Sorry lezers,  vandaag lange, lastige rit met 2000 hoogtemeters en e pak wind. Vandaar laat binnen, rap gaan eten en nu nakazryen.

alles nog icco bello. Iedereen in super doen.

St. Jean Pied de Port - Viana

       Zondag 18 juli 2021  -  162 km

Wegkapiteins: Eddy Janssens – Willy Warpy – Julia Valgaeren

Bijzitters: John Nys – Herman Wouters

Pyreneën

De Pyreneeën zijn een gebergte in Zuidwest-Europa en vormen sinds 1659 de natuurlijke grens van Spanje en Frankrijk. Het gebergte strekt zich uit over ongeveer 430 kilometer, van de Golf van Biskaje naar de Middellandse Zee. Het is ontstaan door de botsing van het Iberisch Schiereiland met het Europese continent, gedurende de Alpiene orogenese, vanaf circa 50 miljoen jaar geleden tot heden. Er zijn 129 pieken met een hoogte van 3000 meter of meer. De hoogste berg in de keten is de Aneto (3404 meter), gelegen in het uiterste noordoosten van het Spaanse Aragón.

De Pyreneeën bestrijken in totaal zes Franse departementen en vier Spaanse regio's; het dwergstaatje Andorra ligt volledig in het gebergte. Er zijn aan Franse en Spaanse kant diverse natuurreservaten.

Luzaide

Na 11km  -  nog 151 km

Luzaide (Baskisch) of Valcarlos (Spaans) (400 inw) is een gemeente in het noorden van de Spaanse provincie en regio Navarra met een oppervlakte van 45 km².

Het grondgebied van de gemeente ligt volledig ten noorden van de hoofdkam van de Pyreneeën en behoort tot het stroomgebied van de Nive, een zijrivier van de Adour.  De gemeente is vanuit Spanje enkel te bereiken via de 1057 meter hoge Puerto de Ibañeta. Het dorp zelf ligt op een hoogte van ongeveer 460 meter.

De gemeente maakt deel uit van de Merindad de Sangüesa. De gemeente ligt in de Baskischsprekende zone van Navarra, volgens de Ley Foral del Vascuence die de status van de Baskische taal in Navarra reguleert.

Navarra

Navarra, officieel Comunidad Foral de Navarra, behoort met een oppervlakte van 10.421 km2 tot de kleinere autonome regio’s van Spanje.

Het heeft een zeer afwisselend landschap: in het noorden groene bergen, in het midden de korenvelden van de cuenca, het bekken van Pamplona, en in het zuiden het haast mediter-rane Ebrodal, een van de weinige streken in Noordwest Spanje waar olijfbomen groeien.

Het weer in het noorden staat onder de invloed van de nabijgelegen oceaan, het zuiden is van de regen afgeschermd; het is dan ook veel droger en veel warmer.

De meerderheid van de bevolking bestaat uit Basken. Het land is tweetalig;  Spaans en Baskisch; dit betekent onder meer dat plaatsen twee namen hebben.

Navarra behoort tot de meest welvarende regio’s van Noordwest Spanje, onder andere door een moderne industrie, waartoe een aantal vestigingen van grote buitenlandse bedrijven behoren. Auto’s, voedingsmiddelen en metaal zijn de belangrijkste produkten. De wijn van Navarra, met name de rosé (clarete of rosado), is befaamd, maar ook de rode wijn (vino tinto) van de streek is heerlijk. Het gebied dat de naam Navarra mag voeren, ligt grotendeels in het Ebrodal.

Puerto de Ibeñeta

Na 20 km  -  nog 142 km

De Puerto de Ibañeta of Roncesvallespas is een bergpas over de hoofdkam van de Pyreneeën in het noordoosten van de Spaanse regio Navarra. De pas is 1057 meter hoog en heeft voornamelijk een historisch belang. De pas is bekend van de Slag bij Roncevaux waarbij de Basken in 778 de Franken onder leiding van Karel de Grote en Roland versloegen. Net ten zuiden van de pas ligt het dorp Roncesvalles.

