St.Jean de Losne – Hieres-sur-Amby

Zaterdag 24 juli 2010  -  163 km

 

St. Jean de Losne

Na 0 km  -  nog 163 km

 

Pierre-de-Bresse

Na 28 km  -  nog 135 km

 image002

Het Château de Pierre-en-Bresse, een fraai 17de eeuwse bouwwerk van lichte bakstenen heeft een leiendak en staat in een park van 30 Ha. Aan de slotgracht en het U-vormige grondplan is te zien dat hier ooit een fort stond. In de 18de eeuw is het voorplein uitgebreid met nog een plein met grote bijgebouwen, omgeven door een tweede slotgracht. Een open galerij met rondbogen siert het hoofdgebouw.

 

St. Germain-du-Bois

Na 45 km  -  nog 118 km

 

Het museum ‘L’Agriculture bressane’ is het voornaamste wat het plaatsje te bieden heeft. In het museum komt het boerenleven in de Bresse ruim aan bod: de evolutie van landbouwwerktuigen vanaf de 19de eeuw tot nu en traditionele produkten, waaronder maïs en gevogelte.

 

Louhans

Na 60 km  -  nog 103 km

 image004

Dit aardige stadje, een belangrijk centrum voor de handel in boter, eieren en gevogelte, is beroemd om zijn vee- en varkensmarkten. Het wordt hier oppassen om niemand kwijt te raken.

Tot de toeristische trekpleisters behoren de Grande Rue warvan de arcaden van de oude huizen met houten of stenen pijlers dateren uit het einde van de middeleeuwen. Met zijn 157 exemplaren is dit de langste Franse straat met arcaden.

Verder is er nog het Hôtel-Dieu, een gods- en ziekenhuis in barokstijl uit de 17de-18de eeuw met twee grote gemeenschappelijke zalen, van elkaar gescheiden met een smeedijzeren hekwerk. De oude ziekenbedden zijn voorzien van gordijnen en een plaat met de namen voor wie ze bestemd waren. De apotheek bezit een rijke verzameling met geblazen flacons en potten van glanzend Spaans-Moors aardewerk.

De Eglise Saint-Pierre werd oorspronkelijk opgetrokken in gotische stijl; gerestaureerd in de 19de eeuw.

 

Bourg-en-Bresse

Na 109 km  -  nog 54 km

 

image006Bourg is de historische hoofdstad van de bresse, een vruchtbaar veeteeltgebied. De stad vormt tevens een belangrijk productiecentrum voor meubels in ‘rustieke bressan-stijl’ geproduceerd van fruitboom- en essenhout.

Via een wandeling kan de toerist tal van oude huizen bewonderen: het Maison Hugon en het Maison Gorrevod uit de 15de, het Hotel de Bohan uit de 17de en het Hotel de Marron de Meillonnas uit de 18de eeuw. In de rue J-Migoney staat naast de Porte de Jacobins (1437) nog een rij middeleeuwse huizen met uitkragend vakwerk.

Met de bouw van de Eglise Notre-Dame werd in 1505 begonnen, maar pas in de 17de eeuw voltooid. Aan de buitenkant is een schip in flamboyante stijl te zien; een drievoudig renaissanceportaal siert de voorgevel. Verder zijn de meubels en kunstwerken in de kerk zeker de moeite waard.

In de buurt van Bresse vinden de het Monastère royal de Brou, een voormalige benedictijnenpriorij met mooi gerestaureerde kerk

 

La Bresse

In het zuiden van Bourgondie strekt zich de Bresse uit, een boeiende maar vaak miskende streek van tradities en gastronomie. Het gebied wordt door talloze rivieren doorsneden en is eenvoudig te herkennen aan de combinatie van wit gevogelte, maisdroogschuren, mooie vakwerkboerderijen met soms bizarre mijtervormige schoorsteenkappen en molens buiten bedrijf. De naam verwijst naar ‘moerasland’ een Gallische benaming uit de 10de eeuw.

 

Hieres sur Amby

Na 163 km  -  nog 0 km

 

Amby is een karaktervol dorpje gelegen aan de oever van de Rhône, op de rand van het plateau van Isle Crémieu, op 35 km ten oosten van Lyon. De vlakbij gelegen archeologische vindplaats Larina, gelegen in een natuurgebied van 20 ha, is als historisch monument gecatalogeerd en herbergt de resten van een uitgebreid domein dat dateert uit het einde van de Romeinse oudheid en het Merovingische tijdperk.

In het museum, met label 'Musée de France', zijn permanente en tijdelijke exposities die de archeologie van het 'Isle Crémieu' illustreren met stukken die uniek zijn in Europa: de Keltische prins en zijn ijzeren mes, de wagen van Verna.

 

image008 

LE VAL D’AMBY

Place de la République, 38118  Hieres sur Amby

 

Tel  00.33.474.82.42.67  -  Fax: 03.33.474.82.42.68

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  -  www.hotel-levaldamby.com