Rit 11: Burgos - Sahagun
Afstand: 144 km (132 ??) - Weer: zonnig, na de middag (plus 30)

SPONSORS:

TT ELEKTRO – MERLOO – MARCEL VANDENVONDER – LOODGIETERIJ FRANCOIS JANSSENS – LEMBREGTHS - PJORRE BETON – BEENHOUWERIJ HET EINDEKEN

KOVERA EN BOUW VOET

 

Volgens het roadboek was het vandaag met circa 800 hoogtemeters een overgangsrit en voor sommigen een rustige rit.
Bij de start viel het al mee, niemand was iets vergeten, alleman had voldoende drinken en de chauffeur van dienst kon dus gerust op zoek naar brood (pan), pattekes rijst (arros con latche); cola en dies meer.

De streek tussen Burgos en Sahagun is dun bevolkt en dat is nog een understatement. Er woon NIEMAND, wat ook wil zeggen dat er geen winkels of warenhuizen zijn.
Het ging dan wel op en af maar we bleven kilometers en kilometers op de weg N120. Groot was de verrassing toen JohnN de linkerarm uitstak om toch eens van de grote weg af te gaan. Via kleine wegeltjes en pittoreske dorpjes, onderbroken daar een bruggeske uit de tijd van de Romeinen, ging het nar Fromista. De eerste grotere stad of laat ons zeggen dorpje dat we doorkruisten.
Iedereen reed om beurt op kop, ook diegenen die zich de voorbije dagen een beetje spaarden omdat ze niet wisten wat er nog zou komen.

De eerste picknickstop was vlak aan een kerktje uit vervlogen jaren. De foto’s spreken voor zich. Het was gezellig tafelen daar. De sfeer was opperbest en zou zo ook de rest van de rit blijven.

Van diegenen die in 2004 de trip meededen is Sahagun als overnachtingsplaats blijven hangen. Ewel manne, het plaatske is nog niet veranderd. Het is nog altijd klein, met kleine pleintjes, cafeetjes en weinig plaats om onze volgwagen te zetten.

Sliepen we de voorbije dagen in prachtige hotels, dan is het vandaag een één ster? Hostal La Bastida de Camino. De uitbaters zijn heel vriendelijk en dat doet nog afbreuk aan hun vriendelijkheid. Wij zijn de enige aanwezigen in het hotel. Het terras en den drank waren of zijn Oké. Voor den enen al wat meer als den andere. Benieuwd wat het avondeten ons brengt seffens. Met slechts 1 stop onderweg, zullen de helden wel honger hebben. Door een wegaanpassing ging de totale afstand terug van 144 naar 132 (gemakkelijke) kilometers. Niemand die erom maalt.

Deze avond is het weer tijd om een wassalon op te zoeken om onze koerstenues te wassen. Nog 1 stel dat proper is en dus nog amper 2 stellen laten wassen. Ondertussen, we zijn nu 18 uur, zijn de wassers van dienst met de verschillende waszakken op weg. In onzen tijd, en nu hoor ik de ‘oudere’ deelnemers, was het met de hand wassen. Ik weet t mannen, maten, maar de tijden veranderen.

Morgen terug een zwaardere rit naar Ponferrada waar Kwiatkowski in den tijd wereldkampioen werd. Benieuwd of we ons daar nog herkennen.

Beste lezers en zeker beste wederhelften, de groep is nog piccobello, er zijn geen uitgemergelde gezichten te zien, geen monden die op halfnegen hangen, behalve dan als we na het avondeten naar huis gaan en enkele alle digestiefkes in hun zjellee kappe.

Groetjes en tot morgen.

Ah ja, Herman voor de tweede keer zijn achterwiel aan gort getrapt. Gelukkig kocht hij onderweg een reservewiel van een goede kwaliteit waar hij nu verder naar Santiago fietst. En onderweg,.. enkele pijnigt.

Morgen gaan onze dames in groep iets eten. Enkelen maken zich zorgen… “Ze zullen toch geenen dure menu nemen zeker. Ik zou graag weten wat ze gaan bestellen. Ik begin te denken, in tegenstelling tot mezelf, dat de mannen hier en daar baas zijn of althans DENKEN dat ze baas zijn.
Mannen, wij kunnen 14 dagen weg voor ons plezier, DAMES AMUSEER JULLIE MORGEN, ZIE NIE OP NE FRANK OF NEN EURO. Een prima initiatief !!

Greetz en tot morgen dames, leden en vrienden al te gaar.

