Rit 1: Hulshout – Cambrai
Afstand: 183 km - Weer: aanvankelijk zonnig maar later REGEN
Het was deze morgen een drukte van jewelste aan café De Vaot, ons clublokaal. Maar dan wel een gezellige drukte. Bij aankomst zo rond 0645 hr waren er al enkele wielertoeristen present. Konden zij niet slapen; waren ze te nerveus, of werkte de medicatie al,….. wie zal het zeggen….
Ik alleszins niet !!
RTV was eveneens van de partij al. De camera en microfoon in aanslag. Hij filmde het inladen en een overzicht van ons proviand verdeeld over heel de volgwagen. Hiervoor gaat onze dank weer naar Chris en Hilda van firma KOVERA. Voor iedere buitenlandse trip staan zij pal achter ons en mogen wij een volgwagen van hen gebruiken. Nogmaals hartelijk dank hiervoor !!!!
Er werden enkele interviews afgenomen. Enkele Pallietertrappers zetten het op een lopen als de microfoon hun kant op kwam.
Wij zijn benieuwd wat het resultaat is. Jullie kunnen dat op dit ogenblik waarschijnlijk al bekijken.
Het afgesproken vertrekuur, 0730 hr, naderde, de schoenplaatjes schuifelden over het beton, de fietsen werden ter hand genomen en de blik ging nog een beetje troosteloos naar de aanwezige eega’s. Enkele kregen bedroefde ogen, ook enkele dames zoals bij nader order bleek. Maar dames, eens de kerk van Hulshout gepasseerd waren de ogen droog en kwam er een grote smile op de lippen. Naar wij later vernomen, was het bij jullie niet anders toen jullie gezellig aan een koffietje zaten te keuvelen. Of ben ik fout ingelicht????
Bij de start kregen wij het gezelschap van Marc, Jos, Gerard en Eddy. Dank hiervoor mannen. Jullie staken de bedevaarders een hart onder de riem !!!!
Gezapig ging het via Schriek, Keerbergen, naar Verbrande Brug. Van daar was het een beetje klefferen. We fietsten over kleine wegeltjes. Wel moet gezegd worden dat de kwaliteit van de betonbanen niet altijd ‘je dat’ waren. Uitgereden baanvakken met hier en daar een gat waar een kat kon in verdwijnen.
Bij onze eerste tussenstop te Ninove maakten we gebruik om een plaatselijke fietsenwinkel op te zoeken. Edwin kon zijn ketting niet op de grote pion krijgen. De technieker stelde vast dat de kabel in het frame stuk was. Ruim een half uur hadden wij met 3 man gesleuteld en niets opgemerkt. De technieker van dienst kwam en gaf direct het antwoord. Waarschijnlijk is hij daarom een…. Technieker en wij niet.
Een nieuwe kabel, betalen en we konden weg.
Ondertussen fietsten de andere bedevaarders gestaag verder. Stilaan maar zeker kwamen ze in het Franssprekend gedeelte (Lessines, Ath,..). De lucht werd donkerder. Viel daar dan geen regendruppel? Of wasda zweet ?
Samen met Erwin moest ik met de camion de achtervolging inzetten. Het technisch oponthoud had ruim een uur en 15 minuten geduurd.
Ondertussen was het beginnen regenen. Soms heftig, dan eens minder. De banen waren doornat. Ontegensprekelijk waren ook de Pallietertrappers ondertussen doorweekt.
Pas na ruim 160 km kregen wij hen in het vizier. Enkelen rilden bijna van hun fiets. Enkelen leken waterkiekens.
Een dringende stop was nodig, regenvestjes, regenvestjes, regenvestjes hadden ze nodig. Enkelen zochten wafels, boterhammen, bananen, zoetstof,…. Wat ze konden krijgen ging er in.
Een extra stop was niet meer nodig. Nog amper 15 a 16 km tot in Cambrai.