Ter hoogte van de Ibañeta ligt de staatsgrens tussen Spanje en Frankrijk ten noorden van de hoofdwaterscheiding van de Pyreneeën, die hier ook de waterscheiding vormt tussen de Atlantische Oceaan (noord) en de Middellandse Zee (zuid, via de Ebro).

Kronkelend bereiken we de top van de Puerto de Ibañeta. Op de top ligt een kleine, moderne kapel op de plaats waar in 1127 door de bisschop van Pamplona een hospitaal werd gesticht om de pelgrims te verzorgen. In 1132 werd het hospitaal verplaatst naar Roncesvalles, waar meer beschutting was.

De pas voert de Camino navarro, een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella over de Pyreneeën. Door de aanleg van autosnelwegen die de Pyreneeën omzeilen langs het westen, is het belang van de pas vandaag sterk afgenomen. Via Erro kan Pamplona bereikt worden, via de afdaling langs Aoiz kan men centraal Spanje en steden als Logroño bereiken. Een andere belangrijke bergpas in de omgeving is de Velatepas tussen Irun en Pamplona.

Roncesvalles

Na 28 km  -  nog 134 km

Roncesvalles (Spaans), Orreaga (Baskisch) of Roncevaux (Frans) telt amper 40 inwoners. Op het 1ste zicht valt Roncesvalles tegen. Het hospitaal-complex ligt eenzaam in de bergen; er is geen dorp bij, het is niet meer dan enkele 17de eeuwse gebouwen. In de gotische collegiale kerk (13de eeuw) wordt een fraai, 14de eeuwse Mariabeeld vereerd, de Virgen de Roncesvalles. Op enige afstand van het hospitaalcomplex bevindt zich naast de eenvoudige 13de eeuwse Jakobskapel, de 12de eeuwse Capilla de Sancti Spiritus. Dit rechthoekig gebouw diende als grafkapel voor de vele pelgrims die de lange reis naar Santiago de Compostela niet konden volbrengen.

Het dorp is een bedevaartsplaats op de route naar Santiago de Compostello.

Slag bij Roncevaux

De Roncevauxpas is een plek waar in 778 een beroemde slag plaatsvond. Een Baskische strijdmacht zette voor het leger van Karel de Grote een hinderlaag op bij de Roncevauxpas. Daar werd de Karolingische leider Roland gedood door Baskische strijders. Het legendarische Roelandslied is hierop gebaseerd.

De Baskische aanval was een vergelding voor het slechten van de stadsmuren van Pamplona door Karel de Grote. Toen de Franken zich via de Pyreneeën terugtrokken naar Frankrijk, werd de achterhoede afgesneden door de Basken en moesten de Frankische strijdkrachten zich verdedigen, maar ze werden overmeesterd en gedood. Roncevaux was Karel de Grote's enige verloren veldslag tijdens zijn campagne op het Iberisch Schiereiland.

De slag werd geromantiseerd door middel van vertellingen en tradities in een conflict tussen de christenen en moslims.

Artaiz

Na 72 km  -  nog 90 km

Artaiz bezit een Romaans kerkje uit de 12de eeuw.

Otano

Na 80 km  -  nog 82 km

Via een lichte klim over een uitloper van de Sierra de Alaiz met de Monte Higa, komen we in Otano dat aan de rechterkant een middeleeuwse brug over het riviertje biedt. In dit wijd dal is de kans op tegenwind groot.

Ventas de Campanas

Na 86 km  -  nog 76 km

Het dorpje produceert bekende wijnen. Links bij het vroegere pelgrimsdorp Tiebas is een kasteelruïne, overheerst door een enorme steengroeve.

Enériz

Na 94 km  -  nog 68 km

Na een korte klim volgt een gestaag dalende brede weg door de vruchtbare vallei met wijngaarden, voedingsbodem van de krachtige Navarra-wijnen. In Enériz passeren we een bontgekleurd tegeltableau in de muur van de Bodéga Cooperativa San Isidro. Langzamerhand verschijnen er olijfbomen.

