Rit 8: Aire sur l’Adour – Saint Jean Pied de Port

Afstand: 126 km -   Weer: Zonnig tot 29 graden

SPONSORS

BOUW DILS – KEITH HEYLEN – BOB BRUYNSEELS MERCEDES – VAN DEN EYNDE TRANS – BANDEN DE KEMPEN – CLEM VERCAMMEN – AKC – VAN LOO PROJECTS – CRELAN – D&W DILS

Vandaag begint de bedevaart naar Santiago echt.

St Jean Pied de Port, de poort naar Santiago, de plaats waar de Camino”s samen komen en het wemelt van de bedevaarders en de toeristen.

Vandaag een zware rit, het was dan wel amper 126 km maar het was lood, aar dan ook loodzwaar. Voortdurend op en af, maar de klimmekes werden met een lach en ne smile genomen. Het was immers rit 8 wat betekend 1 rit over de helft.

Deze morgen toch weeral naar de fietsmaker gemoeten. De Mol had weer toegeslagen. Voor de tweede keer deze toer had MarcS schakelproblemen. De grote plateau kon hij niet meer gebruiken. En met zoveel afdalingen (na de klimmen) was dit wel nodig. Prima verder geholpen bij ex beroepsrenner Cyrille Barteau, service punt van Shimano. Amper 16 euro en hij kon verder.

Vandaag dus aangekomen in St Jean enzoverder. De St Jacobsschelpen hangen hier overal. Een prachtig stadje met spijtig genoeg, de Pyreneeën aan de einder, de groep werd er zowaar stil van.

Morgen trekken we Spanje in, de bergen over en voor vele deelnemers een nieuw iets.

Iedereen is nog happy, en ziet de bergen als een noodzakelijk kwaad maar met de wil ze te overwinnen. Espana, here we come !!!

 

Aire sur l’Adour - St. Jean Pied de Port

       Zaterdag 17 juli 2021  -  125km

Wegkapiteins: Marc Scheyltjens – Erik Scheerens – Eddie van den Broek

Bijzitters: Dirk Van Den Bosch – Marc Voet

Saint Sever

Na 20 km  -  nog 1051 km

Saint-Sever (4500 inw) is bekend door de voormalige benedictijnenabdij, een historisch monument en werelderfgoed van UNESCO in het kader van de bedevaartwegen naar Compostella.

De geschiedenis van de stad gaat zeker terug tot de 1ste eeuw. Toen was er al een Romeinse versterking op de heuvel van Morlanne boven de stad en de rivier de Adour. Volgens de legende werd in de 5de eeuw op deze heuvel de Heilige Severus gedood door de Vandalen. Rond zijn graf ontstond een bedevaartsoord. In de 7de eeuw werd er een kapel gebouwd en in de 11de eeuw een abdij, onder patronage van de hertogen van Gascogne. De oude stad, onder de abdij, was in de 11de volledig ommuurd. In de 13de eeuw werd in de oude stad een jacobijnenklooster gebouwd. In de 15de eeuw werd een grotere stadsmuur gebouwd. De stad en de abdij kregen te lijden onder de Honderdjarige Oorlog en de Franse godsdienstoorlogen.

Orthez

Na 58 km  -  nog 67 km

Orthez (10200 inw), in de 13de eeuw hoofdstad van Béarn en daarna protestants gebied, beleefde een rumoerig godsdienstverleden. In 1569 vond in dit protestants bolwerk een ongekende Bartholomeusnacht plaats, katholieken werden vanuit het venster boven op de oude brug (Pont-Vieux) naar beneden gegooid. Overal in deze middeleeuwse stad zijn hier sporen van te zien.

Orthez is een belangrijke marktstad in de Béarn. De ver-sterkte brug uit de 13de en 14de eeuw was een belangrijke oversteekplaats over de Gave (bergbeek) de Pau. Van november tot februari is er op donder-dagochtend een goede markt, met foie gras, hammen uit Bayonne, pluimvee en groenten.  Langs de Rue de Bourg Vieux staan mooie huizen, met name dat van Jeanne d’Albret, de moeder van Hendrik IV, op de hoek van de Rue Roarie. Haar enthousiasme over het protestantse geloof vervreemde haar van haar onderdanen en van Karel X. Hierdoor raakte de Béarn verwikkeld in de godsdienstoorlogen (1562-93).

De Gave

De Gave is een rivier in de Pyreneeën in Frankrijk. De waterloop wordt ook wel de Grand Gave genoemd omdat hij allerlei riviertjes met de naam Gave ontvangt. De oorsprong be-vindt zich op de cirque de Gavarnie in de Hoge Pyreneeën. Voorbij Luz-Saint-Sauveur, na de samenvloeiing met de Gave de Bastan, spreekt men meestal van de Gave de Pau genoemd, naar de stad Pau. Nog verder stroomafwaarts, vanaf de samenvloeiing met de Gave d'Oloron, krijgt de rivier de naam Gaves réunis die dan bij Peyrehorade in de Adour uitmondt.