Na exact 183 km zetten de uitgeregende Pallietertrappers voet aan grond. Onmiddellijk de valiezen, de sleutels van de kamer en douchen. Hadden ze de voorbije jaren bij aankomst altijd goesting in een frisse pint gerstennat, dan kan het bier niemand bekoren.
De kop is er af. Enkelen zijn ondertussen fris gewassen en geschoren en…. Ze lachen terug. Nu dus wel gerstennat.
Groetjes en tot morgen.
Hulshout - Cambrai
Zaterdag 10 juli 2021 - 183 km
Wegkapiteins: Eric Clé – Ronny Delmé – Herman Wouters
Bijzitter: ‘………….’
Hulshout
Na 0 km - nog 183 km
Onze vertrekplaats, Hulshout, is een rustige plattelandsgemeente in de Zuiderkempen. De St. Mattheuskerk bezit 2 mooie retabels: het Passieretabel en het Sint-Mattheusretabel. De vakwerkhoeve ‘t Bergske (in vervallen toestand), vroeger behorend bij het kasteel ‘Hof ter Laken’ (Booischot), werd in de film ‘Pallieter’ van Roland Verhavert gebruikt als woning van Pallieter. De hoeve en de omgeving zijn als monument en dorpsgezicht beschermd. Verder is in 2003 gerestaureerde monument ’t Toreke, opgetrokken in ijzerzandsteen en met inscripties van de afstanden tot de bekendste gemeentes in de omgeving, het symbool van Hulshout. Het duidt aan tot waar de gemeente de wegverharding betaalde. De rest werd betaald door Booischot.
Schriek
Na 12 km - nog 171 km
Schriek werd al vermeld in 1125. Samen met het gehucht Grootlo vormde het vanaf de 14de eeuw de heerlijkheid ’Schriek en Grootlo‘. Vandaag is Schriek voornamelijk een woondorp met vrij rechtlijnig stratenpatroon, beperkte landbouwbedrijvigheid en enige tewerkstelling in de bouwsector. De zandstenen toren van de Sint-Jan-Baptist hoofdkerk dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 14de eeuw. De kerk telt in totaal vijf altaren, een unicum voor de streek.
Bekend in de regio Heist is de Sint-Bernarduskapel, die mogelijk de oudste kapel van het Vlaamse land zou zijn. Volgens de archieven zou ze dateren van vóór 1565. In 1864 werd de kapel voor een eerste maal afgebroken bij de aanleg van de steenweg Putte - Schriek, en het jaar nadien weer opgebouwd. In 1991 heeft men de kapel opnieuw afgebroken; in 1994 verscheen ze weer in vernieuwde, maar identieke vorm.
Het gehucht Grootlo ten slotte, in oorsprong vermoedelijk een Frankische nederzetting, strekt zich uit over de gemeenten Schriek, Tremelo en Keerbergen. Het centrum bevindt zich op grondgebied Schriek en wordt gekenmerkt door algemene lintbebouwing.
Keerbergen
Na 18 km - nog 165 km
Tijdens WO II was te Keerbergen het commandocentrum van het Amerikaans leger gevestigd dat moest zorgen voor bescherming van de stad Antwerpen met haar strategisch belangrijke haven tegen V-wapens van de Duitsers. Dit commandocentrum bevond zich in toenmalige hotel Le Grand Veneur. Er kwamen meldingen binnen van visuele waarnemers en radars, werd de baan van het V-wapen berekend en uitgezet op kaarten en werden bevelen gegeven naar luchtafweergeschut opgesteld in drie gordels rondom Antwerpen.
Na een lange periode van verval werd Keerbergen in de jongste decennia tot nieuw leven gewekt als buitenverblijf en centrum voor toerisme.
Momenteel is Keerbergen de rijkste gemeente van Vlaams-Brabant en staat het in de top-10 van rijkste gemeenten van Vlaanderen.
