Rit 2: Cambrai - Cergy

Afstand: 173 km -   Weer: Bewolkt maar zonnig

Om 7 uur was het al een drukte in en rond het restaurant van ons hotel. Er was keuze genoeg maar toch gingen de tikkeneitjes, gekookt of geroerd, vlot van de hand. Natuurlijk mee ‘ne kreb spek’…

Enkele strompelden een beetje later binnen, een enkel individu ronkte nog zalig in zijne beddebak en was pas rond 7.45 hr present. Toch kon alleman om 08.15 hr op weg voor een tripke van 173 km.

Het waren glooiende wegen met onderweg uitgestrekte tarwe en suikerbietenvelden. Het gesprek in de groep concentreerde zich over het feit WIE en HOE deed men vroeger al da graan af met de hand? In Roye passeerden we een grote suikerfabriek. Het leek net of we passeerden Sucre de Tirlemont.

Wat ook opviel waren de piepkleine plaatskes onderweg. In sommige wonen er amper 100 personen. Péronne is de grootste gemeente in de grote regio en telt amper 8000 inwoners.

Ook de kwaliteit van de huizen was een gespreksonderwerp. Allemaal onverzorgd, met afgebladerde muren die een likske verf kunnen gebruiken. Soms in het midden van de gemeente dan nog een boerderij met graan en hooischuur.

Was het parcours ‘Frans-vlak’, dan telden de kilometers wel snel op. Oh ja, voor hen die niet weten wat Frans-vlak dan wel is. Zogezegde vlakke wegen die toch op en af gaan. Dus, weinig of niks vlak.

Onze eerste picknick-stop was even voor Rollot (bekend omwille van de straffe en felruikende rollot-kaas). Er stonden toen al 80 km op de teller. Eindelijk konden de tafel, stoeltjes, rugzakken en al het proviand van de camion. Gisteren was het immers onze zelf meegebrachte picknick opeten onderweg.

Het was een gezellige boel, eten te midden van de natuur, op een rustig pleintje vlak aan een gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten in WO I. We doorkruisten immers de regio’s Nord en Aisne. Een streek die fel geleden heeft onder de GROTEN oorlog. Zoals in West-Vlaanderen liggen ook hier de oorlogsslachtoffers begraven in talloze her en der verspreide kerkhoven. Het eene al wat groter dan het andere.

Maar dan opeens een luide knal in de groep. Nee lezers of fietsers, geen ontplofte binnen of buitenband. Ne ‘rayon’ (spaak in het Nederlands) van een carbonachterwiel. Herman wist onmiddellijk hoe laat het was. Verder fietsen kon niet meer. Fiets op de volgwagen en zelf in de passagierszetel, kijkend op de poepen van zijn collega-fietsers. Morgen dan op zoek naar een fietsenmaker.

Onderweg zagen we de eerste zonnebloemen opduiken. Ik weet dat het niet de laatste zullen zijn.

De tweede tussenstop was er na 143 km. Nog 30 km en de dag zat er weer op.

Fietsten we de hele dag door verlaten velden en zoals gezegd petieterige dorpjes dan werd het naar het einde toe drukker en drukker. We zitten immers in de Parijse regio.

In ons Mercure hotel is de receptioniste uiterst vriendelijk. Onmiddellijk mee de fietsen veilig opbergen, een plaats vor de volgwagen voor de inkom, een gesloten deur openen voor onze verlegkabel (voor diepvries op camion).

Ondertussen vernam ik van enkelen dat de kamers ruim zijn en de douches goed.

Wat ook goed is, is het deugddoende gerstenat dat bij aankomst na een weer geslaagde rit verfrist.

Saluukes en tot morgen.

 

 

Cambrai - Cergy

       Zondag 11 juli 2021  -  173 km

Wegkapiteins: Eddy Janssens – John Nys – Erik Scheerens

Bijzitters: Herman Wouters – Marc Scheyltjens

Péronne

Na 37 km  -  nog 146 km

Tot dusver fietsten we door een dunbevolkte regio met dorpjes die soms amper 500 inwoners tellen. De eerste grotere gemeente op ons parcours is Péronne. Met een bevolking van ongeveer 8000 is de stad een belangrijke mijlpaal in het geheugen gekoppeld aan de Grote Oorlog, WOI.

Gelegen aan de samenloop van de Somme en Keulen, heeft het hart van de stad zich ontwikkeld op een kleine heuvel met uitzicht op de rivier en een landschap gevormd door moerassen en vijvers.

