Sospel - Arenzano

woensdag 28 juli 2010  -  164 km

 

Sospel

Na 0 km  -  nog 164 km

 

Côte d’Azur

De Côte d'Azur (of Azurenkust) is een Franse kust aan de Middellandse Zee en een traditioneel vakantiegebied. De Côte d'Azur wordt ook wel abusievelijk Franse Rivièra genoemd. De eigenlijke Franse Rivièra beslaat alleen het oostelijke deel van de Côte d'Azur, de kust van het oude graafschap Nice, van de monding van de rivier de Var tot en met Menton.

De term 'Côte d'Azur' werd bedacht door François Stéphene Émile Liégeard (1830-1925), beter bekend als Stéphen Liégeard, als Frans alternatief voor het door Italianen en Engelse toeristen gebruikte Italiaanse ‘Riviera’'. Liégeard duidde er de Middellandse Zeekust van Marseille tot Genua mee aan.

Tegenwoordig wordt er een kleiner stuk kust mee bedoeld, in het westen soms beginnend bij Marseille maar vaker bij Kaap Camarat (bij Saint-Tropez) of pas bij Théoule-sur-Mer tot de Italiaanse grens. Het is bekend als een van de duurste en meest luxueuze plekken van de wereld. Zo hebben vele beroemdheden en rijken een huis aan de Côte d’Azur. 

 

Menton

Na 18 km  -  nog 146 km

 

image003Menton is een heerlijke wirwar van hoge huizen in pastel en oker onder aan een beschuttend bergdecor. Menton wordt ook wel eens ‘de parel van Frankrijk’ genoemd.

Tot het midden van de 19de eeuw was Menton een onbekende vissershaven in het bezit van de Grimaldi’s van Monaco. In 1860 werd het geannexeerd door Napoleon III. Het warme klimaat maakte het geliefd als winterverblijfplaats bij de Russische en Engelse aristocratie. Na WOI werd Menton overvleugeld door de grotere glamour van Nice, Cannes; St-Tropez en Monaco.

De 17de eeuwse oude stad is een mengelmoes van antieke pastelkleurige huizen van elkaar gescheiden door terracottakleurige trappen, stegen en pleintjes. Twee prachtige barokkerken de St-Michel en de Chapelle des Penitents Blanc liggen aan de Place de la Concepcion. Boven in de oude stad ligt een fascinerende begraafplaats met weids uitzicht over de zee. Ook bezienswaardig zijn het Palais Carnolès (18de eeuwse zomerresidentie van de prinsen van Monaco), het Musee Jean Cocteau (gewijd aan de gelijknamige bekendste inwoner van Menton).

 

Ligurië

De historische landstreek en tegenwoordig staatkundige gewest Ligurië omvat de vier provincies Imperia, Savona, Genova en La Spezia. Ligurië bestrijkt een gebied van 5415 km2 en strekt zich uit over de zuidelijke flank van de bergketen om de Golf van Genua, van de Alpes Maritimes in het westen, over de Ligurische Alpen tot aan de Ligurische Apenijnen.

GESCHIEDENIS. Het oorspronkelijk door Liguriërs bevolkte gebied werd in de 2de eeuw v. Chr. geromaniseerd. In de vroege image004middeleeuwen was het gebied in vele Longobardische en Frankische staatjes opgesplitst tot het in de 12de eeuw langzamerhand, met de groei van Genua tot belangrijke zeemacht, geheel afhankelijk van deze stadstaat werd. In 1805 werd Ligurië door Napoleon geannexeerd en in 1814 door het Congres van Wenen aan Piemonte toegewezen, met welk gewest het uiteindelijk met de rest van Italië werd verenigd.

Het gebergte, dat hier naar het zuiden toe vrijwel loodrecht naar de kust afdaalt biedt een ideale bescherming tegen de ongunstige weersomstandigheden van het noorden, terwijl tegelijkertijd de opening naar het zuiden het klimaat in deze streek buitengewoon mild en zonrijk maakt. Dit geldt vooral voor de kuststrook van de Riviera, waar mensen dan ook sinds jaar en dag graag de winter doorbrengen.

