Barcelonette - Sospel

dinsdag 27 juli 2010  -  162 km

 

Barcelonette

Na 0 km  -  nog 162 km

 image003

Jausiers

Na 10 km  -  nog 152 km

 

Jausiers is veel kleiner dan Barcelonette maar ook hier vertrokken veel inwoners naar Mexico. De enige echte bezienswaardigheid is de villa Chateau des Magans.

Vanaf Jausiers doemt de Col de la Bonnette majestueus voor ons op. Ontegensprekelijk gaan de gesprekken in de groep enkel en alleen over het klimwerk, meer bepaald het verteren van het klimwerk dat er staat aan te komen.

 

Parc National du Mercantour

De Mercantour, een bergstreek met volop wild, combineert de warmte van de Mediterrannée met de ruigere wereld van de Alpen.

Het nationale park Mercantour ligt langs de Frans-Italiaanse grens in de Provencaalse Alpen. Het stadje Tinée aan de Roya is de hoofdingang. Het landschap is buitengewoon gevarieerd, van groene weiden en alpenbossen tot gletsjermeren, ravijnen en hoge pieken in het niet-toegankelijke deel. Het park heeft 600 km wandelpaden.

De hoogtepunten zijn de Vallee des Merveilles en de fauna en flora. De Vallée des Merveilles is een vallei van de zijrivier van de Roya, even onder de Mont Bégo (2872 m), waar duizenden vreemde, repititieve tekeningen in de rotswanden zijn gekerfd. De afbeeldingen, die iets van kopvoeters hebben en moeilijk te onderscheiden zijn, zijn in de bronstijd (1800-1500 v.Chr.) gemaakt en stellen handen, wapens, gereedschap en hoorns voor. Niemand kent de betekenis er van.

Wandelaars die via de talrijke wandelpaden diep in het park doordringen, krijgen een rijkdom aan dieren- en plantenleven te zien. De dennen en lariksen op de lagere hellingen wijken voor alpenweiden op wat grotere hoogte. Boven de 3000 m ligt eeuwige sneeuw. Hoog in de lucht zweven o.a. arenden, torenvalken, valken en de zeldzame lammergier. Kleinere vogels zijn onder meer de alpensneeuwhoen, de grote bonte specht, de hop, citroensijsjes, ortolanen en grijze gorzen. Moeflons (wilde schapen) werden in de jaren 50 opnieuw uitgezet, terwijl er steeds meer edelherten, gemzen, sneeuwhazen, steenbokken en zelfs beren komen. In de lente zijn de bergweiden bezaaid met klokbloempjes en blauwe gentianen.

Mercantour is nu een beschermd gebied, maar in de tweede helft van de 19de eeuw was het een jachtgebied voor het Italiaanse koningshuis. Het bleef in Italiaanse handen tot na WOII, toen het werd verdeeld tussen Italie en Frankrijk. De twee helften werden in 1980 symbolisch herenigd in het nationale park Argentera.

 

Col de la Bonnette

Na 34 km  -  nog 128 km 

Col de la Bonette – Restefond

Hoogte 2802 m

Hoogste weg van Europa

Het bord met bovenstaande tekst, dat je aan de voet van de Col de la Bonette aantreft, bevat tenminste drie slordigheden. De Restefond is een andere col dan de Bonette en ligt op een onverhard pad waar je niet overheen komt. Niet de Col de la Bonette heeft een hoogte van 2802 m, maar het asfaltlusje –de Cime de la Bonette- dat ernaast ligt.

 

Maar wat meer telt dan de cijfers is dat de bergpas wel echt hoog aanvoelt. Dat komt door de eindeloze aanloop vanuit Jausiers over spannend, smal asfalt. Voorbij Jausiers kreeg de Bonette een nieuw, breed en belijnd asfalt wat het rijden vergemakkelijkt. Dat ‘hoog-gevoel’ wordt benadrukt omdat je vrijwel aan de top uitkomt en de Bonette boven alle bergen in de omgeving lijkt uit te steken. Dit is echt het dak van de Alpen.