Eunate

Na 98 km  -  nog 64 km

Links tussen de geelwarme graanvelden en zonnebloemen doemt het 12de eeuwse Sante Maria de Eunate kerkje op. Een arcade van 35 boogjes omgeeft de 8-hoekige Romaanse kapel. De ingetogen schoonheid is moeilijk te beschrijven. Het is niet zeker wat de functie was. Meer dan waarschijnlijk diende de kapel bij een begraafplaats van pelgrims.  Naast de kapel staat een huis waar men iets kan drinken.

Puenta la Reina

Na 102 km  -  nog 60 km

Puente la Reina, een middeleeuws stadje, is een van de belangrijkste enclaves aan de Jakobsroute in Navarra. Puente la Reina ontstond door en voor de Jakobsroute. Het vormt het kruispunt waar de routes samenkomen die afkomstig zijn uit Orreaga/Roncesvalles en uit Somport.

De Romaanse brug over de rivier de Arga is zonder twijfel het opvallendste bouwwerk. Het is een van de mooiste en statigste romaanse bruggen van de Jakobsroute waarnaar dit nauwelijks 2.500 inwoners tellende stadje is vernoemd ("puente" betekent brug in het Spaans). De 11de eeuwse brug is speciaal gebouwd om pelgrims op de andere oever te brengen, vroeger was er een veerdienst. Bij de brug vestigden Franse handelaars en handwerkslieden zich.

Oorspronkelijk was de brug voorzien van drie verdedigingstorens. In een van deze torens bevond zich het renaissancistische beeld van de Virgen del Puy, ook wel de heilige maagd van de Txori ('vogel' in het Baskisch) genoemd. Volgens de legende ging een vogeltje dagelijks naar het beeld, verwijderde de spinnenwebben met zijn vleugels en waste het gezicht met zijn snavel met water dat hij uit de Arga had gehaald.

Het stadje werd in de 12de eeuw door Alfons I de Strijder opgericht en het oorspronkelijke stadsplan is op bewonderenswaardige wijze bewaard gebleven. De opbouw is die van een "straatdorp", een plaats waarvan de huizen langs de hoofdstraat zijn gebouwd en niet rondom een burcht.

De hoofdstraat of Rúa Mayor, die uitkomt op de brug, is een hoofdweg en tevens monument. Aan het begin van deze smalle, donkere straat met herenhuizen staat de kerk van El Crucifijo, opgericht door de tempeliers, met twee schepen: een romaanse en een gotische. Bekijk, alvorens de kerk in te lopen, de romaanse voorgevel met een rijke versiering en let op de decoratie van de middelste archivolt, waarvan het hoofdmotief de pelgrimsschelpen zijn. Let binnenin de kerk op een kruisbeeld met een ongewoon houten kruis in Y-vorm, naar men zegt een geschenk van Duitse pelgrims die het tijdens hun bedevaart op de rug hadden gedragen.

Als u de Jakobsroute verder via de Rúa Mayor volgt, komt u bij de kerk van Santiago. Van de oorspronkelijke romaanse kerk zijn slechts een aantal buitenmuren en twee mooie portalen bewaard gebleven. De rest van de kerk werd in de 17de eeuw gebouwd, behalve het bovenste deel van de toren, die uit de 18de eeuw dateert.

Verder is het fraaie en levendige dorpsplein, het Plaza Mena of Plaza Mayor, met een galerij met arcades uit de 18de eeuw en mooie gebouwen, zoals het "Casa de los Cubiertos". Nadat u het plein bent overgestoken, komt u bij de derde grote tempel van Puente la Reina, de kerk van San Pedro (14de eeuw) met bezienswaardige retabels.

Een bezoek aan Puente la Reina tussen 24 en 30 juli valt midden in de drukte van de patroons-feesten.

Lorca

Na 115 km  -  nog 47 km

Tegenover de kerk staat nog het oorspronkelijke pelgrims hospitaal dat in 1209 werd gesticht vanuit Roncesvalles.

Villatuerta

Na 120 km  -  nog 42 km

De stenen boogbrug en de pelgrimskapel San Miguel dateren uit de 11de eeuw.

