Rit 10: Viana - Burgos

Afstand: 148 km -   Weer: zonnig tot heet

ONZE SPONSORS

DE HOOFDZAAK – MAGNUS VILLAS –MARCEL VAN DIJCK - LANDOLIUM – TRANSPORT MICHIELS – OPTIEK WIM LODEWYCKX – OKAY – SANITAIR DE WEVER – GARAGE DE RAET DANNY en CAFE DE VAOT

 

De rit van gisteren zorgde voor bedrukte gezichten bij het avondmaal. De afstand, het parcours en de hitte zorgde zowaar voor onzekerheden omtrent het verloop van de toer.

Was er dan voor iedere rit ne bijzitter of 2 voorzien, dan was dat de voorbije dagen (met de sponsoring van Okay en AH Westmeerbeek) nog niet nodig omdat we niks hoefden te gaan kopen. Wij steunen dus de lokale handelaars onderweg NIET !!!

Het avondeten en zeker het hotel was uitmuntend. Vandaag hoorde ik dikwijls: amai e schoewen hotel !!

Vandaag was het een kortere rit met ook minder hoogtemeters. Maar het grote probleem wou de zon worden. Onderweg ging de temperatuurmeter tot 34 graden. En de weerberichten van de volgende dagen spreken van 40.

Het was dan wel een geaccidenteerd parcours wt betekend dat wij na circa 15 km een stuk onverharde weg voorgeschoteld kregen. Grote keien langs de zijkant en grint waar uw fietsbandjes in wegzakten. Onmiddellijk zetter er iemand voet aan de grond. Eddie VDB zijn derde (derde !!!) bandbreuk.

De camion aan de kant, een binnenbadje uit de kast, de pomp in de hand en hij kon weg. Binnen de kortste keren haalde hij de andere bedevaarders is.

Vandaaag merkten we ook verschillende bedevaarders met pak en zak langs de kant van de weg. Enkelen dweepten met het idee om ooit de weg te voet af te leggen, maar nu ze de weg en de zon bekeken, laten ze het idee varen. Het parcours voor voetgangers gaat over wegeltjes, bezaaid met keien, gaat nog meer op en af als het parcours voor fietsers of auto’s? Verder is er de rugzak van circa 30 kg die ze meesleuren en is er de zon die de oren van de kop brand.

Een blik op de wegenkaart van Spanje leerde ons dat het parcours met ongeveer 10 km kon ingekort worden. Niemenad hoefde overtuigd te worden. Iedereen content en dus is de totaalafstand van de rit iets minder dan voorzien.

Burgos is een prachtige stad die we nog kennen van onze trip van 2004. Spijtig genoeg ligt het hotel Abadia ongeveer 2 km van het centrum en kunnen we het centrum met de prachtige basiliek niet bezichtigen.

Oh ja, voor het eerst vonden we gisteren geen electirciteit voor de frigo op de wagen. Viana is een prachtige stad maar de middeleeuwse inrijpoorten laten een camion niet toe. Het was dus parkeren om circa 500 m van het hotel. Het proviand zoals hesp, kaas, sissis oftewel salami, sjokkolat, en dies meer ging in 2 boodschappentassen naar het hotel. Drie zakken met ijsblokken zorgden er dan voor dat alles gekoeld werd onderweg. Nodig met deze temperatren.

Morgen Sahagun en dat laat bij iedereen die in 2004 van de partij was een aparte herinnering. Het leek een stad uit ne keboyfilm met muziek van Ennio Morricone. Benieuwd wat we er morgen nog van weten.

Gracias en tot morgen.

Viana - Burgos

       Maandag 19 juli 2021  -  148 km

Wegkapiteins: Dirk VD Bosch - Marc Voet – Herman Wouters

Bijzitters: Eddy Janssens – Filip Siongers

Logroño

Na 10 km  -  nog 138 km

De hoofdstad van La Rioja is een levendige, grotendeels moderne stad aan de Ebro, omgeven door nogal wat industrie. Het oude gedeelte met drukke winkelstraten is duidelijk het koop-centrum van de streek.