Twintigste treinkonvooi
Het 20ste treinkonvooi was een treintransport in april 1943, tijdens WO II. Het transport bestond uit 1631 Joodse gevangenen uit Kamp Mechelen in België, die werden weggevoerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Drie jonge Belgische mannen dwongen de trein tussen Boortmeerbeek en Haacht tot stoppen. 231 gedeporteerden konden ontsnappen, 115 mensen bleven op de vlucht, 90 werden weer opgepakt en 26 werden doodgeschoten. Het was de grootste actie om Joden uit een trein naar Auschwitz te redden en ook een van de enige, buiten een dergelijke actie in Polen.
In 1940 woonden er in België circa 70000 Joden, van wie 46% met treinen gedeporteerd werd via de Dossinkazerne in Mechelen en 5034 via het Franse Kamp Drancy nabij Parijs. Het Reichssicher-heitshauptamt in Berlijn regelde het vorderen van de treinen bij de Belgische spoorwegen. De chef van de Dossin-kazerne liet het transport ter plaatse organiseren en liet papieren konvooilijsten in drievoud opstellen. Eén konvooilijst was voor de politieofficier die het konvooi begeleidde, één was voor het kamp te Mechelen en één voor de BSD-dienst te Brussel. Doordat de transportlijsten van Kamp Mechelen volledig zijn bewaard gebleven kon een volledig overzicht van de gedeporteerden worden opgesteld. Vanaf de zomer van 1942 tot de zomer 1944 verlieten 28 treinkonvooien de Dossinkazerne en brachten zo 25.257 Joden en 351 Roma naar Oost-Europa. Bestemming… Auschwitz.
Grimbergen (Verbrande Brug)
Na 37 km - nog 146 km
De Verbrande Brug is een hefbrug in de gemeente Grimbergen nabij het gelijknamige gehucht Verbrande Brug. De brug overspant het Zeekanaal Brussel-Schelde. De brug werd gebouwd in 1968 en heeft een metalen beweegbaar gedeelte met een lengte van 38,4 m en een breedte van 11,6 m. De brug is qua afmetingen identiek aan de Brielenbrug in Tisselt (Willebroek) en de Humbeekbrug in Grimbergen die in hetzelfde jaar werden gebouwd.
Meise
Na 45 km - nog 138 km
Rond 1900 was Meise vooral een landelijk dorp. Rijke stedelingen van Brussel kwamen met de fiets of de stoomtram toeristische uitstapjes doen. Tegenover het tramstation langs de Kasteeldreef was er een hoeve, de "Laiterie", waar de toeristen boterhammen met platte kaas en bier konden bestellen. De tram bereikte tot 1935 het dorp via Grimbergen en de Kasteeldreef.
Veel Meisenaren werden opgeroepen om met de Duitsers mee te strijden in WO I. Twaalf van hen kwamen om het leven. Twee jaar na de oorlog, in 1920, verandert de bestuurstaal van het Frans naar het Nederlands.
In 1935 is ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling een rechtstreekse tramlijn aangelegd naar Brussel.
Toeristische trekpleisters zijn de gekende Plantentuin (fotoà), het Kasteel van Meise (Hof van Immersele) en de Boskapel.
Bekende Meisenaren zijn (waren) o.a.: Ann Christy, Bobbejaan Schoepen, Eddy Merckx, Frank Deboosere, Kris Wauters, John Terra, Jo Vally en Jef Burm.
Ternat
Na 60 km - nog 123 km
De Groote Oorlog verliep ondanks enkele incidenten vrij rustig in Ternat (16000 inwoners). “Loperkesmaandag”, 24 augustus 1914, betekende voor vele Ternattenaren het begin van WOI: uit angst voor een verplichte inlijving bij het Duitse Leger sloegen ze op de vlucht en ontketenden zo “Vliegende maandag” of “de gekste dag van de oorlog”. Toen bekend werd dat het om valse geruchten ging, keerden velen terug naar hun huis. De meldingsplicht was evenwel een feit en op 17 maart 1915 vielen 2 dodelijke slachtoffers op de markt van Ternat bij het “meldenambt”.