Het uitzicht aan de top is zo enorm weids dat foto’s meestal tegenvallen. Ook lastig: de wind heeft hier vrij spel. Vooral voor wielrenners kan het laatste steile stukje daarom behoorlijk angstig zijn.

 

image004 

 

Vanuit het noorden –zoals wij hem beklimmen- wordt een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6% gemeten over een lengte van 1589 meter. De maximale stijging is hier 9%. Vanuit het zuiden –onze afdaling- wordt een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4% gemeten over een lengte van 1652 meter. De maximale stijging is 10%.

De Cime de la Bonette heeft een stijgingspercentage van 15 %.

 

image007Bovenop de Col staat een kapelletje, op de Cime een orientatie-tafel. Verder hebben de Fransen geen circus gemaakt van de Bonette. Eigenlijk maakt de pas zelfs een verlaten indruk. Vrijwel alle bouwwerken –een hotel, een fort, huizen- zijn in ruïnes veranderd. Boven de 2000 meter ontbreekt een restaurant of souvenirstalletje.

De Bonette is ondanks zijn hoogte minder bekend dan de Galibier, de Madeleine, Izoard of de Aubisque. Waarschijnlijk omdat hij zelden in het routeboek van de Tour de France voorkwam. Enkel bij vier edities van de Ronde van Frankrijk was hij onderdeel van het parcours, met name in 1962, 64, 93 en 2008. De eerste 2 edities kwam de gevleugelde berggeit Frederico Bahamontes als eerste over de top. In 1993 was dat Robert Millar en in 2008 de Zuid-Afrikaan John-Lee Augustyn. Als Zuid Afrikanen dat al kunnen, wat zou het Bonnetteke de Pallietertrappers dan schrik inboezemen???

 

Col St. Martin

Na 102 km  -  nog 60 km

 

Het begin van de klim naar de Col St.Martin begint vanaf de weg op een hoogte van 450m, enkele kilometers fietsen vanaf St.Sauveur-sur-Tinée. Halverwege de berg passeren we het plaatsje La Bolline. Het lijkt wel of al deze plaatsjes zijn uitgestorven, het is er zo ontzettend rustig. We klimmen door, steeds kleine boerenbedrijven en alpenweiden passerend, het lijkt hier soms wel wat op Zwitserland.

Op de top komen we bij een cluster van betonnen gebouwen, dat men La Colmiane noemt, hetgeen niet zo erg fraai is zo hier midden in deze prachtige bergwereld.

 

image009 

 

St Martin Vésubie

Na 111 km  -  nog 51 km

 

image011Het bovenste deel van de Vésubie-vallei en de omringende pieken vormen een spectaculair landschap aan de rand van het op grote hoogte gelegen Parc National de Marcantour.

Het belangrijkste stadje van de streek, St. Martin-Vésubie is een populair vakantieoord tussen de groene heuvels van de tweelingriviertjes de Boréon en La Madone de Fenestre die in het stadje samenvloeien om de Vésubie te vormen. Er stroomt zelfs water in een goot door de met kasseien geplaveide hoofdstraat, de rue Dr. Cagnoli, met huizen in chaletstijl. Vroeger was dit een open riool en was het niet bepaald een welruikende of mooie bedoening. Gekende gebouwen zijn het Maison des Contes de Gubernaties, een gotisch huis, de Chapelle des Pénitents-Blancs met de stompe toren en de parochiekerk. In de kerk is het polychrome houten beeld van Madone de Fenestre, 12de eeuw, dat in juli in processie naar het Sanctuaire de la Madone de Fenestre gedragen wordt. De kerk Madonna van het Raam dankt zijn naam aan de natuurlijke opening in de rotswand erboven.

 

OPGEPAST: tunnel(s) onderweg naar de top van Col de Turini.