Het hart van de stad is El Espelón, een klein park omgeven door hoge gebouwen. Hier treffen de stadsbewoners elkaar op de caféterrassen en op de paseos, de wandelwegen. Tussen het groen en de bloemen staat een ruiterstandbeeld van Espartero, een bekende generaal uit de 1ste Carlistenoorlog (1833-43). Een paar straten ten noorden van El Espolón bevindt zich aan de Calle de Portales, een mooie winkelstraat, de kathedraal Santa Maria de La Redonda. Twee bijna identieke, 18de eeuwse torens in barokstijl flankeren een portaal dat eruitziet als een hoge poort.  De kerk zelf stamt uit de 15de eeuw. Binnen zijn de koorstoelen het meest opmerkelijk.

Andere bekende bouwwerken zijn de Puenta de Piedra (een indrukwekkende brug met 12 bogen over de Ebro), de Iglesia de San Bartolomé (een 12de eeuwse kerk met romaanse en gotische kenmerken), de Iglesia de Santa Maria del Palacia (met opvallende piramidevormige toren), de Fuente del Pelegrino (de pelgrimsbron) en de puerta del Revellin (een fraaie stadspoort uit de tijd van Karel V [1516-56]).

De op ambachtelijke wijze versierde leren wijnzakken worden in de diverse werkplaatsen in Logroño vervaardigd.

Navarrete

Na 15 km  -  nog 133 km

Navarrete, gelegen op een heuvel waarvan men de klei afgraaft voor het befaamde aardewerk van de streek, kent een oude Jakobstraditie en bestond eerder dan Logroño. Voor het dorp liggen resten van een kerk die behoorde bij een pelgrimshospitaal van San Juan. Op de fiets kunnen we de historische Calle San Juan door het aardige stadje volgen en de speciale sfeer opsnuiven. In het centrum staat de monumentale kerk La Asunción (16de eeuw). Bij het buitenrijden van Navarrete ligt links een kerkhof met een Romaans 13de eeuws portaal, aan weerszijden gedragen door vier zuilen waarop afbeeldingen van de Roelandsage te vinden zijn. Het werd ooit verplaatst naar het aangehaalde hospitaal van San Juan.

Navarrete is bekend omwille van zijn wijnen.

Najera

Na 32 km  -  nog 116 km

Dit oude koningsstadje ligt prachtig tegen het decor van een gelaagde en verweerde roodbruine rotswand, vol met grotachtige openingen zoals in een geitenkaas. Vanop de brug over de Rio Najerilla hebben we een prachtig zicht op het stadje en de grote kloosterkerk Sta. Maria la Real.  De huidige brug dateert uit 1886 maar rust op een brug uit de 12de eeuw. Links van de weg ligt het voormalig hospital La Cadena.

De voornaamste bezienswaardigheid van Nájera is de Colegiata de Santa Maria la Mayor, gebouwd door Garcia III van Navarra. Deze Garcia had tijdens de jacht zijn weggevlogen valk teruggevonden in een grot waar de vogel broederlijk met een duif voor een Mariabeeld zat. Zo onder de indruk hiervan, liet de vorst een kerk boven de grot bouwen, een klooster Santa Maria met een herberg voor de pelgrims en een mausoleum waar koningen van Navarra begraven liggen. In het klooster volgden de monniken de regels van Cluny.

In de 10de en 11de eeuw was Najera hoofdstad van een gelijknamig koninkrijk.

Santo Domingo de Calzada

Na 52 km  -  nog 96 km

Van ver rijst de spitse toren van de kathedraal op aan het eind van de rechte weg tussen de akkers. Het stadje is van oudsher een belangrijke pleisterplaats aan de Camino en dankt zijn ontstaan aan de monnik en bouwheer Sto. Domingo (1019-1109). Hij legde op dit traject een verharde weg aan, bouwde een brug met 24 bogen over de Rio Oja en zorgde voor een onderkomen voor rust en verzorging van pelgrims. In zijn voetsporen werd vanaf 1158 de kathedraal gebouwd waarin zich zijn graftombe bevindt. Binnen, boven de ingang wacht de verrassing,... hoog tegen de muur is een kippenhok bevestigd. Niet zomaar een kippenhok, maar een 14de eeuws kunstwerkje, met talloze tierlantijnen. Achter de tralies scharrelen een witte haan en een hen; als de haan kraait, weergalmt het in de gewelven. De hoenders houden de herinnering levend aan een van de vele wonderen die aan Dominicus worden toegeschreven. In dit geval was het wonder dat een gebraden haan en een gebraden kip opvlogen van het bord van een rechter, ten bewijze dat hij een verkeerd oordeel had geveld.