De ruim 1,9 miljoen inwoners van het gewest zijn voornamelijk in de industriegebie-den rond de havensteden Genua, La Spezia en Savona geconcentreerd. Buiten die gebieden worden op de matig productieve gronden groenten en fruit verbouwd. Belangrijker is de bloementeelt  voor oa de parfumindustrie). Economisch is het vreemdelingenverkeer langs de gehele Riviera van grote betekenis voor het gewest.

 

Ventimiglia

Na 27 km  -  nog 137 km

 

image007De grensstad (26700 inwoners) aan de monding van de Roya bestaat uit 2 duidelijk verschillende delen: in het westen ligt op een heuvel de oude stad met zijn bochtige straatjes en interessante historische gebouwen; in het oosten ligt het moderne stadscentrum.

De bezienswaardigheden zijn:

  • de Kathedraal Santa Maria Assunta: gebouwd tussen de 11de en 13de eeuw, met fraai intact gebleven Romaans interieur; de crypte is nog ouder en behoorde aan een eerder bouwwerk op deze plek;
  • Baptisterium: de romaanse doopkerk uit de 11de eeuw vlak naast de kathedraal;
  • Loggia del Parlamento: een indrukwekkend gebouw aan de met oude huizen omringde Via Garibaldi in de oude stad, 14de-15de eeuw;
  • San Michele: rond 1100 gebouwde familiekapel van de machtige graven van Ventimiglia;
  • Romeins theater: onderweg naar Bordighera zien we de ruïnes van het imposante Romeinse theater (2de eeuw) dat plaats bood aan circa 5000 toeschouwers.

 

Bordighera

Na 34 km  -  nog 130 km

 

In Bordighera (10700 inwoners) is merkbaar dat de plaats vanaf het midden van de 19de eeuw één van de elegantste reisbestemmingen aan de Rivièra was. Vooral welgestelde Engelsen kwamen hier graag. Met de grote tuinen, chique winkels en villa’s uit de tijd van de vorige eeuwwisseling ademt de stad nog steeds de sfeer van een chique badplaats uit.

Het kleine historische centrum met smalle steegjes en gezellige pleintjes ligt op een heuvel boven de zee. De ommuringen met 2 stadspoorten dateren van de 16de eeuw.

In de botanische tuin; Giardino Pallanca, aan de oostelijke stadsrand, groeien meer dan 3000 verschillende plantensoorten, waaronder talrijke subtropische.

 

San Remo

Na 44 km  -  nog 120 km

 

image009In wielerkringen is San Remo natuurlijk overbekend als aankomstplaats van Milaan-San Remo, de Primavera. Maar San Remo (55000 inwoners) heeft vele gezichten. De vervallen oude stadswijk Pigna lijkt wel een beetje op een oosters kashba; het rumoerige en drukke moderne centrum wordt gekenmerkt door een overvloed van winkels, cafés en kroegen; op het strand en de boulevards heerst ’s zomers een gezellige vakantiesfeer. Villa’s en tuinen herinneren nog aan de tijd van meer dan 100 jaar geleden, toen edellieden en regerende vorsten en vorstinnen uit heel Europa in San Remo samenkwamen.

Bezienswaardigheden:

  • Forte di Santa Tecla: de vesting aan de oude haven is in 1755 door de Genuezen gebouwd om de opstandige bevolking onder de duim te houden.
  • San Casilio: De Russisch-Ortodoxe kerk lijkt met haar ui-torens een vreemde eend in de bijt. Zij werd door de Tsarina Maria Alexandrowna tijdens haar verblijf in San Remo in de jaren 1874-75 gesticht.
  • San Siro: deze kathedraal werd in de 13de eeuw gebouwd op de fundamenten van een vroegkristelijke kerk.
  • Piganwijk: het oudste deel van San Remo gelegen op een heuvel boven de nieuwe stad en bestaande uit trappen en smalle straatjes.
  • Santa Maria degli Angeli: Het interieur van deze rococokerk is schitterend met stucwerk gedecoreerd.