Estella

Na 123 km  -  nog 39 km

De stad (Baskisch: Lizarra; 12600 inw) is fraai gelegen in het dal van de Ega, die hier een wijde bocht maakt. Sinds veel Fransen uit de Provence zich hier vestigden, is het een belangrijke etappeplaats. Aanvankelijk mochten er zelfs geen mensen wonen die uit Navarra afkomstig waren. Begin augustus vinden er feesten plaats en wordt de stad gevuld met de traditionele feestkledij van Navarra, witte gewaden met rode sjerpen en alpinomutsen. Evenals in Pamplona daveren dan stieren door enkele met balken afgezette straten richting arena. Zorg maar dat de gespen van uw fiets aangetrokken zijn. Vanaf het plein voor de hooggelegen Iglesia de San Miguel Arcángel (12de eeuw), op de noordoever van de Ega, heeft men een prachtig uitzicht over de schilderachtige pannendaken van de oude stad en de moderne bebouwing eromheen.

De camino verlaat Estella door de Calle San Nicolas langs de Plaza San Martin, het oudste stadsdeel. Het 12de eeuwse Palacio van de koningen van Navarra geldt als een uitzonderlijk voorbeeld van Romaanse burgerarchitectuur.

Stijgend verlaten we de stad.

Irache

Na 126 km  -  nog 36 km

Aan onze linkerzijde, na een stevige klim van 2 km, ligt het Monasterio de Irache, een van de oudste kloosters van Navarra: Sta.Maria la Real de Irache. Al sinds 1050 kregen pelgrims hier onderdak. De kerk dateert uit de 12de eeuw en heeft een laat-romaans portaal waaraan later een bovenzijde in barokstijl werd toegevoegd.

Vlak naast het klooster is een wijn-bottelarij met bodega, de ‘Bodega Irache’. Hier kan de pelgrim wijn tappen uit een drukfontein aan een muur langs de zijkant van de bodega.

Los Arcos

Na 140 km  -  nog 22 km

Sinds de 13de eeuw is Los Arcos (Baskisch: Urantzia; 1500 inw) een pleisterplaats aan de Camino de Santiago. Langs de Plaza van Los Arcos liggen verschillende arcade en een interessante kerk Santa Maria in een mengeling van stijlen, maar met rijk interieur.

Klimmend verlaten we Los Arcos.

Viana

Na 162 km  -  nog 0 km

Biana (in het Baskisch) ligt op een heuvel. Het is gesticht in 1219 als vesting aan de grens van Navarra en Castilië. Het oude gedeelte van de kleine stad heeft het historisch karakter goed bewaard. De voornaamste kerk, Santa Maria (13de eeuw), heeft een sierlijke toren en een rijk versierd portaal.

Na Viana eindigt de Navarra-streek en daalt de route af in de uitgestrekte groene vallei van de Rio Ebro. Hier begint Oud-Castilië en in het bijzonder de Rioja, een vriendelijke landstreek met de beroemde wijnen met dezelfde naam.

La Rioja

La Rioja, officieel Comunidad Autónoma de la Rioja, is de kleinste regio met zelfbestuur in Spanje. De lengte van het gebied is, van O naar W ongeveer 100 km, de grootste breedte circa 50 km. Door de bijzondere kwaliteit van de wijn en de tuinbouwproducten van de streek (asperges, artisjokken, tomaten, pepers, paprika’s, perziken, champignons, enz) roept de naam La Rioja bij Spanjaarden ongeveer hetzelfde beeld op als Bourgondië bij Fransen: het land van lekker eten en drinken.

La Rioja biedt in hoofdzaak drie types landschap: het dal van de Ebro, de bergen van het zuiden en het lieflijke heuvelland ertussen. Het Ebrodal wordt naar het zuiden toe steeds breder, vlakker en droger. Het gehele dal is befaamd om de wijn die men er produceert.

Alhoewel La Rioja een heel aantrekkelijke regio is, ziet men er maar weinig toeristen; de meesten van hen bezoeken de steden langs de pelgrimsweg die door het heuvelland tussen bergen en rivier naar Santiago de Compostella loopt.

Hôtel PALACIO DE PUJADES

Navarro Villoslada 30, 31230 Viana

 

Tel  00.34.948.646464  - email:

www.palaciodepujades.es

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.