SPONSORS:

TT ELEKTRO – MERLOO – MARCEL VANDENVONDER – LOODGIETERIJ FRANCOIS JANSSENS – LEMBREGTHS - PJORRE BETON – BEENHOUWERIJ HET EINDEKEN

KOVERA EN BOUW VOET

BOUW DILS – KEITH HEYLEN – BOB BRUYNSEELS MERCEDES – VAN DEN EYNDE TRANS – BANDEN DE KEMPEN – CLEM VERCAMMEN – AKC – VAN LOO PROJECTS – CRELAN – D&W DILS

DE HOOFDZAAK – MAGNUS VILLAS –MARCEL VAN DIJCK - LANDOLIUM – TRANSPORT MICHIELS – OPTIEK WIM LODEWYCKX – OKAY – SANITAIR DE WEVER – GARAGE DE RAET DANNY en CAFE DE VAOT

 

Dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, ondervonden we vandaag weer maar eens. 14 dagen fietsen in wisselend weer, van gietende regen, over fris naar heel heet. Daarbij nog de 1000en hoogtemeters en de benen die verzuren.

Vandaag was nog een superlastige rit met de zwaartegraad op het eind. Tussendoor trotseerden we ook nog verschillende regenbuien.

Maar, iedereen is moe maar voldaan aangekomen. Santiago hangt bij aan onze gordel !!!

Bedankt lezers, bedzakt ook voor de vele dagelijkse reacties via de site 'ge zijt van Hilset'.

 

14. Portomarin - Santiago de Compostella

       Vrijdag 23 juli 2021 - 102 km

Niet te veel eten aan tafel, eens vertrokken is het 14 km overwegend klimmen!!

Ventas de Narón

Na 13 km - nog 89 km

Het plaatsje telt slechts vijf huizen maar was in de middeleeuwen belangrijker. In 820 vond er een veldslag tussen Christenen en Moren plaats. Na Ventas volgt nog een korte stijging van 720 m langs een picknickplaats met een bronnetje.

Ligonde

Na 16 km - nog 86 km

Net voor Ligonde staat links van de weg naast een oude eik een verweerd granieten kruis met het jaartal 1671 en een ontroerende afbeelding. Aan de ene kant Christus en aan de andere zijde Maria met haar dode zoon. Een kruis met een sterke expressie.

Het stenen kruis roept de vermoeide pelgrim als het ware toe:

“Waar eindig je, mijn pelgrim,

Mijn pelgrim waar ga je naar toe?

Op weg naar Santiago,

Ik weet niet of je aan zult komen…”

En de gelouterde pelgrim met zijn ogen op dit kruis gericht, antwoordt in gelijksoortige woorden:

“Als ik nu geen kracht meer heb,

Zal mijn geest ze me bieden.”

De pelgrim als symbool van de levensweg, de zoektocht die in ieder van ons diep verborgen zit en die León Felipe omschreef als:

“Leven als een pelgrim,

Slechts een pelgrim die steeds over nieuwe paden trekt,

Leven als een pelgrim,

Met geen ander doel, zonder andere naam en zonder land,..

Leven als een pelgrim,

Slechts een pelgrim…”

Meteen daarop volgt Ligonde en een klimmetje naar het Santiagokerkje van Eirexe. Naast de kerk aan de wegzijde ligt een eenvoudig pelgrimskerkhof met een stenen kruis.

Palas de Rei

Na 25 km - nog 77 km

Tot bij Palas de Rei volgt de route een kleine heuvelachtige weg langs eeuwenoude verscholen dorpjes. Hier en daar zitten er wat gaten in het asfalt, maar de omgeving vergoedt dit euvel. Let op de karakteristieke Hórreos, stenen opslagschuurtjes op palen, afgeschermd tegen knaagdieren.

Leboreiro

Na 34 km - nog 68 km

Leboreiro is een oud pelgrimsdorp waarin het plaveisel van de Camino bij de oude brug is bewaard gebleven.

Melide

Na 39 km - nog 62 km

Melide is een knooppunt van de St. Jacobs route. Pelgrims die over de noordelijke route van Oviedo over Lugo naar Santiago reisden, kwamen in Melide op de Camino Frances.