Op 23 augustus 1916 werden de paarden opgeëist te Ternat en stilaan kwam er gebrek aan zo wat alle. Postduiven werden verboden. In december werden de fietsen opgevorderd en toen die maatregel ongedaan werd gemaakt, eiste men al het rubber op. Het afreizen naar het nabije Oost-Vlaanderen was bovendien moeilijk omdat dat uitgeroepen was als spergebied. Tijdens de oorlog bepleitte de toenmalig burgemeester Poodt ettelijke malen solidariteit onder de bevolking onder andere via afroepingen aan de Sint-Gertrudiskerk.
Ternat kende geen grote verwoestingen, behalve schade aan het interieur van het stationsgebouw.
Was deelgemeente Ternat aan het begin van de 20ste eeuw nog sterk verfranst, dan keerde dit na het conflict. Ternat bleek door velen uitgekozen als uitvalsbasis voor het Vlaams verzet tegen Franstalig België. Zo verdwenen onder meer de private Franstalige onderwijsinrichtingen in de stationsbuurt.
Pajottenland
Het Pajottenland is een zachtheuvelende, vruchtbare, agrarische streek ten zuidwesten van Brussel in de provincie Vlaams-Brabant. Het wordt ook wel het Land van Bruegel genoemd, die in de streek inspiratie kwam zoeken en bekend staat als symbool voor het Pajottenland en ook het Toscane van de Lage Landen genoemd. Het is tegenwoordig vooral bekend voor zijn streekproduct Lambiek (bier) en de afgeleide dranken Faro, Kriek en vooral Geuze.
Samen met de Zennevallei is het Pajottenland een erkend Regionaal Landschap 'Pajottenland en Zennevallei'. Het is ook een onderdeel van de Groene Gordel rond Brussel.
Ninove
Na 72 km - nog 111 km
De bewoners van Ninove kregen de bijnaam Wortelkrabbers omdat, toen Aalst Ninove wilde binnenvallen, ze in plaats van de onvindbare sleutel een wortel gebruikten om de stadspoort te sluiten. Er was echter een ezel ontsnapt die de wortel uit het slot heeft gekrabd en vervolgens opgegeten en zo de stad prijsgaf aan de Aalstenaars. Sindsdien is de wortel het symbool van de stad en kan men hem onder meer in het logo van carnaval terugvinden en bij het gebruik van de wortelworp.
De bezienswaardigheden zijn: de decanale barokke Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (beschermd monu-ment), de archeologische site achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Sint-Corneliuspoort, de dekenij, de gotische Koepoort (fotoà; een restant van de middeleeuwse stadswallen en dateert uit de 14de eeuw) en de abdijpoort onderdeel van de stadswallen, de 'hospitaalkerk'.
Het beeld van het 'Wortelmanneken' staat op de Centrumlaan voor winkelcentrum Ninia naar het ontwerp van Wilfried Willems.
Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen (2018) kwam Ninove herhaaldelijk in het nieuws door de grote overwinning van Forza Ninove, een afsplitsing van het Vlaams Blok. Zij behaalden 40 % van de stemmen.
Henegouwse Leemstreek
Dit landschap situeert zich in het noordwesten van Wallonië, het groepeert de grondgebieden van Henegouwen die zich van de ene tot aan de andere kant uitstrekken over de vlakte van de Hene-rivier. Net als de ander leemstreken vertoont het plateau van de Henegouwse leemstreek een zacht, gelijkmatig reliëf dat samengesteld is uit vlaktes en lage plateaus, doorkruist door vele valleien met een platte kom. Alleen de "Pays des Collines" (land van de heuvels), ten noordoosten van Doornik, onderscheidt zich binnen deze landschappelijke regio door zijn golvende valleien.
