Marina di Massa - Firenze

vrijdag 30 juli 2010  -  122 km

Marina di Massa

Na 0 km  -  nog 122 km

Pietrasanta

Na 13 km  -  nog 109 km

Dat we ons bevinden in de buurt van Marmara, DE marmergroeve bij uitstek, is duidelijk op en langs de weg. Het drukke verkeer wordt benadrukt door de vele vrachtwagens, zwaar met marmer beladen. De weg is omgeven door marmergroeven temidden van bossen met notenbomen. Het witte Seravezza- en carraramarmer is al befaamd sedert de Romeinse tijd en werd later ook door Michelangelo gebruikt.

Toscane (Toscana, Toscanië)

image002Toscane is een regio in centraal Italië, die in het noorden aan Ligurië en Emilia-Romagna, in het oosten aan Umbrië, in het zuiden aan Latium en in het westen aan de Tyrrheense Zee grenst. Qua grootte staat de regio op de vijfde plaats, na Sicilië, Piëmont, Sardinië en Lombardije. 6,1% van de totale nationale bevolking woont in Toscane. 

Klimaat

De regio profiteert van de zachte lucht die vanaf de Tyrreense Zee binnenkomt en van de bescherming van de Tosco-Emiliaanse Apennijnen. De winter is gematigd, de zomer warm en de lente en herfst regenachtig. In de berggebieden heerst een typisch bergklimaat. 

Toerisme

Belangrijke toeristische bestemmingen in Toscane zijn de steden Florence, Pisa, Lucca, Maremma, San Gimignano, Cortona, Volterra en Siena. Toscane stimuleert momenteel "agritoerisme"  (agriturismo), waarbij bezoekers op boerderijen verblijven. Toscane heeft 120 natuurreservaten en wordt vaak gezien als een van de mooiste delen van Italië. 

Toscane staat ook bekend om zijn wijnen. De bekendste zijn Chianti, Morellino de Scansano en Brunello di Montalcino, maar zoals Voltaire al zei: "De beste wijn komt uit Montepulciano bij Siena (De Vino Nobile di Montepulciano).

Geschiedenis

Toscane was de regio waarin de Italiaanse Renaissance in de 14e eeuw wortel schoot en in 15de en 16de eeuw tot de grootste hoogten steeg. In het Toscaans ontstond een literaire traditie met voormannen als Dante Alighieri, Petrarca, Boccaccio en Machiavelli, waarmee het moderne Italiaans nieuwe status en vorm kreeg. Onder leiding van de Medici’s  maakte het toenmalige Groothertogdom Toscane een echte bloeitijd door. Het unieke artistieke erfgoed van deze regio bestaat uit literatuur, architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst, en is in tientallen befaamde musea verzameld, zoals de Uffizi in Florence, maar ook elders ter wereld bevinden zich topstukken, zoals de Mona Lisa in het Louvre in Parijs.

Lucca

Na 45 km  -  nog 77 km

 image004

image006

Lucca is geheel omgeven door een middeleeuwse omwalling. Het kloppend hart van Lucca is gelegen op het Piazza San Michele waar de gelijknamige kerk met verbluffende Pisaans-Romaanse facade in witte en groene marmerblokken de absolute blikvanger is. De binnenstad is grotendeels verkeersvrij. Een rondje langs de stadswal is 4 km lang en de bezienswaardigheden, kerken, paleizen en musea zijn talrijk. Het Piazza Anfiteatro is een van de meest opmerkelijke pleinen van Italie. Ooit stond hier een Romeins amfitheater waarvan enkele elementen zijn ingebed in de huidige bebouwing rondom het volmaakt ellipsvormige plein dat je heel onverwacht via een van de poorten betreedt. Rondom staan oude huizen die allemaal in hoogte en in gele en okerkleurige pasteltinten verschillen.

Fucecchio

Na 77 km  -  nog 45 km

De geschiedenis van Fucecchio heeft een duidelijke band met de Via Francigena, omdat het een oversteekpunt van de rivier de Arno was. Het was dus een strategisch belangrijke plaats en er werd een kasteel, genaamd Salamarzana, gebouwd. Door de jaren heen had het gebouw diverse eigenaars en bestemmingen. Tegenwoordig wordt het als jeugdherberg gebruikt.