De geografische situatie in feite vanaf het eerste millennium een ​​sterke plaats en een strategisch belang. De koning van Frankrijk Charles III is daar in 923 overleden. Hier werd in 1199 de Vrede van Péronne ondertekend waarbij Béthune opnieuw overging van het aartsbisdom Reims naar het graafschap Vlaanderen.

In 1468 werd hier het Verdrag van Péronne gesloten tussen Karel de Stoute en koning LodewijkXI.

Samen met de steden Albert en Bapaume vormt Péronne de driehoek waarin het slagveld ligt van de Slag aan de Somme in WO I. Péronne is één van de plaatsen die door de Franse autoriteiten is aangewezen als historisch monument van de militaire geschiedenis van Frankrijk. Bijna 90% van de stad was na het conflict vernietigd.

Het middeleeuws kasteel van Péronne ligt in een mooie omgeving van water en groen. Dit kasteel uit de 13de eeuw en het bijhorende moderne gebouw herbergen samen het Historial van de Grote Oorlog. Deze drietalige museografische ruimte, gewijd aan de geschiedenis van WOI, bevat o.a. collecties van militaire voorwerpen en voorwerpen uit het dagelijks leven van burgers in Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk.

Rond het kasteel nodigen de schaduwrijke oevers van de vijvers van Péronne uit om te wandelen.

Hauts-de-France

Hauts-de-France is een regio van Frankrijk. De regio is op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio's Nord-Pas-de-Calais en Picardië. Op 6 en 13 december 2015 waren er de eerste verkiezingen voor de 170 leden van de eerste Regionale Raad van Nord-Pas-de-Calais-Picardie en de andere nieuwe en ongewijzigde Franse regio's.

De regio omvat een gebied van 31.813 km² met een bevolking van circa 6 miljoen.

Na verschillende raadplegingen op het internet werd als nieuwe naam Hauts-de-France gekozen voor Nord-de-France en Terres du Nord. Deze keuze is op 14 maart 2016 bekrachtigd door de Regionale Raad[2] en op 28 september 2016 vastgesteld in een decreet van de Raad van State.

Roye

Na 66 km  -  nog 107 km

Roye heeft een rijke geschiedenis die getuigt van het belang van de stad door de eeuwen heen.

Het religieuze erfgoed van de stad is zeer interessant. Bezoekers genieten van de charme van de Sint-Gillis kerk, een bakstenen gebouw uit de 15de eeuw, die de oorspronkelijke kerk verving. De kerk werd ernstig beschadigd tijdens WOI, gerestaureerd in 1920 met behoud van zijn schilddak, een architecturale eigenschap van Picardië. Niet ver weg, de St. Pieter kerk, deels beton, eveneens herbouwd na WOI (1930). Het is een monumentaal gebouw met een prachtig koor van de 16de eeuw. De stad heeft ook de kapel van Onze Lieve Vrouw van Vrede.

De wallen en de Tour Saint-Laurent (11de eeuw) zijn gekend als historisch Monument. Voor de  inwoners van de stad is het Demouy park (1 Ha) een rustplaats. Het park telt  verschillende eilanden met bruggen en heeft een prachtige flora.

Verder is er een Duits militaire kerkhof uit WOI.

Rollot

Na 82 km  -  nog 91 km

De plaats is bekend omwille van de Rollot kaas, een Franse kaas die gemaakt wordt in de omgeving van Rollot.

De rollot kreeg zelfs in de tijd van Lodewijk XIV het predicaat "koninklijk". Leenheren verwachtten van hun boeren de belastingafdracht deels in rollots. Waar de productie aan het begin van de 20ste eeuw nog op 300 000 kazen per jaar geschat werd, is de productie van de rollot tegenwoordig zeer beperkt, slechts een enkele boer uit die omgeving maakt de kaas nog op de traditionele wijze. Wel is het zo dat een paar kleine kaasfabrieken uit de omgeving een vergelijkbare kaas in een hartvorm met die naam op de markt gezet hebben.

De kaas wordt gemaakt van koemelk, verwarmd tot 23-25°C, en stremsel wordt toegevoegd. De wrongel wordt in metalen kaasvormen gedaan, twee kazen per vorm. In die vormen lekt de kaas verder uit zonder druk uit te oefenen. Na het uit de vormen halen, worden de kazen gezouten en te drogen gelegd. Na 2 dagen begint de rijping in een rijpingskelder bij een temperatuur van 13-14°C. De kaas wordt om de 2 dagen gekeerd en rijpt zo een twintigtal dagen.

