Charleville Mezières – Chevillon of Chamouilley

donderdag 22 juli 2010  -  172 / 160 km

Info: enkel de km van Charleville-Mézières tot Chevillon worden weergegeven. Voor diegenen die te Chamouilley slapen, wordt de rit met 12 km ingekort.

 

Charleville Mézières

Na 0 km  -  nog 172 km

 

Champagne-Ardennes

In het noorden van Frankrijk ligt de regio Champagne-Ardennes. De Champagne is ten oosten van Ile-de-France gelegen en strekt zich uit tot aan de Maas. Het is een gevarieerde streek qua landschap. In het noordelijkste deel liggen de Ardennen. Een ruim bebost gebied en ook redelijk dun bevolkt. Het is een heuvelachtig departement met uitgestrekte bossen afgewisseld met kronkelende riviertjes en interessante rotsformaties. De Ardennen betekent in het Keltisch: “breed bos”. In de natte maanden van het jaar zorgen overstromingen vaak voor overlast.

Meer naar het zuiden wordt het landschap groen en heuvelachtig. Ook tref je hier immense velden aan met graan, koolzaad (prachtig geel in het voorjaar) en vooral ook suikerbieten. De rivier de Marne geeft haar naam aan dit deel van de regio. Bij Châlons-sur-Marne kun je de eerste druivenstruiken zien waar de licht tintelende wijn van wordt gemaakt waar de streek haar patent op heeft, met name Champagne. Overigens tref je in dit gebied ook veel herinneringen aan over WO I die hier in alle hevigheid heeft gewoed. 

 

4 Departementen

image002Ardennen (08), met Charleville-Mezières als hoofdstad, is het noordelijkste deel van de regio en dun bevolkt. Er is dus veel ruimte voor de natuur en die is soms overweldigend met vooral veel bos. In het westelijk deel is het landschap licht glooiend; het zuidelijke deel raakt al de sfeer van de glooiende Champagnestreek. 

Aube (10), de hoofdstad is het bijzondere Troyes. Het Parc Naturel Régional de la Forêt d’Orient staat garant voor een forse dosis natuurschoon. De 3 kunstmatige meren zorgen voor 500 ha watergenot. De champagnewijngaarden worden opgefleurd door leuke dorpjes. Meer in het noorden bij het Pays d’Othe tref je bossen en landbouwgrond aan. Er wordt veel fruit gekweekt en wordt daarom wel eens Klein-Normandië genoemd. 

Marne (51), dit is het centrum van de Champagnestreek met de grootste wijnhuizen in Reims en Epernay. Ruim 30.000 ha wijngaarden nodigen uit tot ontdekkingstochten te voet. Het dal van de Marne is ook een mooi gebied maar je zult er niet alleen zijn. Het Lac du Der-Chantecoq is een vogelparadijs en bij Argonne zul je uitgestrekte wouden aantreffen. De hoofdstad Reims is een mooie stad met parken en veel bloemen en een rijke historie. 

Haute-Marne (52) heeft met ruim 240.000 ha bos alles voor wie natuurschoon zoekt. Het is geen wonder dat het wildbestand hier zo groot is. Verder vind je hier ook de bronnen van 3 rivieren, nl. de Maas (la Meuse) bij Pouilly, de Marne ten zuiden van Langres en de Aube ten zuiden van Auberive. De hoofdstad is Chaumont dat mooi op een heuvel over de streek uitkijkt.

 

Fôret d’Élan

Na 12 km  -  nog 160 km

 

Het bos ligt rond de Vallon d’Élan dat met zijn steile hellingen en weilanden eerder bergachtig aandoet. Via een wandeling kan de toerist naar de voormalige cisterciënzerabdij van Élan die verborgen staat tussen de eiken en de beuken.

In 1148 wenste de graaf van Rethel dat er een abdij werd gesticht op zijn grondgebied. Zo wilde hij boete doen voor zijn zonden.

Na de Franse revolutie in de 18de eeuw bleven er slechts 4 monniken over en werd het meubilair van de abdij verspreid. De muren werden ontmanteld om de breuksteen te verkopen. Toch bleven er enkele gebouwen bewaard waarvan sommige voor het publiek toegankelijk zijn.

 

Bourgondië

Bourgondië (Frans: Bourgogne), heeft een lange geschiedenis zowel als koninkrijk en als hertogdom en was eeuwenlang een machtscentrum van betekenis. Tot aan de Franse Revolutie in 1789 bleef het een zelfstandige Franse provincie rond de stad Dijon. In 1790 verdween het en werd het opgedeeld in departementen.

 

Het eerste koninkrijk Bourgondië werd door het Oost-Germaanse volk van de Bourgondiërs gesticht in de omgeving van Worms, in Rijnland-Palts. Na de vernietiging van dit rijk trok het restant van het volk naar het zuiden en stichtte rond 443 een nieuw rijk rond Geneve in Savoie, Zwitserland. Dit nieuwe gebied van de Bourgondiërs omvatte zowat de hele Rhônevallei op het moment dat het opging in het Frankische Rijk van Karel de Grote. Bij het Verdrag van Verdun viel het westelijke deel van Bourgondië in West-Francie en het oostelijke deel in het Middenrijk.

 

Het noord-westelijke of "Franse" deel van Bourgondië werd een hertogdom onder de Franse kroon in 880. Filips de Goede en Karel de Stoute, 15de eeuwse hertogen van Bourgondië, wisten hun gebied naar de Lage Landen uit te breiden. Maria van Bourgondië trouwde met een Habsburger en zo kwamen de Lage Landen voor het eerst onder één heerser (Habsburgs Bourgondië). De hertogen hebben nog met de idee gespeeld daar een nieuw (noordelijk) koninkrijk Bourgondië te stichten. Dat is niet doorgegaan. In naam bleef het oude hertogdom Bourgondië bestaan, maar het zou nooit meer een belangrijke rol spelen. 