Een groot gedeelte van gemeentelijke grond is moerasgebied ‘Padule di Fececcho’, het grootste beschermd moerasgebied van Italie.

Empoli

Na 90 km  -  nog 32 km

 image008

In het centrum zijn nog resten van de Etrusken en de Romeinen, de eerste bewoners, terug te vinden, o.a. een fontein met het bronzen beeld van de drie waternimfen op het plein Piazza Farinate degli Uberti.

Empoli is samen met Certaldo de stad van de artisjok, een diepgroene groente met paarse blaadjes en heeft een zachte, zoet-bittere smaak.

In het centrum bewonderen we de Collegiate di Sant’Andrea en de Chiesa di Santo Stefano-kerken, alsook het geboortehuis van Ferruccion Busoni (muzikant)

Montelupo Fiorentino

Na 95 km  -  nog 27 km

Montelupo is vooral bekend om zijn Majolica aardewerk. De gunstige ligging langs een antieke Romeinse weg die Florence met Pisa verbond en de aanwezigheid van waterwegen leidden tot de ontwikkeling van verschillende ambachtelijke activiteiten, waaronder keramiek. De keramiek kwam vooral in de 15de en 16de in bloei.

Waarschijnlijk is Montelupo gesticht aan het einde van de Middeleeuwen door de bouw van een kasteel. In de 14de eeuw werd de stadsmuur rondom het complex gebouwd.

In het oude Palazzo Pretorio is het Museo archeologica e della Ceramica ondergebracht.

Firenze

Na 122 km  -  nog 0 km

Hieronder volgt een summiere opsomming van ‘Firenze-toeristisch’.

Voor toeristische informatie, zie aparte bijlage.

image010Florence/Firenze (Firenze, verouderd: Florentië) is de hoofdstad van de regio Toscane en de provincie Florence. De stad telt circa 368.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa. Het was de geboorte- of verblijfplaats van bekende historische figuren zoals Brunelleschi, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei, Catherina de Medici, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli en Emilio Pucci.

Florence werd in het jaar 59 vChr. gesticht door Julius Caesar als nederzetting voor afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam 'Florentia' (latijn voor bloei).

De bouw van de Duomo werd begonnen door Arnolfo di Cambio in 1296, voortgezet door Giotto, waarna Brunelleschi (1420-1434) de koepel plaatste. Ingewijd werd ze door paus Eugenius IV in 1436. Palazzo Vecchio werd eveneens ontworpen door di Cambio en voornamelijk gebouwd tussen 1298 en 1314. Het paleis werd bewoond door de familie de Medici tot Cosimus I zijn zetel naar het Pitti-paleis verplaatste. Met de Carmine-kerk werd begonnen (1268) in romano-gotische stijl. Na de brand in 1771 die een groot deel van het complex verwoestte, werd de kerk, waarvan de Corsini-kapel en en deel van de Brancacci-kapel behouden bleven, nieuw gebouwd met als grondslag een Latijns kruis. De oude St. Laurentius-basiliek stamt uit het jaar 393 en werd in de 11e eeuw in romaanse stijl vernieuwd, waarna ook Brunelleschi, in opdracht van de Medici er aan meewerkte.

Florence werd eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht Medici, waarvan de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. Sinds de 15de eeuw werd het een belangrijk financieel centrum. De Medici regeerden vanaf de 15de eeuw tot 1737. Tot 1799 werd de stad bestuurd door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814, toen de Habsburgers terugkwamen. Zij werden verdreven in 1859. Vanaf dat moment hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk en was tussen 1865 en 1871 de hoofdstad.

Het belang van Florence als handelsstad blijkt tevens uit het feit dat de plaatselijke munt, de fiorino d'oro of Gouden Florijn, zijn naam leende aan veel andere munten, zoals de Hongaarse forint en de Nederlandse gulden, ook wel ‘Florijn’ genoemd.