In de middeleeuwen stonden hier vier herbergen. De parochiekerk San Pedro met 14de eeuws kruis, was de vroegere kerk van het klooster en het hospital van het heilige kruis. Aan de andere kant van het centrum bevindt zich aan de Calle San Antonio de grote albergue. Bij het buitenrijden is het bijzonder mooie kerkje van Sta.Maria (12de eeuw) met fraaie muur-schilderingen. De sleutel kan in het naastgelegen huis afgehaald worden.

Ribadiso (de Abaixo)

Na 52 km - nog 50 km

Hier is het hostel van Ribadiso, een van de best gewaardeerde hostels van de route. Het hostel is gevestigd in het gebouw van het voormalige pelgrimsziekenhuis. Het heeft 70 slaapgelegenheden verspreid over 3 kamers, waarvan er een bestemd is voor mensen met beperkte mobiliteit (8 bedden); de andere 62 zijn stapelbedden. Het is het hele jaar geopend. Pelgrims moeten de geloofsbrieven voorleggen. De kost is 6 euro.

Het dorp Ribadiso ligt op 310 m hoogte. Het is een van de magische enclaves van het einde van de Camino, maar heeft nauwelijks diensten, alleen bars en hostels. Voor andere aankopen moet men naar Arzúa, 2 km verderop, na het overwinnen van een steile helling.

Tussen Melide en Arzua doorkruist de Camino weilanden en bossen, ups en downs, valleien en bergen, die rust inademen.

Arzua

Na 54 km - nog 48 km

De Magdalenakerk, die behoorde bij een klooster met hospital, is opgedragen aan de apostel Santiago el Mayor en gebouwd op de fundamenten van een oude tempel. De klokkentoren behoort tot de oorspronkelijke kerk. De gevel is van ashlar metselwerk met drie oculi en het interieur is verdeeld in drie beuken. Tussen 1936 en 1942 werd de tempel gebruikt als militaire kazerne.

Prevediños

Na 84 km - nog 18 km

Vanaf Prevedinos, diep verscholen in het groen van een dal, doemen er nog twee heuvels op.

Vanaf de kale heuvel na Arins verschijnt ineens de stad met de legendarische naam en middenin de torens van de kathedraal. De laatste heuvel met de toepasselijke naam Monte del Gozo (= vreugdeberg) is de laatste hindernis. Eens bedwongen weten we dat onze tocht er op zit.

Santiago de Compostella

Na 102 km - nog 0 km

Zie tevens apart hoofdstuk.

Kathedraal van Santiago de Compostella

De kathedraal van Santiago de Compostella staat boven het graf van de apostel Jacobus, dat daar, volgens de legende, in het begin van de 9de eeuw (813) werd ontdekt. Al eeuwenlang is het een van de drukstbezochte christelijke pelgrimsoorden, naast St.-Pieter in Rome en de H. Grafkerk in Jeruzalem. Compostella's kathedraal is een van de grootste romaanse kerkgebouwen van Europa. Dit machtig heiligdom werd in 1985 door de UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen en staat afgebeeld op de Spaanse muntstukken van 1, 2 en 5 eurocent.

De bouwgeschiedenis

In 813 vond de monnik Pelayo in het Spaanse Galicië op miraculeuze wijze het graf terug van de heilige apostel Jakobus de Meerdere. De plaatselijke bisschop Theodimir bracht koning Alfonso II de Kuise (791-842) op de hoogte van de ontdekking die boven het ontdekte graf een eerste kapel liet optrekken. Omstreeks 829 kwam er een kerk in de plaats, met de apostel Jakobus als schutspatroon. Ernaast verrezen nog 2 andere kerken: ter ere van Johannes de Doper en de Heiland. Ook was er een kleine abdij (voorloper van het latere klooster van "Antealtares"), bewoond door 12 Benediktijner-monniken.