De gronden van het plateau van de Henegouwse leemstreek, overwegend gedomineerd door akkerbouw, ontplooit zich in een "open veld" landschap. Deze landelijke structuur wordt bepaald door bijna uitsluitend akkers en de zo goed als volledige afwezigheid van omheiningen rond de velden. Behalve enkele grote, geïsoleerd gelegen boerderijen, wordt bebouwing hoofdzakelijk gegroepeerd in dorpen met huizen gegroepeerd rond een kerkje. Een eerste gordel weilanden ligt gewoonlijk rond het dorp, met aanvullende graslanden in de lager gelegen gebieden van de dalen, die door de waterlopen geboetseerd zijn. De beboste zones bevinden zich op steilere hellingen en op gronden van minderwaardige kwaliteit. Deze concentrische structuur heeft een stervormig wegennet laten ontstaan. Straten en paden vertrekken vanuit de dorpskern in de richting van de akkers of om het dorp met andere woonkernen te verbinden.
Lessines
Na 96 km - nog 87 km
Lessen is befaamd om haar porfiergroeven: men ontgint er de vulkanische gesteenten die ontstonden tijdens de Caledonische plooiing. Verder heeft Lessines als toeristische bezienswaardigheden onder meer het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos, dat tot een paar decennia geleden als ziekenhuis in gebruik was en, nu ingericht als museum, een mooi beeld geeft van de verschillende genees- en verzorgingswijzen door de eeuwen heen.
Onderweg fietsten we niet alleen over enkele wegen van onze Ronde Van Vlaanderen, maar passeerden we tevens de taalgrens.
Ath
Na 107 km - nog 74 km
Aat is bekend om zijn jaarlijkse Reuzenstoet of Ducasse van Aat, die elke vierde zondag van augustus plaatsvindt. Van de middeleeuwse verdedigingswerken rest in Aat slechts de Burbant-toren.
Bezienswaardigheden
- het laat-renaissancistisch stadhuis op de Grote Markt;
- de Burbant-toren (12de eeuw), omringd door gebouwen uit de 16de/17de eeuw);
- Sint-Julianuskerk (église Saint-Julien), voltooid in 1414, met enkel de imposante toren en het koor, de rest ging verloren tijdens een grote brand in 1817, en werd herbouwd in 1822 in neoclassicistische stijl
- het museum Het Reuzenhuis, gewijd aan de folkloristische reuzen.
- de gotische Sint-Maartenskerk uit 1585 bezit een merkwaardig kerkmeubilair; rechts van de hoofdingang een overdekte Calvarieberg-scène (± 1540)
Bernisart
Na 130 km - nog 53 km
In het voorjaar van 1878 werden in een karstpijp in een steenkoolmijn van Bernissart skeletten van het dinosauriërgeslacht Iguanodon gevonden. Deze vondst is uniek in de wereld: nagenoeg volledige skeletten, onvolledige skeletten en afzonderlijke beenderen van ongeveer veertig dieren werden ontdekt. Het was de eerste keer dat zoveel en zulk volledige resten van dinosauriërs werden teruggevonden. Deze zijn te bezichtigen in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel. De soort kreeg de naam Iguanodon bernissartensis Boulenger 1881, wat "Iguanodon van Bernissart" betekent.
Het is nog steeds niet duidelijk hoe het komt dat zoveel skeletten op dezelfde plaats bewaard zijn, maar er wordt algemeen aangenomen dat de vindplaats een natuurlijke, moerassige bezinkingsput was. De kadavers konden er zich gedurende vele jaren opeenstapelen, waardoor er zich een viertal bonebeds vormden. Naast de iguanodons werden ook overblijfselen van een aantal andere soorten opgegraven, waaronder beenderen van enkele krokodilachtigen.
De steenkool uit het bekken van Bergen waarnaar gedolven werd, stamt uit het Carboon-, de iguanodons uit het Krijt-tijdperk. De skeletten bleven gevrijwaard van vernietiging door erosie omdat zij langzaam in een natuurlijke put weggleden.
