Rit 5: Chatellerault - Angoulême

Afstand: 159 km -   Weer: aanvankelijk bewolkt later zonnig

Na de treinperikelen door de onophoudende regen (viel soms met bakken uit de hemel) zagen we geen bedrukte gezichten meer aan het ontbijt. De lucht was nog wel niet volledig uitgeklaard, toch was het droog. Wolken genoeg maar volgens météo France reden we naar een zonnigere richting.

Na de start was het eerst zaak om brood, coca en ‘brubbel’water te kopen. Tot 3 keer toe gestopt aan de plaatselijke bakken en warenhuis, tot ik merkte dat het vandaag quatorze juillet is en dus Franse nationale feestdag. In de toer zou en moest vandaag een Fransman winnen. Zo is toch de traditie sinds jaren. Bij aankomst bleek dit voor de Fransen een ijdele hoop.

Onderweg fietsten we tussen de zonnebloemen (soms langs links en rechts zo ver de einder reikte) en de eerste druiven. Rijden we dan toch zuidwaarts de gekende wijngebieden tegemoet?

De streek was desolaat, verlaten en passeerden we dan toch een gemeente dan telden we hooguit een 15 tal woningen. Wel viel het op dat sommige van deze kleine dorpjes prachtig om te doorkruisen waren. Kleine straatjes, een verzorgd pleintje voor de kerk of gemeentehuis, opgesmukt met de traditionele Franse vlaggen.

Het eerste gedeelte ging over loodrechte banen en dus lag de snelheid tamelijk hoog. Eens de 100 km gepasseerd lieten we de rechte banen achter ons en was het kronkelen over kleine wegeltjes. En de fietsers onder ons weten wat dit betekent: op en neer, net zoals op een schommel oftewel ne kwink-kwank zoals we in Hilset zeggen.

Ronde de klok van drieën stonden we al aan de deur van het hotel waar de aankomst pas rond 5 uur voorzien was. Dan maar met de fiets naar het centrum van Angoulême voor een deugddoende aankomstdrink.

Oh ja, onderweg merkten we de eerste borden van Santiago de Compostella langs de kant van de weg.

Momenteel is het nog effe wachten op ons avondeten in een plaatselijk restaurant. De eerste drank was op kosten van de hotelbaas, en zo ook iets na het eten hopen we.

Iedereen is nog in goede gezondheid, de moraal staat nog in het zenit en de wielen en versnellingen marsjeren zoals nooit tevoren. Morgen trekken we verder zuidwaarts de Tour de France tegemoet.

Groetjes lezers en tot morgen.

 

 

Chatellerault - Angoulême

       Woensdag 14 juli 2021  -  157 km

Wegkapiteins: Edwin Vinck – Marc Voet – Willy Warpy

Bijzitters: Eddy Janssens – Rob Wendrickx

Vouneil sur Vienne

Na 15 km  -  nog 142 km

De naam Vouneuil is afkomstig van de Galliërs: ‘Vodonialo’ wat betekent "de Galliër van het veld".  Later werd dat ‘Vodenogilo’, ‘Vonnuyl’ en ‘Vendonna’, wat "lichtende rivier" betekent. De plaats ligt in het hart van de oude Haut-Poitou in de Vienne vallei, ver van het lawaai en de drukte van de grote steden.

Ter plaatse zijn er overblijfselen van de Gallo-Romeinse nederzettingen, met o.a. een villa en een Romeins kamp. Verder nog overblijfselen van Spaanse legioenen.

In de buurt zijn enkele particuliere kastelen aan de boorden van de Vienne. Het lijkt erop dat het kasteel Chitre worden gebouwd op een oude Gallo-Romeinse villa  en de priorij van Savigny.

De wijnhandel is belangrijk en jaarlijks is er nog het feest van de abrikozen Montgamé.

Architectonisch is er de brug over de Vienne, en de watermolen Chitre.

St Julien-l’Ars

Na 35 km  -  nog 122 km

Saint-Julien-l'Ars telt circa 2200 inwoners (2005). De belangrijkste gebouwen zijn het kasteel van Saint Julien en de kerk.

Kasteel van Chambonneau

Na 48 km  -  nog 109 km

Het Château de Chambonneau is een kasteel in de gemeente Gizeh dat nog steeds grote delen van het oorspronkelijke "kasteel-fort" laat zien. Het is gebouwd op een heuvel, dicht bij de Miosson (een zijrivier van de Clain rivier). Het oorspronkelijke kasteel dateert uit de tijd van Philippe VI (14de eeuw). Het huidige kasteel dateert van 1335 tot 1609. Ruim 75 % van het kasteel is behouden, voornamelijk de torens en de lagere gebouwen.

Saint Maurice-la-Clouère

Na 59 km  -  nog 98 km

De romaanse kerk dateert uit de XIIde eeuw en valt op door zijn koor.

Civray

Na 87 km  -  nog 70 km

Civray, een groen vakantieoord gelegen op de oever van de Charente, bezit een bouwkundig juweeltje: de Saint-Nicholaskerk, een romaans gebouw uit de 12de eeuw dat een bijzonder opmerkelijke gebeeldhouwde gevel bezit.

Angoulême

Na 157 km  -  nog 0 km

Angoulême heeft een lange geschiedenis. Vóór de Romeinse overheersing was er sprake van een oppidum met de naam Iculisma. Het belang van het stadje nam pas toe vanaf eind 3de eeuw toen het de hoofdstad van een civitas werd en er fortificaties werden aangelegd. In de 3de eeuw kreeg de stad een bisschop. Na het wegvallen van het Romeinse gezag kwam de stad eerst in handen van de Visigoten; in 507 veroverde de Frankische koning Clovis de stad op hen. In de 9de eeuw plunderden de Noormannen Angoulême. In 1360 werd de stad bij verdrag aan de Engelsen overgedragen, die al in 1373 weer uit de stad verjaagd werden door de troepen van Karel V. Tijdens de Franse godsdienstoorlogen heeft de stad veel en vaak geleden; met name de verovering in 1568 door de Protestanten onder leiding van Coligny was bloedig.

Daar waar vroeger de vestingwerken van de stad stonden, is Angoulême nu omgeven door boulevards die bekendstaan onder de naam Remparts. In de stad zijn de straatjes nauw en donker, de architectuur is niet erg bijzonder met uitzondering van de kathedraal en het hôtel de ville (stadhuis).

De kathedraal Saint-Pierre (foto à) is een kerk in Byzantijns-romaanse stijl en dateert uit de 12de eeuw, maar is meermalen gerestaureerd en onderging een grote verbouwing in de tweede helft van de 19de eeuw. De façade omvat arcades die geheel gevuld zijn met beeldhouwwerken die het Laatste Oordeel uitbeelden. De kerk heeft in het midden een koepel, aan de noordzijde (transept) een vierkante toren van een kleine 50 meter hoog.

Het stadhuis is gebouwd op de plaats waar eens het kasteel van de graven van Angoulême stond. Twee torens van het oude kasteel zijn in het gebouw geïncorporeerd. Het bevat tegenwoordig musea voor kunst en archeologie.

Angoulême is vanouds een centrum voor de papierindustrie, tegenwoordig voor de papier- en verpakkingsindustrie. Verder is Angoulême is het Frans centrum voor de strip, dit wordt ook jaarlijks gevierd in het Internationaal stripfestival van Angoulême. De stad telt enkele stripmuren, beschilderd zijn met scènes van stripfiguren.

Hôtel d’Orléans

133 av. Gambetta

16000 Angoulême

 

Tel  00.33.545.92.07.53

www.hotel-orleans-angouleme.fr

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.