Rond 899 liet koning Alfonso III de Grote (866-910) de St.-Jakobskerk vervangen door een groter driebeukig pre-romaans heiligdom. Tijdens de opgravingen van 1946 is een marmeren trogvormige doopvont van die nieuwe kerk bovengehaald alsook enkele resten van marmeren tombes, die de graven van de apostel hadden bedekt. Vanaf nu kwamen de bedevaarten stilaan op gang.

In 997 veroverde al-Mansur, de militaire commandant van het Moorse kalifaat van Cordoba, de stad Compostella. De kerk werd met de grond gelijk, Jakobus' graftombe bleef ongedeerd. Na de verwoestingen door de moslim-troepen gaf koning Alfonso V (999-1027) het bevel tot de wederopbouw van de kerk, die nog lang in gebruik bleef en pas werd afgebroken in 1112, toen de bouw van de nieuwe romaanse kathedraal ver genoeg was gevorderd.

Wegens de toename van het aantal pelgrims werd rond 1075 begonnen met de constructie van de nu zo beroemde 3-beukige kathedraal in romaanse stijl. Dat was op initiatief van bisschop Diego Pelaez en koning Alfons VI van Castillië (1040-1109). Het duurde tot 1093 voor de werken energiek werden hervat.

Vanaf 1168 tot 1188 werkte de vermaarde bouwmeester en beeldhouwer Maestro Mateo aan zijn meesterwerk, het Gloria-ingangsportaal (Pórtico de la Gloria) aan de westgevel. Pas in 1211 was de monumentale kathedraal met haar 9 torens helemaal klaar. Ze werd plechtig ingewijd door bisschop Pieter de Monsontio koning Alfonso IX (1188-1230).

In de loop der eeuwen ondergingen zowel het interieur als de buitenkant ingrijpende wijzigingen. In de 17de eeuw verdween het oude romaanse noordportaal (Paradijspoort genoemd). En in de 18de eeuw stopten de opeenvolgende architecten het gehele bouwwerk in het huidige barokke kleedje. De meest opvallende verbouwing kwam er door een imposante westelijke voorgevel met monumentale dubbele trap, die de oorspronkelijk romaanse façade met haar 2 torens verbergt. Daardoor bevindt de oorspronkelijke romaanse toegang tot de kathedraal (het Gloria-portaal) zich nu in een tussenliggend voorportaal.

Als je voor de kathedraal van Santiago de Compostela staat valt je onmiddellijk de 'fachada do Obradoiro' op ('portaal met het gouden kunstwerk').

Portico de la Gloria

Het volgende hoogtepunt zie je meteen als je binnengaat door het portaal; de "Portico de la Gloria". Dit kunstwerk dateert uit de 12de eeuw en betekent 'poort naar de hemel'. Hier is al een beeld te zien van de Heilige Jacobus, net zoals boven het hoofdaltaar. Je zal aan de hemelpoort bij het beeld van Jacobus een handafdruk opmerken. Dat komt doordat bedevaarders hier hun hand legden toen ze aankwamen in Santiago de Compostella.

De Heilige Poort

Achter het hoofdaltaar zie je de "Porta Santa" of "Heilige Poort". Vroeger kwamen de bedevaarders hierlangs de kathedraal binnen. Nu gaat deze poort alleen open tijdens een Heilig Jaar. De pelgrims komen nu binnen via de "Porta de las Platerias". Wie videobeelden van de kathedraal gezien heeft, zal wellicht de ceremonie met het grote wierookvat opgevallen zijn.

Deze ceremonie vindt slechts een 5-tal keren per jaar plaats. Zoek niet naar het wierookvat in de kathedraal, want dit is enkel te bezichtigen in het museum van de kathedraal. Onder het hoofdaltaar bevindt zich de crypte met de resten van de Heilige Jacobus. Over die beenderen is er al heel veel te doen geweest. Zijn ze echt of niet? Ze zijn ook al dikwijls verloren geweest. Hetgeen er nu bewaard wordt zijn de beenderen die teruggevonden werden aan het einde van de 19de eeuw.

Hôtel ALDA AVENIDA

Rúa da Fonte de Santo Antonio 5

15702 Santiago de Compostella

Tel 00.34.881.29.80.01

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.