Even buiten Bernissart steken we de landsgrens over. La Douce France !!!
Condé sur l’Escaut
Na 135 km - nog 48 km
In deze oude ommuurde middeleeuwse stad wemelt het nog steeds van middeleeuwse monumenten.
Gebouwd in de 12de eeuw in Romaanse stijl, het feodale kasteel van Nicolas d'Avesnes werd vernieuwd. U kunt nog steeds een watermolen uit de late 15de eeuw en de duiventil die diende na de Franse Revolutie bezoeken. Niet ver weg, is het mogelijk om het poortgebouw van Bailleul Hostel te bewonderen (15de eeuw).
Wandelend door de stad, is in het voormalige klooster van de Grey Nuns van de 16de eeuw, de deur Vautourneux het begin van de 18de eeuw, of een voormalig koetshuis te bewonderen.
In de St. Wasnon kerk (1751), voornamelijk gebouwd in klassieke stijl, huisvest kraampjes ingericht met muziekinstrumenten en een prachtig schilderij van de Hemelvaart van Maria bewonderen.
Valanciennes
Na 149 km - nog 34 km
Deze industriestad telt 43000 inwoners maar de volledige agglomeratie telt wel 300.000 inwoners.
De stad, met de bijnaam het Athene van het Noorden, heeft talrijke gerenommeerde kunstenaars geboren zien worden, zoals Antoine Watteau, Jean-Baptiste Carpeaux en Henri Harpignies. Talrijke van hun werken kunnen bewonderd worden in het museum voor Schone Kunsten.
Bezienswaardigheden
- Het stadhuis (foto à);
- De Basilique Notre-Dame du Saint-Cordon (19de eeuw);
- Het Hôpital du Hainaut (18de eeuw);
- De oude Mont-de-Piété (Berg van barmhartigheid) (17de eeuw);
- Van het oude jezuïetencollege werd in 1937 de bibliotheek geklasseerd als monument historique. De oude kapel, nu de Église Saint-Nicolas, werd in 1968 ingeschreven als monument.
- Diverse kerken, de oude schachttoren van de Fosse Dutemple en Maison du Prévôt.
Villers-en-Cauchies
Na 168 km - nog 15 km
Te Villers…, een gemeente met circa 1250 inwoners, gaan we rechtsaf, recht Cambrai tegemoet.
Cambrai
Na 183 km - nog 0 km
De stad (35000 inw) ligt aan de bovenloop van de Schelde en het oude centrum is gebouwd op de rechteroever die opklimt naar de heuvel in het oosten waarop de citadel staat. De stad is de historische hoofdstad van het Kamerijkse (Cambrésis), een heel vruchtbare streek met löss-bodem en van oudsher een belangrijke graanleverancier van de verstedelijkte Nederlanden.
De Kunst- en Geschiedenisstad Cambrai beschikt over een rijk erfgoed, getuige de Notre-Damekathedraal uit de 18de eeuw, de Jezuïetenkapel in barokstijl, de Saint-Gérykerk, het belfort, de poort van Parijs, het Spaanse vakwerkhuis daterend uit de 16de eeuw en de Notre-Damepoort. Het Aristide Briandplein, gelegen in het hart van de drukte, wordt overschaduwd door de silhouet van de klokkentoren van het stadhuis en door de twee gekende jacquemarts (een klok waarbij de uren worden geslagen door een of meer mechanische poppen. Meestal slaat de pop met een hamertje op de klok. De poppen zelf worden ook wel Ja(c)quemart genoemd) Martin en Martine.
Het museum voor Schone Kunsten, ondergebracht in een herenhuis uit de 18de eeuw, bevat archeologische collecties, schilderijen en beeldhouwwerken, evenals een reliëfplan van Cambrai in de 17de eeuw.
Hôtel KYRIAD
9003 Route de Bapaume
59400 CAMBRAI
Tel 00.33.27.81.62.00 - www.kyriad.fr
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.