’s Zomers zijn veel cafés, clubs en discotheken tot vroeg in de ochtend geopend. Vooral aan de boulevard Carso Trento e Trieste tussen de oude haven en de jachthaven is het een drukte van belang. De wat oudere danslustigen gaan vooral naar het trendy Monte Carlo of naar Nice.

 

Laatste kilometers van Milaan-Sanremo 2010:

image011

 

Poggio

Na 50 km  -  nog 114 km

 

De Poggio is vooral bekend als beklimming in de Primavera. De Poggio is meestal de laatste klim in de koers, en doordat de renners altijd al bijna 300 km in de benen hebben, is het een zeer lastige klim. Vooral het eerste stuk van de Poggio is steil, met stukken van bijna 5%. De sterke klimmers en tijdrijders van het overgebleven peloton proberen op deze klim nog het verschil te maken om zo een massasprint te voorkomen.

Vanaf San Remo kunnen de geïnteresseerde Pallietertrappers de beklimming in ‘tegenovergestelde’ richting op stormen. Vanaf de top is de Poggio di Sanremo nog 4 km lang. Over deze afstand overbruggen we 149 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 3.7 %.

 

image013

Cipressa

Na 73 km  -  nog 91 km

 

De Cipressa is de voorlaatste beklimming in Milaan-San Remo. De klim is niet zo steil, maar omwille van de afstand die de renners hier al hebben afgelegd, wordt er meestal het kaf van het koren gescheiden. Vanaf San Lorenzo al Mare is de La Cipressa 6 km lang en we overbruggen 233 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 3.9 %.

 image015

 

 

Imperia

Na 75 km  -  nog 89 km

 

image017Imperia (40500 inwoners) bestaat uit de schilderachtig op een heuvel gelegen oude stad Porto Maurizio en het bedrijvige, industriële havengebied Oneglia. De 2 verschillende plaatsen werden pas in 1923 samengevoegd. De grote kapel van de dom San Maurizio steekt boven alles uit en het centrum ziet er met zijn trappenstraatjes, poortgewelven en kleurige huizen schilderachtig uit. De Dom San Maurizio is de grootste kerk van Ligurië. De bouw (18de eeuw) heeft 57 jaar geduurd.

 

Diano Marino

Na 80 km  -  nog 84 km

 

Vanwege de brede zandstranden is Diano Marino (7000 inwoners) één van de meest bezochte vakantieplaatsen van de rivièra.

Na een aardbeving is deze plaats aan het eind van de 19de van de grond af opgebouwd.

 

Capo Berta

Na 82 km  -  nog 82 km

 

Het is de op twee na laatste klim van de primavera. Ondanks dat deze heuvel niet bijzonder stijl of lang is, draagt hij toch bij aan de moeilijkheid van de koers: de renners hebben al 250 kilometer koers in de benen.

Vanaf Imperia is de Capo Berta 3 km lang. Over deze afstand overbruggen we 132 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 4.4 %.

 image019

 

 

Laiguelia

Na 87 km  -  nog 77 km

 

Onderweg moeten we nog 2 ‘puisten’ over, nl. de Capo Cervo (61 m) en de Capo Mele (67 m) eveneens bekend uit Milaan-San Remo.

Laigueglia is een bijzonder aangenaam badplaatsje (2500 inwoners) in de baai van Alassio. De plaats heeft veel rust te bieden. De 18de eeuwse San Matteo kerk heeft een fraaie barokfaçade en gekleurde majolicakoepels op de beide klokkentorens.

Overal waar de toerist tussen Imperia en Finale naar uitgaansmogelijkheden vraagt, krijgt hij beslist ‘La Suerte’ als antwoord. De grote disco pal aan zee is in de wijde omtrek bekend. In het hoogseizoen is het meestal propvol en bij de ingang staan vaak lange rijen. De dansvloer is in openlucht.

