Hieres-sur-Amby - Die |
zondag 25 juli 2010 - 162 km |
Hieres-sur-Amby
Na 0 km - nog 162 km
Franse Alpen – 5 departementen:
Haute Savoie: Haute-Savoie is een veelzijdig gebied. Het verschil tussen het laagste (252 m) en het hoogste punt (4811 m) is 4559 m. Geen wonder dus dat het landschap moerassige rivierdelta’s; uitgestrekte landbouwgronden; grote meren, klaterende bergbeken, grazige alpenweiden, beboste hellingen, grillige rotspieken en met eeuwige sneeuw bedekte bergen herbergt.
Savoie: Savoie behoort pas sinds 1860 tot Frankrijk. Geen wonder dus dat de streek zoveel eigen karakter heeft. De kastelen van de hertogen van Savoie zijn sprookjesachtig en van de diverse barokkerken straalt de roomse pracht. In Aix-les-Bains, Chambéry, Conflans en het historische deel van Albertville zal de toerist weining moeite hebben om een voorstelling van de rijke geschiedenis te maken.
Isère:Het departement Isère behoort tot de populairste vakantiegebieden in deze hoek van Frankrijk. De drukte rond de steden Lyon en Grenoble is daar waarschijnlijk de aanzet voor. De klassieke schoonheid van Vienne met zijn Romeinse stadsmuren, het Couvent de la Grande-Chartreuse, wijn het bezoeken waard. Maar er is tevens de eenzame, ruige schoonheid van de Vercors. Kroonstuk blijft het schitterende Parc National des Écrins, zonder meer één van de aantrekkelijkste natuurparken in het gehele Alpengebied.
Hautes-Alpes: Det departement Hautes-Alpes heft op sommige plaatsen al onmiskenbaar mediterrane trekken. Op zomerse dagen kan het er zinderen van de hitte. Wie ontsnappen wil aan de warmte, kan koelte vinden op of aan het Lac du Sautet of het schitterende Lac de Serre-Ponçon.
Drôme: In geologisch opzicht is het departement Drôme even oud als de Alpen er zijn ook heel wat overeenkomsten met de overige hierboven aangehaalde streken. Maar het klimaat en het landschap alsook de steden en dorpjes van het departement maken een Provençaalse, typisch Zuid-Franse indruk. Boven de talloze lavendelvelden en de olijfboomgaarden zindert de hitte en stijgt het aanhoudende gezang van de cicades uit. Sfeervolle oude stadjes zijn: Nyons, Montélimar, St-Paul-Toirs-Château en Crest.
Roybon
Na 73 km - nog 89 km
Op de open plekken in het bos rondom Roybon hebben we onvergetelijke uitzichten naar St-Marcellin in de Vercors.
Royans
Royans is het westelijke deel van de Vercors. De Gorges de la Bourne scheidt de streek van de Quatre Montgnes in het noordenne en de Vallee de Veranisson vormt de grens met de zuidoostelijke Vercors. Het is niet bekend waar de naam Royans vandaan komt. Verschillende verklaringen doen de ronde. In de 6de eeuw zou hier een verslagen legeraanvoerder Rhodan met de rest van zijn troepen een schuil- en woonplaats hebben gehad. Het zou echter ook kunnen dat de naam van de Romeinse oorlogsgod Mars komt, die de Kelten de bijnaam Rhodanius gaven.
Royans is een gebied met spelonken, grotten, bossen en weiden. De enige industrie in het gebied is de houtindustrie.
Pont-en-Royans
Na 102 km - nog 60 km
Het mooiste plaatsje in de Vercors is Pont-en-Royans (920 inwoners). Het ligt op een rotsplateau aan een breed gedeelte van de Bourne. Beroemd zijn de zogenaamde hangende gevels: de houten erkers van de stenen huizen hangen vrij boven de weerspiegelende rivier. De shots en scheef gebouwde en in verschillende kleuren geschilderde woningen oefenen veel aantrekkingskracht uit op toeristen. De steil oplopende straatjes zijn bijzonder pittoresk. Over de Bourne gaat de 40 m hoge, uit een enkele boog bestaande Pont Picard. Schuin tegenover de brug bevindt zich een onopvallende bron, de Source du Diable (bron van de duivel), waar heerlijk water uitkomt.
Een mooi uitzicht op de Royans en de laagvlakten van de Isère en de Rhône hebben we vanaf het Belvedère des Trois-Chateaux. Het kasteel werd gebouwd om tijdens de godsdienstoorlogen Royans te beschermen. Het kasteel werd, beurtelings door katholieken en protestanten, tot acht keer toe ingenomen.