 

Burgos - Sahagun

       Dinsdag 20 juli 2021  -  144 km

Wegkapiteins: Eric Clé – Eddie Van den Broek – Marc Scheltjens

Bijzitters: Rob Wendrickx – Erik Scheerens

Castilië en León

Dit weidse, vaak barre, maar steeds fascinerende gebied is ongetwijfeld het meest wezen-lijke van Noord-Spanje. Je kan er eenzame, vaak geheime dorpen bezoeken, stilstaan bij de sereniteit van Romaanse kloosters en kerken, door eindeloze tarwevelden rijden of over de borstweringen van middeleeuwse burchten klauteren. Het is niet alleen maar grimmigheid; Salamanca en León bijvoorbeeld zijn Bourgondische steden, met een ontspannen sfeer.

De meeste van de negen provincies van Castilla y León liggen op de meseta, een droge vlakte op 700 tot 1100 m hoogte. Er heerst een extreem klimaat met genadeloze zomer-temperaturen en langdurige, barre winterkou. Iedere provincie is nog onder de invloed van de Castillaanse geest, in 1954 door de schrijver V.S. Pritchett omschreven als: ‘nors, zuinig en geremd…puriteins en zwaar-op-de-hand’. Dit zal wel slaan op piepkleine, eenvoudige boerendorpen, waar het leven in honderden jaren nauwelijks veranderd is.

Dominant in het landschap zijn de kastelen, de 9de eeuwse naamgevers van de regio en stenen herinneringen aan de voortdurende veldslagen tussen Moren en christenen. Het katholicisme is er diep geworteld. De Jacobsroute, door het noorden van Oud Castilië, verrijkte de plaatselijke bevolking en leverde Burgos en Leon monumentale kathedralen op.

Bij het verlaten van Burgos kunnen we korte tijd een fietspad langs de drukke hoofdweg volgen. De route klimt gestaag tot op de glooiende hoogvlakte van Spanje, de Meseta. Het gebied, eindeloze graanvelden en dorre vlakten, wordt ook de Tierra de Campos genoemd.

Tardajos

Na 11 km  -  nog 133 km

Tardajos bestond reeds in de Romeinse tijd. Het huidige klooster werd gebouwd op de funda-menten van het vroegere bisschoppelijke paleis. Vanaf 1182 had het plaatsje een hospital.

Yudego

Na 23 km  -  nog 121 km

We laten de drukke N120 achter ons en fietsen op rustige wegen naar Yudego waar we op het rustieke dorpspleintje een koele bron vinden.

Villandiego

Na 25 km  -  nog 119 km

Bij Villandiego zijn enkele oude holwoningen zichtbaar en volgt onverwacht een geniepig klimmetje. Onderweg zien we in de verte het sprookjesachtige kasteel van Olmillos de Sasamon.

Hontanas

Na 31 km  -  nog 113 km

Hontanas, een stil dorpje waar de pelgrims het stof van de vlakte wegspoelden, ligt links van een smal groen dal iets omhoog van de langzaam afdalende weg. Een fraaie, nieuwe albergue ligt voor de dorpskerk. Binnen ligt een glazen vloer over de fundamenten van het historisch pand.

Castrojeriz

Na 39 km  -  nog 105 km

Castrojeriz (2000 inw) is een typisch langgerekt pelgrimsdorp, niet veel meer dan een straat, aan de voet van een heuvel. Op de top staat de vervallen burcht waaraan Castrojeriz haar naam ontleent: Astro Sigerici (burcht van Sigerich). Aan de oostkant van het dorp ligt de romaans-gotische Colegiata de Nuestra Señora del Manzano (een nationaal monument), waarin het 13de eeuwse beeld van Maria van de Appelboom (manzano) wordt vereerd. In het midden van het dorp staat de 17de eeuwse kerk van Santo Domingo met een klein museum; aan het einde de kerk van San Juan, met een kloostergang uit de 12de eeuw.

Castrillo Mota de Judios

Na 63 km  -  nog 81 km

De naam Mota de Judíos of Mota Judíos (Jodenheuvel) is al heel oud. Lang geleden ontstond hier een Joodse wijk, op een gunstige locatie voor het drijven van handel gezien de nabijheid van de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. In 974 kregen de hier gevestigde Joden van graaf García Fernández de Castilla een carta puebla, waarmee de bewoners alhier dezelfde rechten kregen als de christenen.

De Joodse bevolking verliet dit dorp nadat zij in 1492 uit Spanje verbannen waren. In 1623 is de naam, mogelijk ten gevolge van een verschrijving, veranderd in Matajudios (Dood Joden).