 

Allassio

Na 90 km  -  nog 74 km

 

image021Alassio (11000 inwoners) is de meest bezochte badplaats aan de Rivièra. Het stdje ligt in een mooie baai tussen twee heuvels en op de oever strekt zich een kilometers lang zandstrand uit. Vooral vanwege de geleideijk aflopende oever is dit strand zeer geschikt voor kinderen.

De Sant’Ambrogio hoofdkerk heeft een fraai renaissancistisch portaal en een in barokstijl uitgevoerd interieur. De specialiteit van de plaats zijn de ‘Baci di Alassio’ (kusjes van Alassio), koekjes gemaakt van een mengsel van hazelnoten-, chocolade-, honing- en eiwit.

 

 

Albenga

Na 98 km  -  nog 66 km

 

In de middeleeuwen was Albenga (22700 inwoners) een belangrijke handels- en havenstad. In de 11de-13de eeuw stichtten de lokale handels- en ambachtslieden hier zelfs een onafhankelijke stadsrepubliek. De kathedraal San Michele en het baptisterium zijn historische bezienswaardigheden.

 

 

Ceriale

Na 103 km  -  nog 61 km

 

In het eerste weekend van juli spelen de inwoners van dit kleine kustplaatsje in historische kledij een overval door zeerovers na, die in 1657 plaatsvond.

 

Finale Ligure

Na 112 km  -  nog 52 km

 

Het is één van de aantrekkelijkste plaatsen van de Riviera di Ponento. Het stadje (12000 inwoners) is helemaal op het toerisme ingesteld. Het bestaat uit meerdere stadsdelen.

De bezienswaardigheden zijn de Boog van Margaretha van Oostenrijk (een monumentale triomfboog opgericht in 1666), de San Giovanni Battista hoofdkerk (gebouwd tussen 1619 en 1675; met barokfacade en koorgestoelte uit de 18de eeuw), de Abdij Santa Maria di Pia (middeleeuwse kloosterkerk met kruisgangen uit de 16de eeuw)

 

Le Mánie

Na 120 km  -  nog 44 km

 

Van in Finale Ligure klimmen we circa 9 km tot de top van Le Mànie. Met klimpercen-tages van respectievelijk 8.0, 8.6, 4.6, 5.4, 9.4 en 7.2 % (per 500 m gemeten) zijn de eerste 3 kilometers het steilst. Na 3,5 km zwakt de steigingsgraad af tot 4, 1, 0.5 % en zelfs tussendoor een korte afdaling. De top ligt op een hoogte van 310 m.

image023

Noli

Na 128 km  -  nog 36 km

 

In de middeleeuwse stadskern van Noli (3500 inwoners), met zijn smalle steegjes, pleintjes en historische bouwwerken, krijgt de toerist een beeld van hoe het vroeger was, toen de kooplieden van de stad in het hele Middellandse Zeegebied handel dreven.

De Portici della Repubblica, een middeleeuwse bogengaanderij, het Palazzo del Comune, het raadhuis en de driebeukige San Paragoria kerk, zijn de bezienswaardigheden.

 

Savona

Na 141 km  -  nog 23 km

image024 

Savona heeft slechts een paar oude gebouwen te bieden. Zo is er de Priamar, een massieve vesting aan de oude haven, de Oratoria del Cristo Risorto-kerk (1604) en de kathedraal, de hoofdkerk van Savona.

 

Albisola Marina

Na 146 km  -  nog 16 km

 

Deze badplaats is beroemd geworden door zijn porselein- en keramiekwerkplaatsen. In de 17de en 18de eeuw was dit stadje een keramiekcentrum voor heel Europa.

 

Varazze

Na 152 km  -  nog 12 km

 

De aanwezigheid van een zandstrand maakt een strandvakantie hier mogelijk.

 

Voor onze aankomst in Arenzano voor een welverdiende nachtrust, moeten we nog 2 heuveltjes over: Piani di Invrea (78 m) en La Colletta (75m).

 

Arenzano

Na 164 km  -  nog 0 km

 

 image026

Poggio Hotel

Via di Francia 24, 16011 Arenzano

 

Tel  00.39.10.9135320  -  Fax  00.39.10.8590046

  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

image029