Chamouilley/Chevillon – St. Jean De Losne

vrijdag 23 juli 2010  -  205 / 193 km

Info: Naar analogie met gisteren, hierbij enkel het totaal aantal kilometers van de rit met vertrek te Chamouilley tot onze bestemming in St. Jean-de-Losne. Voor hen die te Chevillon sliepen, wordt de rit met 12 km ingekort.

 

Chamouilley

Na 0 km  -  nog 205 km

 

Chevillon

Na 12 km  -  nog 193 km

 

Thonnance-les-Joinville

Na 8 km  -  nog 197 km

 

Alle zintuigen worden geprikkeld in de prachtige tuin aan de voet van een oude watermolen. Hier zijn 3000 verschillende vaste planten, een rozentuin met 600 verschillende rozelaars, een watertuin, een witte tuin, een middeleeuwse tuin, enz.

 

Joinville

Na 11 km  -  nog 194 km

 

image003Joinville (4800 inwoners) ademt re-naissance, wat duidelijk opvalt met een wandeling langs de kade, “Klein Venetie”. Verder biedt de binnenstad een doolhof van kleine steegjes omzoomd met middeleeuwse gebou-wen. Aan de rand van het stadje staat de ruine van een feodaal kasteel dat ooit aan de hertogen van Guise toebehoorde.

De beroemste leenheer van Joinville was wellicht Jean de Joinville (1224-1317), hofmaarschalk van Champagne. Het 3 meter hoge bronzen standbeeld van de kroniekschrijver in de rue Aristide Briand uit 1861 verwijst naar hem.

 

Andere bezienswaardigheden zijn:

  • Chateau de Grand Jardin: Dit kasteel met siertuin werd gebouwd tussen 1533 en 1546. De gevels van het kasteel zijn rijk versierd met diverse beeldhouwwerken. De tuin is in zijn oude staat hersteld aan de hand van beschrijvingen en tekeningen uit de renaissance. De tuin is opgedeeld in terrassen en perken vol bloemen, geneeskrachtige kruiden, gesnoeide buxusboompjes en 365 fruitbomen met ruim 70 verschillende fruitsoorten.
  • Eglise Notre-Dame: Deze kerk uit de 13de eeuw werd in de 19de eeuw in primitieve stijl herbouwd. De fraai bewerkte kraagstenen van de kroonlijst onder het dak en het 13de eeuwse portaal met 10de eeuwse klokkentoren zijn het vermelden waard.
  • Chapelle Sainte-Anne: Deze kapel uit 1504 staat in het midden van het kerkhof. De fraaie glas-in-lood ramen beelden taferelen uit het leven van de H. Maagd uit.
  • Oude apotheek van het hospitaal: het hopital Sainte-Croix werd gesticht in 1567, maar pas onlangs gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. De apotheek herbergt 230 aardewerken apothekerpotjes uit de 18de en 19de eeuw.

 

Chaumont

Na 60 km  -  nog 145 km

 

Chaumont (26000 inwoners) is een uitgelezen plaats voor een historische film. Alles is er voorhanden: een steil plateau, een viaduct met mooie image005belijning, fraaie middeleeuwse architectuur,... Het oude stadsdeel, gelegen op een rotsige uitloper aan het einde van een ravijn, omvat het standbeeld van Philippe Lebon (1767-1804), de uitvinder van het lichtgas, de tour d’Arse, het Palais de Justice, een 13de eeuws zeshoekig plein en enkele 18de eeuwse herenhuizen.

Maar de hoogtepunten van Chaumont zijn de Donjon en de Saint-Jean-Baptiste basiliek.

ß De vierkante donjon met 3m dikke muren (11de-12de eeuw) is het enige bouwwerk dat herinnert aan de hertogen van Champagne. In de 19de eeuw werd hij gebruikt als gevangenis. Vanaf de top is er een fraai uitzicht op het dal van de Suize.

De Saint-Jean-Baptiste basiliek uit de 12de tot de 16de eeuw werd pas in 1948 tot basiliek verheven. Het zuidelijke ingangsportaal van deze kerk van grijze steen, wordt beschermd door een natuurstenen voorportaal. Het timpaan is versiert met een bas-relief met taferelen uit het leven van Johannes de Doper.

 

Villiers-sur-Suize

Na 66 km  -  nog 137 km

 

Dit mooie kleine dorpje in de Haute-Marne lijkt wel ingenomen door een troep ganzen die de mascottes van het dorp zijn geworden. Deze natuurlijke snelheidsbeperkers verplichten de auto’s om trager te rijden.

 

De Côte d’Or

Net als onze landschappen, is de Cote d’Or, onderdeel van het departement Bourgogne, vol nuances en verrassingen. De Côte d'Or weet bezoekers die naar de streek komen steeds weer te verbazen.