De laatste jaren is de lokale bevolking meermalen geconfronteerd met de antisemitische naam van hun dorp. Ook is er de laatste tijd in Spanje meer belangstelling voor de oude Joodse cultuur. In een referendum in mei 2014 hebben 29 van de 56 stemgerechtigden (en van de 52 die stemden) besloten dat de naam van het dorp wordt gewijzigd. Op 3 juni 2014 werd besloten tot de nieuwe naam Castrillo Mota de Judíos, welke naam het, na alle formaliteiten, op 22 juni 2015 officieel kreeg.

Boadilla del Camino

Na 79 km  -  nog 65 km

In Boadilla staat naast de kerk van Santa Maria een opvallende en unieke gotische zuil van de rechterlijke macht uit de 15de eeuw, waarop enkele afbeeldingen van de apostel Santiago.

Fromista

Na 85 km  -  nog 59 km

Even voor het plaatsje (2000 inw) bevinden zich oude sluizen van het Canal de Castillo etappegewijs boven elkaar. De muren lopen enigszins gebogen om de druk te weerstaan. Fromista (naam ontleent van het Romeinse Frumenta, vruchtbare tarwegronden) werd bij de Moorse invasie in de 8ste eeuw volledig vernield, maar na de vestiging van een benedictijner abdij in de 10de terug opgebouwd.  De vorm van de Iglesia de San Martin (1066) is een hoogtepunt van Romaanse bouwkunst en is uniek in zijn soort. Banden van steen verbinden als strengen de ramen. Deze zijn omlijst door pilasters met fraai gebeeldhouwde kapitelen. De kraagstenen onder het dak zijn ieder afzonderlijk met een motief versierd.

Rechts van de hoofdweg staat de gotische San Pedro kerk, met enkele romaanse resten van zijn voorganger en binnen een 16de eeuws beeld van St. Jacob als pelgrim.

Na Fromista volgt een van de meest vlakke delen van de route over de vrijwel schaduwloze Tierra de Campos. Uitgestrekte velden tot aan de horizon, afhankelijk van het seizoen voorzien van graan, stoppelgras of de naakte rode aarde. Dorpjes tekenen zich van ver af.

Poblacion de Campos

Na 89 km  -  nog 55 km

Het plaatsje bezit twee aardige romaanse kapellen en op een hoog punt in het dorp staat een barokkerk met een hoog portaal op ijle bogen. De oude school biedt een albuerge. Ook in de dorpjes Revenga de Campos en Villarmentero wijzen met name de grote kerken op de ligging aan de historische weg.

Villalcazar de Sirga

Na 98 km  -  nog 46 km

Het plaatsje lijkt op het eerste zicht een eenvoudig plattelandsdorp, ware het niet dat de monumentale Santa Maria la Blanca in het centrum met een enorm portaal boven de huizen uit torent. De vorm van de 13de eeuwse kerk is tamelijk uniek en de Jakobskapel lijkt wel een museum van beeldhouwwerk. Bekend hier is het verhaal over de Franse pelgrim die als penitentie een ijzeren staaf van 12 kilo meedroeg. In Villasirga, voor het beeld van de Madonna in witte steen (ingang van de kerk), brak de staaf in twee delen die niet meer te tillen bleken. Een teken dat zijn zonden vergeven waren.

Aan de andere kant van het plein naast de fontein bevindt zich het huis van Pablo Mesonero, een opmerkelijke waard, die trekkers een warm hart toedraagt.

Carrion de los Condes

Na 104 km  -  nog 40 km

Carrión de los Condes werd rond 791-842 door Alonso Carreño door de moren te verslaan. Het was de thuisbasis van Diego en Fernán González, fictieve schoonzonen van El Cid in het gedicht El Cantar de Mio Cid.

In 1209 werd Hospital de la Herrada opgericht om hulp te bieden aan de vele pelgrims en andere reizigers. Het had aanzienlijke invloed en macht in het gebied in de 13de en 14de eeuwen.

De stad werd vroeger bewoond door Joden. Zij overklasten de Christenen zowel in aantallen als in bezit. In 1160 vestigden velen zich in de naburige stad Palencia.

De Joodse gemeenschap van Carrion was zo groot in 1290 dat het 92.000 maravedis aan belastingen betaalde, niet veel minder dan het bedrag dat door de gemeenschap van Burgos werd betaald. In Carrion werden, net als elders, de Joden vervolgd.