In 1477 strekte het Bourgondische rijk zich uit tot Noord Nederland.

 

Bourgogne is een streek waar liefhebbers van lekker eten, drinken en cultuur hun hart kunnen ophalen. De uitdrukking een Bourgondisch leven leiden zal hier ooit zijn oorsprong hebben gehad.

De steden Dijon en Beaune hebben nog vele historische gebouwen die aan het rijke leven van Bourgondië herinneren. Het Palais des Ducs in Dijon en de Hospice in Beaune zijn een bezoek meer dan waard. Beaune is het hart van de Bourgogne als het om wijn gaat.

 

4 departementen:

 

image004Cote-d’Or is het bekendste departement. De hoofdstad Dijon is een mooie stad. Maar Beaune is ook bijzonder, vooral het hotel de Dieu. Verder zijn er de uitgebreide en wereldberoemde wijngebieden.

Nievre is de streek met uitgestrekte wouden en meren. Het Parc naturel de Morvan is favoriet bij wandelaars en natuurliefhebbers. De streek was vroeger het hart van de houtleveranties voor Parijs. De hoofdstad is Nevers. In de buurt van Nevers ligt het formule 1 circuit Magny-Cours.

Saone-et-Loire is het zuidelijkste deel van Bourgogne. De hoofdstad is Mâcon. Het is het departement waar wijnen vandaan komen zoals Pouilly-Fuissé, Mâcon en de Beaujoulais. Het glooiende land nodigt uit tot wandelingen, fietstochten. In oude oliemolens vind je de meest verfijnde olijfolie of notenolie.

Yonne is het noordelijkste stuk van Bourgogne met hoofdstad Auxerre. Het is een bijzonder waterrijk gebied, geliefd bij vissers, watersporters en wandelaars. De bekendste rivieren zijn: Yonne, Armançon, Cure, Serein, Loing en Cousin; en de kanalen: Canal du Nivernais en Canal de Bourgogne. Landschappelijk heeft de regio vele gezichten: uitgestrekte graanvelden, de beboste hoogvlakte Pays d’Othe, de Auxerrois met wijngaarden en het puur landelijke Puisaye. Het is een gebied waar de wereldberoemde goudgele Chabliswijnen vandaan komen.

 

La Chesne

Na 36 km  -  nog 146 km

 image006

La Chesne ligt op de waterscheiding van het Aisne- en het Maasbekken, aan één van de doorgangen van de Argonne, de Défile du Chesne-Populeux. In de 13de en 15de eeuwse Eglise Saint-Jacques met vierkante toren staat een 16de eeuws marmeren beeldje van de H. Bernardus in bisschoppelijke gewaden.

 

 

L’Argonne

Met zijn fraaie bossen, heuvelachtige landschappen en intacte dorpjes vormt de Argonne een prettige streek om in rond te trekken. Echter, de gruwel van de Eerste Wereldoorlog liet hier vreselijke sporen achter. Tijdens die oorlog liep de frontlinie vier jaar langs Four-de-Paris, Haute-Chevauchée, Vauquois en Avocourt, waardoor de Argonne in tweeën werd gesplitst.

Dit massief, met een breedste strook van amper 12 km, haalt ten zuiden van Clermont een hoogte van 308 m.

 

Varennes-en-Argonne

Na 76 km  -  nog 96 km

 image008

Hier werden Lodewijk XVI en zijn gezin aangehouden toen ze probeerden te vluchten naar de regimenten die nog trouw waren gebleven. Het vredige plaatsje aan de Aire heeft zijn bekendheid te danken aan deze historische gebeurtenis.

Verder zijn er in het stadje het Musée D’argonne (met tentoonstellingsruimte over Lodewijk XVI en een zaal met voorwerpen uit WOI) en het Memorial de Pennsylvanie (een groots monument ter nagedachtenis van de gesneuvelde Amerikaanse soldaten in WOI)

 

Clermont –en-Argonne

Na 91 km  -  nog 81 km

 

Dit stadje ligt op een bosrijke heuvel boven het dal van de Aire. De 308m hoge top van de heuvel is één van de hoogste punten in de Argonne. Vroeger herrees boven deze voormalige hoofdstad van het graafschap Clermontois een vesting met omwallingen. Clermont hoorde achtereenvolgens bij het Heilige Roomse Rijk, het bisdom Verdun, het graafschap Bar en het hertogdom Lotharingen, totdat het in 1632 bij Frankrijk werd gevoegd.

De 16de eeuwse Eglise Saint-Didier heeft twee portalen in renaissancestijl. De gotische gewelven in het transept en het koor zijn bijzonder kunstig bewerkt.

 

Chamouilley

Na 160 km  -  nog 12 km

 

Voor een 8tal van ons stopt de rit hier. Slaapwel!!!

 

Chamouilley is een gemeente in het departement Haute-Marne en telde in 1999 amper 883 inwoners.

 

image010

 

 

Auberge de Cheval Blanc

Céline & Xavier Schrobiltgen

Place de la Mairie 11, 52410  Chamouilley

 

Tel  00.33.325.55.59.92  -  Fax : 03.33.25.55.21.04

www.auberge-duchevalblanc.com  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Chevillon

Na 172 km  -  nog 0 km

 

Chevillon, een kleine gemeente in het departement Yonne, telt nog minder inwoners dan Chamouilley, namelijk amper 312. Op toeristisch vlak valt er weinig te noteren.

 

image012 

 

Le Moulin Rouge

M. et Mme Ballavoisne

2, rue de la Marne, 52170 Chevillon

 

Tél.: 03.33.25.04.40.63  -  Fax: 03.33.25.30.43.59

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.