Tegenover het kippenhok ligt het praalgraf van de heilige, bestaande uit een baldakijn, een romaans ligbeeld en daaronder een gotische sarcofaag. Boven het altaar bevindt zich een indruk-wekkend retabel in renaissancestijl met een mengsel van christelijke en mythologische voorstellingen.

De legende van de kip en een de haan zou verband met een vroegere legende.

In de 14de eeuw was een Duits echtpaar met hun 18-jarige zoon op pelgrimstocht naar Compostella. Tijdens de overnachting in Santo Domingo probeerde een meisje de zoon te verlei-den. De jongen ging daar niet op in. Het meisje beschuldigde toen de jongen van diefstal. Hij werd veroordeeld en opgehangen. De bedroefde ouders vervolgden hun weg. Op de terugreis constateerden ze dat hun zoon levend aan de galg hing. Ze gingen naar de rechter, die net aan tafel zat. "Die jongen is net zo levend als deze gebraden kip!" zei de rechter. Het vervolg laat zich raden: de kip kwam tot leven en de rechter gaf de jongen aan zijn ouders terug.

Het stadhuis van Santo Domingo, gelegen aan een sfeervol rechthoekig plein, is te bereiken via een zijstraat bij de kathedraal.

Herremelluri

Na 62 km  -  nog 86 km

Voorbij Herramélluri fietsen door het brede oplopende dal van de Rio Tirón met veel groen en afgeplatte steile heuvelkanten.

Belorado

Na 79 km  -  nog 69 km

De geschiedenis van Belorado gaat terug tot in de Romeinse tijd. In de Codex Calixtinus wordt het plaatsje nog Belfuratus genoemd. In de middeleeuwen was het een grensplaats van het koninkrijk Castillië en het heeft nu nog enkele trekken uit die tijd. Belorado doet vriendelijk aan, gelegen in de beschutting van een hoge rechte rotswand. Het centrum rond de Plaza Mayor ligt iets links van de weg, even voor het bereiken van de N120. Aan de plaza staan de kerk San Pedro met een beeld van St. Jacob als pelgrim. Achter de plaza, bijna aan de rand van de bebouwing staat het 16de eeuwse kerkje Santa Maria, met daarnaast de albergue.

Tosantos

Na 83 km  -  nog 65 km

Rechts van de weg bevindt zich hoog in de rotswand uitgehouwen de merkwaardige kapel Virgen de la Peña.

Vanaf hier is het een pittige klim (7 %) naar de top van de Puerto de la Pedraja. Op de pas kunnen we nog een stuk onverharde Camino volgen.

Villafranca Montes de Oca

Na 91 km  -  nog 57 km

Het was oorspronkelijk bekend als Oca (Latijn: Auca) en was de zetel van een (Latijns-katholiek) bisdom, voorloper van het huidig rooms-katholieke aartsbisdom Burgos. Vagere notities traceren de naam al in de 3de euw na Christus. Het monastieke leven bloeide er in de 6de tot 8ste eeuw.

Echter, in de 8ste eeuw, doden Arabische moslims de bisschoppen. Het christendom werd echter terug definitief hersteld in 1075 en bevestigd door Paus Urbanus II in 1095.

San Juan de Ortega

Na 106 km  -  nog 42 km

Gelegen op de oude Camiño Francés, wordt algemeen aangenomen dat het klooster van San Juan de Ortega gebouwd werd door sint-Jan van Ortega zelf, met hulp van zijn vriend en medeheilige, Domingo de la Calzada, rond 1142 als een hulppunt voor de pelgrims die naar Santiago de Compostela liepen. Het klooster werd oorspronkelijk bemand door Augustijnse kanunniken.

