Die - Barcelonette

maandag 26 juli 2010  -  155 km

              

Die

Na 0 km  -  nog 155 km

 image003

Provence en Côte d’Azur

De regio Provence-Alpes-Côte d’Azur is onderverdeeld in zes departementen.

Bouches-du-Rhône ligt aan de middellandse zee in de westelijke Provence. Hoofdstad is de oude havenstad Marseille. Tot het landschap behoren de wetlandreservaten van de Camargue en de mooie heuvels van de Chîne des Alpilles. In Arles zijn Romeinse monumenten.

Var, oostelijker, omvat de Côte d’Azur-badplaatsen Fréjus, le Lavandou, Hyères en, voor de vips, St. Tropez. Het binnenland telt stille, in de zon stovende dorpen, wilde bergen als het Massif des Maures, bloeiende provinciestadjes als Draguignan en Romaanse bezienswaardigheden als de Abbaye du Thoronet.

Alpes-Maritimes beslaat de noordoostelijke Côte d’Azur. De badplaatsen strekken zich uit van Cannes en Antibes tot Menton en de Italiaanse grens. De hele kuststrook is gewijd aan ontspanning, stijl en het goede leven; ook zijn er veel fraaie monumenten uit de Romeinse tijd en nog ouder. Nice, de oude hoofdstad, is de koningin van de Rivièra. Landinwaarts balanceren dorpen als Èze op de hellingen en ligt de bergstreek Mercantour.

Monaco, dicht bij Nice aan de kust, is een piepklein vorstendom dat groots denkt. Monaco-Ville, boven op zijn rots, is het statige hoofdstadje, terwijl Monte-Carlo de wijk van het grote geld is, gedomineerd door het casino.

Alpes-de-Haute-Provence, ten noorden van Var, omvat de spectaculaire Grand Canyon du Verdon, evenals de aantrekkelijke oude heuvelstadjes Castellane, Forcalquier en Sisteron en het kuuroord Digne-les-Bains.

Hautes-Alpes, in het noorden, is geliefd om het skiën (winter) en wandelen (zomer).

Vaucluse, ten noorden van Bouches-du-Rhône, omvat het middeleeuwse Avignon, Romeins Orange en het wijndorp Chateauneuf-du-Pape. Zuid-Vaucluse telt veel imposante bezienswaardigheden, natuurlijke en culturele, zoals de bruisende Fontaine de Vaucluse, okerkleurig Roussillon en de Romaanse abdij Sénanque. Noord-Vaucluse heeft een mooi berglandschap, maar ook Romeinse bezienswaardigheden als Vaison-la-Romaine.

 

Gap

Na 90 km  -  nog 65 km

 

Gap ligt op een hoogte van 750 m en is daarmee de hoogstgelegen departementshoofdstad van Frankrijk.

De Romeinen stichtten Gap in de 1ste eeuw en 18 eeuwen later bracht Napoleon hier een nacht door tijdens zijn tocht van Elba naar Parijs.

De Rue Jean Eymar, een van de voornaamste winkelstraten, bevat resten uit het verleden: huizen langs de verdedigingswallen, het oudste raam van de stad, een kleine zonnewijzer en een washuis. Helaas zijn er door vernietigende oorlogen weinig andere historische gebouwen te bewonderen. De Cathedrale Notre-Dame-de-St-Arnoux is pas een eeuw oud. De architectuur is een mengeling van neoromaanse en neogotische invloeden. Het interieur is sober, maar maakt indruk door zijn ruimte en lichtval.

Even buiten de stad ligt de 220 ha grote botanische tuin van Charance. In deze tuinen; waar meer dan 3000 soorten wilde bergbloemen bloeien, bevindt zich de grootste verzameling oude rozen ter wereld.

 

Lac de Serre-Ponçon

Na 107 km  -  nog 48 kmimage005

 

Het prachtig gelegen meer van Serre-Ponçon, alsook de rest van de Durancevallei, kunnen we al van in de verte aanschouwen. Het stuwmeer op 750 m hoogte, is zo’n 20 km lang en tot 3 km breed. Op het Meer van Genève na, is dit het grootse Alpenmeer. De aanleg van de imposante stuwdam in de Durance nam vier jaar in beslag. Het meer kwam in 1959 klaar. Het helderblauwe water werd al snel door toeristen uit heel Europa ontdekt.

 

La Bréole

Na 112 km  -  nog 43 km

 

De weg klimt hier gestaag en loopt hoog boven het meer.

Het dorp heeft een piepklein haventje met steiger.

 

Barcelonette

Na 155 km  -  nog 0 km

 image007

Dit serene en afgelegen oude stadje, hoofdplaats van het dal van Ubaye, gelegen aan de noordrand van de Provencaalse Alpen, wordt omringd door hoge toppen, boerderijtjes en weiden. De plaats in de Vallée d’Ubaye heeft een opvallende band met Mexico, welke in de 19de eeuw ontstond toen veel jonge mannen uit deze regio hun geluk in Mexico gingen beproeven. De gebroeders Jacques en Marc-Antoine Arnaud waren in 1821 de eersten, wier financiële succes de anderen in verleiding brachten hun geluk te gaan beproeven. In Mexico hielpen de inwijkelingen elkaar; enkelen werden er zelfs miljonair. In 1893 waren er in Mexico al meer dan 100 kledingwinkels in het bezit van de oorspronkelijke inwoners van Barcelonette. Een aantal van hen keerden na enkele jaren terug naar Frankrijk en bouwden huizen in een vreemde mix van stijlen die de cultuur en voorspoed uit de Nieuwe Wereld weerspiegelden.

Barcelonette werd gebouwd door de graven van Barcelona (vandaar de naam). Het plaatsje heeft pittoreske keienstraatjes en pleintjes. De fraaie place Manuel, het hoofdplein, wordt omgeven door oude gebouwen. In verscheidene straten, o.a. Avenue de la Libération, staan mooie huizen en zijn er villa’s in een vreemd mengsel van stijlen. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de klokkentoren van de Eglise St-Pierre (12de eeuw) en de Tour de Cardinalis op de Place Manuel. Deze laatste was onderdeel van het in talloze oorlogen volledig vernietigde dominancenklooster dat oorspornkeijk het hele plein besloeg.

Goed om weten is dat het centrum van Barcelonette autovrij is.

 

 image009

 

Hotel du Cheval Blanc

12, rue Grenette, 04400 Barcelonnette

 

Tel: 00.33 492.81.00.19  -  Fax: 00.33.492.81.15.39

www.chevalblancbarcelonnette.com  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

image011