 

Lantosque

Na 116 km  -  nog 46 km

 

Hooggelegen op een uitloper boven de Vésubie-vallei, ziet Lantosque eruit alsof het van de helling zal glijden. Dat deed het ook herhaaldelijk. Maar weinig andere Provencaalse dorpen hebben zoveel landverschuivingen meegemakt. Van de 15de tot de 17de eeuw is het dorp een paar keer in zijn geheel in het ravijn gestort. Het is van historisch belang als handelspost op de 15de eeuwse Route du Sel (de zoutroute), waarover lastdieren zout uit de zoutpennen van Hyères aan de kust landinwaarts vervoerden.

 

La Bollène-Vésubie

Na 124 km  -  nog 38 km

 

Dit klein dorp staat op de top van een heuvel en bestaat uit 18de eeuwse huizen die rondom de kerk gebouwd zijn.

 

Col de Turini (1607 m)

Na 139 km  -  nog 23 km

 

image013De klim van de noordkant begint enkele km vanaf Roquebillière en gaat meteen pittig omhoog naar het plaatsje La Bollène waarna de weg zich door de bossen omhoog kronkelt. We zitten hier steeds op de grens van het Nationale Park Mercantour, hetgeen te merken is aan de uitbundige natuur in de dichte bossen van de Turini. Het is een lange gelijkmatige klim, maar behoorlijk pittig, met over het algemeen een gemiddelde van 7,5%, er is een hoogteverschil van een dikke 1000 m te overbruggen. Deze klim valt misschien wel zwaarder uit dan verwacht.

 

De Turini is bekend van de Ralley van Monte Carlo en er worden regelmatig georganiseerde auto- en motortochten over gehouden.

image015

Op de col komen drie wegen samen en treffen we er een vijftal restaurants aan; je kan zelfs nog verder omhoog voor het rondje Authion tot 2043m. Probeer tijdens de afdaling even tijd te nemen om de prachtige omgeving, met de nodige gorges waar we doorheen fietsen, te aanschouwen. De eindeloze afdaling telt ook weer talloze haarspeldbochten en met vermoeide armen van het remmen en het hangen op het stuur, komen we beneden uiteindelijk aan in Sospel. Indien we andere wielertoeristen mogen geloven, is de col de Turini één van de hoogtepunten van alle cols.

 

Gorges de Piaon

Via een waterval aan onze linkerkant en diverse met stenen aangelegde terrassen (een soort ‘Chinese Muur’) komen we in de Gorges de Piaon, waar gestreepte honingkleurige kliffen boven onze hoofden hangen. De weg loopt verder in bochten naar beneden.

 

Bos van Turini

Het weergaloze bos van Turini is een enorm gebied van gemengde bossen, dat als een deken de hoogtes bedekt tussen het Bévéra- en het Vésubiedal. Na eerst een grote verscheidenheid  aan loofbomen met hier en daar een pijnboom, komen we terecht in het ‘echte’ bos, dot overheerst wordt door lariks en reusachtige pijnbomen. Sommige sparren zijn wel 50 m hoog.

 

Sospel

Na 162 km  -  nog 0 km

 

Twee zaken van het mooie Sospel brengen de toerist in vervoering: nl. de heerlijk frisse lucht en de Italiaansachtige sfeer van de stad, vooral image017rond het Place de la Cathedrale en langs de oevers van de ruisende Bévéra. Hier zijn de rijkelijk beschilderde gebouwen te bewonderen. In het centrum is de 11de eeuwse voetbrug met zijn herbouwde toltoren en wapperende vlaggetjes. De brug werd tijdens de oorlog beschadigd maar in 1947 gerestaureerd. Momenteel huist de toeristische dienst hier. In het westelijke deel van het stadje leidden smalle straatjes naar de Place St-Michel, omzoomd door barokke gevels. De 17de eeuwse Eglise St-Michel heeft een romaanse klokkentoren uit de 12de eeuw.

Buiten de stad ligt Fort St-Roch, een fort uit de Maginotlinie uit 1932. Het huisvest een museum over het verzet in de Alpen

 

image019

Hotel Au Relais De France

Mr en Mevr. Pfaffle

9, Bd de Verdun, 06380  Sospel

 

Tél.: 03.33.493.04.00.01  -  Fax: 03.33.493.04.20.46

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  -  www.hoteldefrance-sospel.com