakbij de Place Ducale werd in 1854 de dichter Arthur Rimbaud geboren. Zijn geboortehuis, Rue Thiers 12, staat er nog.

 

image023 

 

Hôtel Le Relais Du Square

Mr. et Mrs. Reali

Place de la Gare 3  -  08000 Charleville-Mézières

 

Tel  00.33.324.33.38.76  -  Fax  00.33.324.33.56.66

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.