Bij de bronriviertjes die de Gave van water voorzien, hoort ook de bekende miraculeuze bron van Lourdes.

Stèle van Gibraltar

Na 92 km  -  nog 33 km

De Stèle van Gibraltar op de Mont Saint-Sauveur markeert precies de plek waar de drie grote routes naar Santiago de Compostela samenkomen (vandaar de extra klim). Hier kunnen de pelgrims via de GR 65 langs de gewone weg naar het dorpje Harambels wandelen (zie de kapel) en vervolgens naar Ostabat dat meer dan veertien 14de eeuwse herbergen telt. In de loop der eeuwen hebben al miljoenen pelgrims deze heilige weg bewandeld (10 km heen en terug).

Stèle

Stele is de archeologische term voor een meestal uit één stuk steen of hout gehouwen tablet of pilaar, met daarin een in reliëf gebeeldhouwde voorstelling en/of tekst.

Steles werden onder andere door de oude Egyptenaren, de Perzen, de Grieken en de Romeinen gebruikt om graven en speciale plaatsen te markeren of als monument om de herinnering aan belangrijke gebeurtenissen vast te leggen. Ook in Midden-Amerika gebruikten de Maya's dergelijke stenen om historische gebeurtenissen te herdenken.

Saint Jean Pied de Port

Na 125 km  -  nog 0 km

Dit kleine, mooie stadje aan de Nive was ooit de hoofdstad van Basse-Navarre. Het is een ideaal uitgangspunt om de omgeving te verkennen en het is heel geliefd bij forelvissers. Zoals de naam al laat vermoeden ligt St.-Jean aan de voet van een pont of pas -die van Roncesvalles, ook bekend als de Ibañeta. Toen vroeger de groepen bedevaarders de stad binnentrokken, luiden de bewoners de klokken en de bedevaarders zongen ten antwoord.

De stad werd gesticht in de 12de eeuw als versterkte plaats door de koningen van Navarra. De oude stad (Ville haute) werd in de 15de eeuw ommuurd. De stadsmuur telt vier poorten: Porte de France, Porte de Navarre, Porte d'Espagne en Porte Saint-Jacques. In 1512 werd de stad ingenomen door het Spaanse leger en werd er gedurende decennia gevochten in de omgeving. In 1640 werd begonnen met de bouw van een citadel boven de stad naar plannen van Vauban maar ze werd nooit volledig afgewerkt.

De bedevaartsweg loopt van de Porte St-Jacques (binnenkomst), langs de kerk van Notre-Dame-du-Pont, over de brug over de Nive (een mooi plekje met schilderachtige vergezichten over de rivier, belegd met kasseistenen) en via de Porte d’Espagne verlaten we de stad terug.

De oude muren, het fort, gebouwd door Vauban, en de huizen waken sinds de 12de eeuw over de stad.  Zij zijn opgetrokken in rode zandsteen.

In de stad zijn talrijke historische gebouwen. Op vele oude private huizen is het bouwjaar en de gegevens van de toenmalige eigenaar op het linteel boven de deur. Het oudste huis dateert uit 1510.

  • De citadel ligt op een hoogte van 70 meter boven de rivier de Nive en herbergt een school.
  • De kerk Notre-Dame-de-l'Assomption met een poort onder de klokkentoren.
  • Prison des Evêques: voormalige bisschoppelijke residentie die daarna dienst deed als gevangenis.

Opmerkelijk is het Maison Cherbacho Inchauspé en het Domaine Brana. De winkel Cherbacho ademt de sfeer van vroeger dagen uit: houten rekjes en standaarden met Baskisch linnen. Sinds 1848 voorziet de familie Inchauspé de regio van stof, tafel- en keukenlinnen. Alles wordt hier op maat gemaakt, net zoals een kamerjas van Pyreneese wol. De stokerij Brana is sinds 1897 gespecialiseerd in brandewijn uit de bergen. Hier wordt voornamelijk Poire Williams gemaakt, het lievelingsfruit. Naast deze smakelijke ‘volle’ vruchtenbrandewijn heeft de streek nog de typische wijn appellation Iroulégny, die rijpt in een kelder die kenmerkend is voor Navarra (oude toren aan de voet van verbluffend smalle terrassen van de bergwijngaarden).

                      

Hôtel RAMUNTCHO

Rue de France 1 - 64220 St-Jean-Pied-de-Port

 

Tel  00.33.559.37.03.91

www.hotel-ramuntcho.com

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.