Een tweede fase in de rijping volgt van minimaal 35 dagen bij een lagere temperatuur (10-12°C), in deze tijd krijgt de kaas zijn roodachtige korst.

De kaas heeft een rijpingstijd tot zelfs 8 weken. Resultaat is een roodachtige kaas met een sterke smaak, die naarmate hij langer rijpt nog geprononceerder wordt.

Clermont

Na 116 km  -  nog 57 km

Clermont is gelegen in Picardië, in het centrum van het departement Oise, gelegen op de rechteroever van de Breche. Het historische centrum ligt op een heuvel met de stad aan de voet.

Het werd gebouwd op de fundering van een kasteel in de 10de eeuw. Vanaf de 15de eeuw kwamen er verscheidene voorsteden en kloosters (klooster van St. Andreas, Ursulinen klooster). De stad is omwald door een muur met verschillende poorten die in de 17de eeuw grotendeels vernietigd werden op bevel van Louis XIII.

Clermont was tevens het toneel van de Jacquerie 1358 (een opstand tegen de adel van de Franse boeren in mei 1358. De naam Jacquerie is waarschijnlijk afgeleid van de denigrerende naam voor de gewone boer uit die tijd: de Jacques Bonhomme).

De stad bloeide tijdens de industriële revolutie.

Op 1 september 1944 werd Gervais fabriek gebombardeerd door de Duitsers, maar later terug opgebouwd.

Ile-de-France

De naam dook voor het eerst op in 1387, en verving het oudere "Pays de France" toen het woord pays meer natie dan gebied begon te betekenen. Het gebied rond Parijs, dat werd afgegrensd door Picardië in het noorden, Normandië in het westen, de Orléanais in het zuiden en de Champagne in het oosten, was het oorspronkelijke persoonlijke domein, kroondomein, van de Franse Koning, in tegenstelling tot de gebieden die geregeerd werden door feodale heren. Tot aan de Franse Revolutie was het ook een zelfstandige Franse provincie, waartoe ook de huidige Picardische departementen Aisne en Oise behoorden.

Volksetymologisch wordt Île-de-France vaak geduid als Eiland van Frankrijk, waarmee het binnenlands schiereiland begrensd door de Oise, Seine, Ourcq en Marne bedoeld wordt. Een meer historische verklaring is dat Île-de-France een verbastering is van Liddle Franke, Klein Frankrijk in de Frankische taal. Omwille van de goede ligging, was dit gebied in Neustrië al snel een kerngebied van de Franken bij hun inval in Gallië.

De regio Île-de-France heeft 11,6 miljoen inwoners, wat neerkomt op 18,5% van het aantal Fransen binnen Europa. De regio kent daardoor een bevolkingsdichtheid van 966 inw/km². De meeste mensen daarvan wonen in de agglomeratie Parijs, die met 20% van het grondoppervlak 90% van de inwoners herbergt.

Inwoners uit Île-de-France worden Franciliens en Franciliennes genoemd.

Chambly

Na 149 km  -  nog 24 km

Stad Chambly wordt beschouwd als één van de oudste steden in Frankrijk. Er zijn sporen uit de 6de eeuw. Het oude agrarische Cambly groeide sterk in de 13de eeuw, dankzij de bouw van een kerk door Blanche van Castilië, de moeder van St. Louis.

Chambly wordt geroemd voor haar architectonisch erfgoed van grote schoonheid.

Het monumentale gebouw, de kerk van Onze Lieve Vrouw is het gevolg van een belofte van Blanche van Castilië voor de genezing van zijn zoon, koning St. Louis. Gebouwd in het midden van de 13de eeuw, is het één van de mooiste gebouwen in de omgeving. Elegant, helder en duidelijk.

Verder is er ook de romaanse Saint-Aubin kerk, geklasseerd als historisch monument, en het Conti paviljoen, een klein kasteel uit de 18de eeuw dat evenals het omliggende  park werd geklasseerd als historisch monument. Het onroerend goed is nu eigendom van de stad en herbergt een recreatiecentrum.

In de buurt is er het kasteel van het gehucht Amblaincourt uit de 19de eeuw.