Bezienswaardigheden:

 • Santa Maria del Fiore, die in de volksmond Duomo (dom) wordt genoemd, waarvan alleen de grote koepel door Brunelleschi is ontworpen, heeft de stad internationale faam gegeven.
 • Basilica San Lorenzo
 • Santa Maria del Carmine met de kapel La Capella Brancacci
 • Santa Croce kerk
 • Orsanmichele
 • San Miniato al Monte
 • Santo Spirito
 • De campanile (klokkentoren) van de Duomo
 • Het baptisterium bij de Duomo met beroemde bronzen deuren
 • Piazza del Libertà, een triomfboog
 • Boboli-tuinen, aangelegd voor de familie Medici

Bruggen:

 • Ponte Vecchio (oude brug) gebouwd in 1345. Wat de Ponte Vecchio uniek maakt is de gang die boven de winkeltjes loopt. In vroegere tijden liepen leden van de machtige Medici-familie hier doorheen zodat zij zich niet onder het gewone volk hoefden te begeven.
 • Corrididoio Vasariano, ontworpen in 1565.

Paleizen:

 • Palazzo Vecchio
 • Palazzo Pitti
 • Palazzo Medici-Riccardi

Pleinen:

 • Piazzo della Signoria waar de beeldengroep staat met een replica van het beroemde beeld van David van Michelangelo
 • Piazzale Michelangelo, bovenop een heuvel met mooi uitzicht.
 • Piazza SS. Annunziata, met de fontein Pietro Tacca omringd door 3 zuilengangen
 • Piazza della Republica.

Musea:

 • Uffizi (net als het Palazzo Vecchio gelegen aan het Piazza della Signoria), één van de beroemdste kunstmusea van de wereld met zeer veel werken van Italiaanse primitieven en renaissanceschilders.
 • Galleria dell’Accademia, met onder andere een aantal beroemde beeldhouwwerken waaronder Michelangelo's ‘David’.
 • Palazzo Pitti met Galleria Palatina met onder andere de collectie van de Medici-familie, liggend aan de boboli-tuinen.
 • Buonarroti-huis met werken van Michelangelo.
 • Giardino dei Semplici, botanische tuin.

De Florentijnse keuken leunt sterker op de traditie van het eten op het platteland dan op het hogere koken. Net als in de overige delen van Toscane hecht men veel waarde aan het gebruik van eerlijke, weinig bewerkte ingrediënten van hoge kwaliteit. Veel gerechten zijn gebaseerd op vlees. Traditioneel wordt het gehele dier gegeten: zo staan diverse soorten pens (trippa en lampredotto) op het menu en die worden ook verkocht bij stalletjes op straat.

Typische antipasti zijn de crostini toscani, licht geroosterde ronde sneden brood met een pastei op basis van kippenlever, en gesneden rauwe ham (prosciutto) en worstsoorten (salame). De prosciutto wordt in de zomermaanden vaak met meloen gegeten.

Het typisch zoutloze Toscaanse brood wordt in de Florentijnse keuken veel gebruikt, vooral in zijn beroemde soepen: ribollita en pappa al pomodoro en in een salade van brood en verse groenten (panzanella) die vaak 's zomers wordt opgediend.

Het bekendste vleesgerecht is de bistecca alla fiorentina, een soort T-bone steak van het Chianinarund geroosterd op houtskoolvuur. Vrijwel alle hartige gerechten worden royaal besprenkeld met extra vergine olijfolie.

Vergeet niet voordat je de stad verlaat het beeld van het bronzen wilde zwijntje over zijn snuit te aaien op de Mercato della Paglia onder de Loggia del Porcellino. Er wordt gezegd dat je, als je dit doet, zeker een keer terugkomt. Overigens kun je hier ook mooie, modieuze en klassieke leren tassen kopen tegen een betaalbare prijs.

Wel altijd afdingen!!!

image012

Hotel Cellai

Via 27 Aprile 14, 52/R, 50129, Florence

Tel: 00.39.055.489291  -  Fax: 00.39.055.470387

www.hotelcellai.it  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

image014