Het klooster behoorde tot de Orde van Los Jerónimos van 1432 tot 1835, toen het klooster werd ontbonden. Tijdens hun ambtstermijn ontwikkelden de monniken een apotheek bekend in het hele gebied. In de 16de eeuw had het hospice plaats voor zestien bedden. Het was een welgekomen toevluchtsoord voor pelgrims. Het klooster werd verlaten in de 19de eeuw. De lokale boeren gebruikten de kerk als een schuur voor hooi.

Het gehucht is erg klein en dunbevolkt. Met de toename van pelgrims langs de Camino sinds de jaren 1980, onderging het voormalige klooster een geleidelijke restauratie. Een deel van het pand is ingericht als een albergue met vijftig bedden. Het klooster heeft een café waar pelgrims kunnen rusten en eten.

Barrios de Colina

Na 109 km  -  nog 39 km

Barrios de Colina kent vanaf 1076 een rijke geschiedenis langs de Camino. In de 14de eeuw stond er een groot hospital van San Antón. De pelgrims moesten vanaf hier door een verlaten, bosrijke en heuvelachtige streek trekken en op hun hoede zijn voor wolven en struikrovers. Ook liepen zij een gerede kans te verdwalen.

Burgos

Na 148 km  -  nog 0 km

Rond het jaar 880 wordt Burgos gesticht en wordt later de hoofdstad van Castilië. In 1200 wordt de eerste brug over de Arlanzón gelegd ten behoeve van de pelgrims naar Santiago de Compostella. Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de kathedraal. Het monopolie voor de wolexport verwerft de stad in 1494. In 1495 ontvangen de koningen Ferdinand en Isabella Columbus in de Casa del Cordon na zijn tweede ontdekkingsreis. In 1808 lopen napoleontische troepen Burgos onder de voet. Vijf jaar later veroveren de Britten onder Wellington de stad. In 1936, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, vestigt de rebellenleider Caudillo Franco zijn voorlopige regering in Burgos.

Het belangrijkste bouwwerk van Burgos is de Santa Mariakathedraal. Deze gotische kathedraal is drieschepig, heeft dwarspanden, veel kapellen en een zware vieringtoren uit de 16de eeuw. Er steken acht rijk versierde torentjes boven uit. De monumentale westgevel heeft twee klokkentorens met opengewerkte spitsen met zaagvormig profiel. Aan de noordzijde bevindt zich de escalada dorada of gouden trap uit de renaissancetijd. Het beeldhouwwerk in de timpaan is zeer realistisch. Jezus onderricht er de evangelisten en de apostelen. In de kathedraal zijn veel kunstwerken, grafmonumenten, o. a. van “El Cid”, retabels en een fraaie koorstoel.

Rodrigo Díaz de Vivar (Vivar 1040 – Valencia, 10 juli 1099) was een Spaanse ridder, beter bekend onder zijn bijnaam El Cid Campeador of kortweg El Cid. Cid is de Spaanse verbastering van sayyid (Arabisch voor 'heer'). Beide titels getuigen van respect van zowel Moorse als christelijke kant. El Cid is dan ook een bekende Spaanse nationale held en de belichaming van ridderlijkheid en deugd.

We komen de stad binnen langs de Rio Arlanzón, dichtbij het interessante Cartuja de Miraflores.  Hier bevindt zich het koninklijk mausoleum van Juan II en Isabelle van Portugal. Bij de 2de brug begint de wandelpromenade langs de rivier, naar Spaanse gewoonte overschaduwd door platanen met tot een dak geleide takken. In de avond, als velen gaan wandelen voor de avondmaaltijd, vindt er langs de terrasjes de paseo (pantoffelparade) plaats. Iets verder (aan 3de brug) is door de rijk versierde Puerta de Santa Maria de kathedraal zichtbaar. De kerk dateert van 1221 en dwingt zowel buiten als binnen grote bewondering af.  Een van de bouwmeester, Jan van Keulen, zorgde voor gelijkenissen met de Dom van Keulen.

Overal tussen de huizen door zien we de golvende hoogvlakte die de stad omringt.

‘t Zal morgen plezant worden…

Hôtel ABADIA Camino de Santiago

C/ Villadiego 10, 09001 Burgos

Tel +34.685.167323

www.hotelabadiaburgos.com

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.