Carrion de los Condes is een bedrijvig stadje met een historische sfeer en alle voorzieningen. De kronieken vermelden de doortocht van Karel de Grote, toen deze de Santiagoroute vrij maakte van de Moren. Bij het binnenrijden van het stadje zien we de resten van de stadsmuur met poort, even verder rechts is de Santa Maria del Camino, een 12de eeuw romaans monument met vele kunsthistorische schatten.

Aan de plaza vinden we de prachtig gevormde gevel van de Santiagokerk, een belangrijk kunstwerk voorzien van rijk gebeeldhouwde figuren die allerlei muziekinstrumenten bespelen en beroepen uitoefenen. Tijdens een brand gedurende de Napoleontische oorlog in 1809 bleef dit portaal gelukkig bewaard.

Calzadilla de la Cueza

Na 126 km  -  nog 18 km

Op weg naar Ledigos zien we aan de linkerkant een grote hoeve met de resten van een klooster. Hier stond een groot hospital dat in de 11de/12de eeuw gebouwd werd door de orde van St Jacob. In deze omgeving vallen ook de bodegas op en de naar het gebruik van de streek vormgegeven witte duiventorens vol met nestgaten.

Het gebied wordt weer afwisselender en meer glooiend.

Ledigos

Na 132 km  -  nog 12 km

De particuliere albergue Ronda de Abajo bevindt zich aan de oostkant, toepasselijk in een lemen gebouwtje. In het dorp staat een Jacobskerk.

Sahagun

Na 144 km  -  nog 0 km

Dit stadje (4000 inw), ‘poort van León en verkwikking voor de vreemdeling’ volgens een Castiliaanse schrijver, ontleent haar naam aan de heilige Facundas-Santfagund -samengetrokken: Sahagun- die tijdens de regering van keizer Diocletianus (284-305) als martelaar stierf bij de Cea, het riviertje waaraan Sahagun ligt. Koning Alfonso III van Asturië stichtte in 904 ter nagedachtenis aan Facundus en een andere martelaar, Primitivus, een klooster. Van dit klooster, waaromheen Sahagun ontstond, zijn maar twee elementen over: een portaal in renaissance-stijl, dat als een boog over de weg staat aan de westkant van het stadje, en een vervallen klokketoren. 

In het centrum van het stadje, bij de Plaza Mayor met stadhuis, staat de romaanse San Lorenzo-kerk (12de-13de eeuw met een toren in mudejar-stijl.

Sahagun maakt een wat vervallen indruk. Dat aspect heeft het gemeen met heel wat andere kleine stadjes op de meseta. Toch is het, om zijn twee prachtige kerken, de San Lorenzo en de San Tirso, een bezoek waard.

Slag bij Sahagun

De slag bij Sahagún vond op 21 december 1808 plaats tijdens de Spaanse Onafhankelijk-heidsoorlog. De slag maakte deel uit van de Coruñua-campagne van het Britse leger tegen de Franse bezetter.

Generaal John Moore was met een Brits leger Spanje binnengevallen om de Spanjaarden bij te staan in hun strijd voor onafhankelijk. Echter, Napoleon was Spanje met een nieuw leger binnen gemarcheerd om de kansen voor de Fransen te keren. Nadat Madrid in Franse handen viel, werd de situatie van de Britten onhoudbaar. John Moore had zijn kwartieren opgeslagen in Mayorga en zag zich gedwongen om zich terug te trekken naar de kust. Hij was zich ook op de hoogte van de nabijheid van het leger van generaal Soult. Voordat Moore het strijdtoneel zou verlaten, wilde hij nog een overwinning op Soult behalen. Moore stuurde Henry Paget met een gedeelte van zijn cavalerie vooruit om de weg vrij te maken.

Op een koude nacht passeerde het regiment van Paget Sahagún. De Fransen die nabij gelegerd waren, waren op de hoogte van de Britse komst. In de ochtend van 21 december vormden de Fransen twee linies om de aanval van de Britten op te vangen. Tijdens het gevecht waren de Britten in staat om de Fransen terug te dringen en uiteindelijk op de vlucht te doen slaan. Hierbij wisten de Britten vele gevangenen onder de Fransen te maken.

John Moore verkreeg het nieuws dat de vijand zich naderbij bevond, dan hij daadwerkelijk had verwacht. Hierdoor besloot hij om de aanval op Soult te staken. De Britten trokken zich vervolgens terug in een lange mars naar Galicië.

Hôtel LA BASTIDE DU CHEMIN

Calle el Arco 66, 24320 Sahagún

 

Tel  00.34.690.768040

www.labastideduchemin.com

Email: info@Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.