L’Isle Adam

Na 156 km  -  nog 17 km

Het aangename en kokette stadje L'Isle-Adam, gelegen langs de rand van een bos op circa 32 km ten noorden van Parijs, is bekend om zijn levenskwaliteit, zijn groene ruimtes en zijn rivierstrand. Deze laatste, aangelegd in 1895, is het grootste rivierstrand van Frankrijk. De charmante strandcabines van destijds, het fijn zandstrand en zwembaden geven het plaatsje de allures van een badplaats. De recreatiebasis, uitgerust met duikplanken, watervallen en glijbanen, biedt behalve tennis ook beachvolley, tafeltennis, minigolf, kinderspelen en boot- of waterfietstochten op de Oise.

Na de ontspanning op het strand is een bezoek aan het Chinese paviljoen uit de 18de eeuw een aanrader.  (Zie foto à)

Bezienswaardig is ook de verlichting van het graf van Prins Louis François de Bourbon-Conti in de kerk van St. Martin Kerk, net als de brug van Cabouillet die de Oise overspant (15de eeuw).

Door een grote associatieve rijkdom, sportfaciliteiten en recreatieve voorzieningen (golf, tennis, maneges ...) en een echte dynamiek van de stad en alle toeristische en economische actoren is er altijd iets te beleven in L'Isle-Adam.

Auvers-sur-l’Oise

Na 163 km  -  nog 10 km

Auvers-sur-Oise ligt in de buurt van Parijs en heeft vooral bekendheid gekregen omdat een groot aantal wereldberoemde kunstenaars er een deel van hun leven heeft doorgebracht. De meest sprekende namen zijn Daubigny, Cézanne, Corneille en Van Gogh. Ook dokter Paul Gachet woonde hier.

Van Gogh verbleef er maar een zeer korte periode, maar was er op artistiek vlak uitzonderlijk productief. Hij maakte er niet minder dan 70 schilderijen waarvan sommige tot de belangrijkste van zijn hele oeuvre worden gerekend. Vincent pleegde zelfmoord op 27 juli. Hij en zijn broer Theo liggen beide begraven op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise. In de Auberge Ravoux, woon- en werkplaats van Van Gogh, is een klein museum ingericht.

Pontoise

Na 169 km  -  nog 4 km

Eertijds een inspiratiebron van de schilder Camille Pissarro, nodigt Pontoise, gelegen langs de oevers van de Oise, liefhebbers van architectuur en cultuur uit tot het ontdekken van haar erfgoed. De daken van het hoge deel van de Saint-Macloukathedraal domineren de stad. De kathedraal werd gebouwd van de 12de tot 16de eeuw. Het gebouw  is zowel vroeg-gotisch, gotisch als renaissancistisch.

Gebouwd op een kalkstenen plateau aan de rand van de Oise, heeft het historische hart van de stad Pontoise verbazingwekkende grotten en oude ondergrondse steengroeven van de 12de en 16de eeuw, overblijfselen van haar roemrijke verleden.

Verder zijn enkele musea het vernoemen waard: het Tavet-Delacourmuseum, ondergebracht in een herenhuis van het einde van de 15de eeuw, herbergt de historische collecties van de stad, evenals kunstwerken uit de 19de en 20ste eeuw en het Camille Pissarromuseum, gehuisvest in een burgerhuis op de plaats van een voormalig koninklijk kasteel. Dit laatste museum stelt talrijke tekeningen en gravures van de bekende impressionist tentoon. Hij werkte in Pontoise van 1866 tot 1883.

Vanop de omwallingen hebben we een magnifiek panorama over de vallei van de Oise.

Cergy-Pontoise

Na 173 km  -  nog 0 km

Cergy-Pontoise is een nieuwe stedelijke Franse agglomeratie, in het departement Val-d'Oise. Zij dankt haar naam aan twee van de samenstellende gemeenten.

Deze ville nouvelle of nieuwe stad omvat in totaal dertien gemeenten en telt circa 205.000 inwoners, een verzesvoudiging in veertig jaar.

De recreatiebasis van Cergy-Pontoise bevindt zich in het hart van een aangenaam domein van 250 Ha water en groen en is ideaal voor wie zich aan buitenactiviteiten wil wagen. Waar de vijvers bijzonder geschikt zijn om te zeilen, surfen en waterskiën, is het wildwaterstadion dat om te raften, te kajakken en wildwaterzwemmen.

De stad herbergt de Universiteit van Cergy-Pontoise.

Hôtel MERCURE

3, Rue des Chênes Emeraude

95000  CERGY

 

Tel  00.33.134.24.94.94 – www.accorhotels.com

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.