Om te beginnen de tocht langs de wijngaarden en de 'grands crus' (beroemde wijnen). Men noemt deze route niet voor niets de 'Champs-Elysées van de Bourgogne'. De heuvels strekken zich uit van Dijon tot Beaune en er zijn vele kleine dorpjes waar prestigieuze wijnen te ontdekken zijn: Gevrey-Chambertin, Vougeot, Vosne-Romanée, Meursault.

Een ontdekkingstocht die rijk is aan smaak en geschiedenis, kelders en wijnboeren. En omdat plezier nooit alleen komt: waarom het proeven niet combineren met smakelijke gerechten? Gepocheerde eieren in wijnsaus, de befaamde slakken uit de Bourgogne, het kruidenbrood, de anijspastilles 'anis de Flavigny' en ham met peterselie en kaasgebak gaan goed samen met een goed glas of aperitief. Niemand durft hier ook maar te denken dat het houden van lekker eten een slechte eigenschap zou kunnen zijn!

Naast de culinaire tradities en gebruiken, zijn er ook culturele schatten te bezoeken. Overal getuigen ze van de historische rijkdommen van de Côte-d'Or. Er zijn meer dan 200 kastelen te vinden. Ook zijn er kunstschatten te bewonderen, zoals de abdij van Fontenay of Cîteaux, waar de orde van cisterciënzers is ontstaan. Er zijn prachtige middeleeuwse steden te bezichtigen die niet lijken te zijn veranderd sinds de tijd dat de nauwe steegjes werden aangelegd, of de vakwerkhuizen met de versterkte poorten zijn gebouwd.

En niet te vergeten Dijon... de voormalige hoofdstad van de Hertogen van Bourgondië en de stad Beaune met haar opvallend gekleurde dakpannen. Op sommige plaatsen heeft het verleden nog oudere sporen achtergelaten, die men bijvoorbeeld door een tocht naar Alésia kan ontdekken. Dit is de plaats waar de beroemde veldslag tussen Cesar en Vercingétorix heeft plaatsgevonden.

 

Bèze

Na 162 km  -  nog 43 km

 

Het plaatsje is niet alleen bekend om de schitterende natuur, maar ook vanwege enkele oude monumenten, zoals een 13de eeuwse woning met spitsboogramen en resten van beeldhouwwerken, een 17de eeuwse priorij met 1 toren in de rivier, een geklasseerde kloosterschool en een 18de eeuwse kerk met versterkte 13de eeuwse toren en zonnewijzer. In de voormalige abdij werd vroeger een van de bekendste grand cru’s van Bourgondië gemaakt: de clos de Bèze in Gevrey-Chambertin.

Tussen Bèze en Beire-le-Chatel kunnen we genieten van hopplantages langs de kant van de weg.

 

Vallée de la Saône

St. Jean de Losne is gelegen aan de Saône, die ontspringt in Vioménil, op 395 m hoogte, waar het Lotharings plateau en de Vogezen elkaar raken. Door het geringe verval en het regelmatige debiet is het een kalme rivier, vrijwel volledig bevaarbaar. In de winter voert de Saône, traag kabbelend door een breed laagland tussen het Centraal Massief en de Jura, vruchtbare slibgrond naar de vallei. De aangrenzende weiden en de groenteteelt rond Auxonne profiteren hiervan.

 

St Jean de Losne

Na 205 km  -  nog 0 km

 

image006St Jean de Losne ligt op een kruispunt van wateren: de Saône, de Ouche, het Canal de Bourgogne en het Canal du Rhône au Rhin. Het is tevens de kleinste gemeente van Frankrijk (56 ha waarvan 20 ha water), maar tevens de grootste rivierjachthaven van Europa.

Toen de Saône nog een grensrivier was, speelde dit vestingstadje een rol tijdens een gedenkwaardige belegering door de Oostenrijkers. Enkele honderden manschappen hielden er stand tegen de 60.000 soldaten van generaal Gallas en dwongen hen zelfs tot de aftocht.

De gotische kerk Saint Jean-Baptiste heeft vele kleine torentjes en een mooi, sterk hellend dak met geglazuurde dakpannen. Het gebouw steekt als een wolkenkrabber boven alles uit. Verder is er nog het ‘Maison des Mariniers’ waar je alles over de binnenvaart kan te weten komen.

 

image008 

Auberge de la Marine

Dominique/Claude Grandvuillemin

Quai de la Hutte, 21170  Losne

 

Tel  00.33.380.27.03.27  -  Fax : 03.33.380.29.10.45

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  -  www.auberge-delamarine.com