Vercors
De Vercors ligt ten zuidwesten van Grenoble. Vier rivieren vormen de grens van het gebied: de Isère in het noorden, de Rhône in het westen, de Drôme in het zuiden en de Drac in het oosten. Achter hoge rotsmuren verscholen, ligt een verrassend mooi en gevarieerd gebied, met toppen die als fiere burchten boven het landschap uittorenen. Meer dan de helft van de oppervlakte van 130.000 ha is met bos bedekt. De Vercors wordt doorsneden door indrukwekkende canyonachtige dalen die, net als de bergkammen, voor het merendeel in noord-zuidrichting lopen. Hiertussen liggen uitgestrekte kale hoogplateaus die het effect van de onringende toppen met hun prachtige vergezichten nog eens versterken.
De Vercors kan ingedeeld worden in een ontgonnen, dichte bevolkt laagplateaus (700-1200 m) en een dunbevolkt ruig hoogplateau (1200-2300 m): de Hauts Plateaux de Vercors. De bekendste top is de Mont Aiguille (2086 m) en de hoogste top is de Grand Veymont (2341 m). De kalkhoudende rotsen zorgen voor een dubbel effect. De uitwendige erosie heeft voor mooie formaties van steile wanden en spitse bergtoppen gezorgd en de inwendige erosie heeft talloze grotten en onderaardse gangen gevormd.
De grootste plaats in de Vercors is Villard-de-Lans, waar in 1968 een deel van de Olympische Winterspelen werd gehouden. De kalkhoudende bodem neemt het water onmiddellijk op. Het is er daarom in de zomer vaak kurkdroog.
Vassieux-en-Vercors
Na 133 km - nog 29 km
Het vrij vlakke plateau, aan de oostkant van Vassieux-en-Vercors (290 inwoners), vormde een ideaal terrein voor het afwerpen van bevoorradingen door de gallieerden tijdens WOII. Aan de andere kant leverde dit weinig geaccidenteerde terrein de Duitsers nauwelijks problemen op bij hun wraakacties. Zoals zoveel plaatsen in de Vercors, werd ook dit gehucht gebombardeerd en beschoten. 77 burgers (mannen, vrouwen en kinderen) werden gefusilleerd en ten slotte staken de Duitsers het dorp in brand. Het eenvoudige monument op het Rond Point des Martyrs is opgericht ter nagedachtenis van de gesneuvelden.
St-Agnan-en-Vercors
Na 137 km - nog 25 km
Onderweg gaat een smal zijweggetje naar de Grotte de la Luire, die een belangrijke rol had voor de verzetsbeweging tijdens WOII. De grot diende vanaf 1944 als ‘ziekenhuis’ voor gewonde maquisards en enkele Duitse soldaten. De grot werd echter door een groep SS-ers ontdekt en de zwaargewonden werden ter plekke gefusilleerd. Elf gewonden die nog in staat waren om te lopen, kregen in Rousset de kogel. De artsen werden naar Grenoble afgevoerd en daar gefusilleerd. De 7 verpleegsters zijn naar het concentratiekamp Ravensbrück overgebracht. Geen van hen heeft de ontberingen van dit kamp overleefd.
Achter de grot bevindt zich een toegang tot een natuurlijke schacht, waardoor speleologen op 470 m diepte de ondergrondse loop van de Vernaison konden ontdekken.
Col de Proncel
Na 126 km - nog 38 km
Vanaf Les Barraques en Vercors is de Col de Proncel 11.5 km lang. Over deze afstand overbruggen we 426 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 3.7 %.
Col de St Alexis
Na 139 km - nog 23km
Vanaf Vassieux-en-Vercors is de Col de Saint Alexis 4.8 km lang. We overbruggen 167 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 3.5 %.
Col de Rousset
Na 143 km - nog 19 km
De Col de Rousset ten zuiden van St Agnan-en-Vercors is een wintersportstation. Er wordt geskied op de hellingen van de Montagne de Beure. Een kabelbaan brengt de toerist nog hoger.
Vanaf Rousset is de Col de Rousset 6.2 km lang. We overbruggen 324 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 5.2 %.
Die
Na 162 km - nog 0 km
Zin bekendheid heeft Die (4450 inwoners) niet alleen te danken aan de lange historie maar evenzeer aan de uitstekende witte wijn, de clairette-de-die, die ervandaan komt. Die was vroeger de hoofdstad van de Keltische stam de Vocontil. Nadat de Romeinen de plaats hadden ingelijfd, noemden ze het Dea Augusta Vocontiorum.
Uit de bouw van een amfitheater en twee forse poorten blijkt dat de stad ook nadien nog belangrijk was. Van de twee poorten is allen de Porte St-Marcel (3de eeuw) aan de oostkant van het centrum nog over. Het is het markantste Romeinse monument van het departement. Aan het eind van de 3de eeuw kreeg Die stadsmuren.
Van de kathedraal zijn alleen nog een portaal en een muur van de zuidelijke dwarsbeuk uit de oorspronkelijk bouwperiode (12de eeuw) over. De toren stamt uit de 15de eeuw.
Hotel Saint Domingue
Mr. et Md. Guy Testoud
44, rue Camille Buffardel, 26150 DIE
Tél.: 03.33.475.22.03.08 - Fax: 03.33.475.22.24.48
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - www.hotelsaintdomingue.com